CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

SENSUL VIEŢII ŞI VIAŢA SUFLETLUI NOSTRU (Albina Idrizi, Biblioteca cuvintelor, Amanda Edit, Bucureşti 2016) Daniel Marian
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O lume grea, o lume incertă, dar care pâlpâie în ciuda tuturor piedicilor care vin din planul fizic, extrafizic, ori cel mai adesea metafizic. O lume care se încăpăţânează să existe într-o oglindă / lentilă, nu de reflexie, ci de refracţie, acolo unde poezia reprezintă mixul unor alte legi universale înlocuindu-le pe cele împământenite printre pământeni. De la un pol la altul al periplului existenţial, cu toate oscilaţiile de rigoare, mai întâi trebuie să fie absolut libere de orice şi orice altceva, „Drumurile” care sunt efectiv chiar perfect vii, şi ele ne duc pe noi, acolo unde până la urmă trebuie, fără a putea spune neapărat unde, iar pe ele amprenta mersului nostru rămâne fără vreun echivoc... 
  
Greutatea colosală care mă gândesc că aduce după sine şi vârsta, de multe ori enervant de inegală cu aceea pur biologică, vine în mod evident din exterior, din largul lumii, dar în egală măsură trebuie să luăm în seamă despre ceea ce foarte serios şi fără ezitare Albina Idrizi ne spune, ne arată, ne convinge până la urmă. Incertitudinea deplină până la învieţuirea sa, devine de la modul impersonal, un argument atribuit ca o pelerină croită pe măsura personalităţii poetei aflate în centrul acestei dezbateri emoţionale; care transcede cu tot cu legile firii, lăsându-le la un moment dat la o parte, până dincolo de urme de graniţe, neavând alt scop, altă destinaţie şi alt moment, meritate a fi de băgat în seamă, decât o anume atemporală. 
  
Sensul vieţii e însăşi viaţa. Autoarea trăieşte viaţa în sensul pedeplin al cuvântului. Unde este, tocmai unde este acel sâmbure providenţial căruia uşor îi putem atribui şi noţiunea de sensibilitate şi idee, pentru că mai deasupra de atât doar cerul, şi el ideatic, la urmei, ar putea să existe. De unde vine de se naşte pentru a da frâu liber mai departe lumii, dintâi dându-i caracteristicile genetice şi coordonatele de a fi surprinzăzor. Dar nu aici este exponenţialul, pentru că aduse elementele primordialului devenite forţă motrice împreună, pe un grafic, trebuie să dea un exponenţial… Abia atunci când ne dăm seama că înţelegând tot nu putem decât atinge, cel mult, fără a cuprinde, nicidecum, înţelesul, „În singurătate”: „Liniştea care mă înconjoară/ Este atât de puternică/ Încât mă tem să nu asurzesc/ Şi în întuneric, adeseori/ Întâlnesc acea lumină care orbeşte.” 
  
Este un sentiment care trebuia să existe, venit de la sine, nu adus, sunt vârfuri de lance matematice cărora nu le putem face faţă pentru că pur şi simplu întorc propria noastră fiinţă împotriva ei însăşi… Poemele sale sunt lacrima fericirii trăite. Prin întâmplarea în sine trăită, asumată, înţeleasă, exprimată, este adusă o flacără în templul culturii albaneze. Acest proiect desăvârşit apare în limbile română şi albaneză numai datorită contribuţiei sale prin materializări care duc substanţa spre esenţă. Nu mă îndoiesc nicio clipă de un lucru: Albina Idrizi simte dincolo de dimensiunile date nouă pentru cunoaştere, dar pe care, iată, nici vorbă să le luăm drept frâu în calea libertăţii simţurilor. Poezia sa este dovada a ceea ce spuneam adineauri. 
  
BIOBIBLIOGRAFIE 
  
Poetă și prozatoare, Albina Idrizi s-a născut pe 6 mai 1966 în satul Târnoţi, comuna Bujanoţi (Kosova de Est, respectiv Valea Preshevei). Liceul l-a absolvit la Ghilani, iar studiile de Limba și Literatura Albaneză la Facultatea de Filologie de la Universitatea din Pristina. Poemele ei apar în periodice încă din anii 1990 și este deţinătoare a unor importante premii literare din Kosova. Prima colecţie, „Tăcerea gravidă”, i-a apărut în 1997 la Editura Rilindja din Priştina. După zece ani, în noiembrie 2007, i-a apărut culegerea cu poeme pentru copii, „Visul curcubeelor”. La Editura Rozafa a apărut primul ei roman, „Umbra Turnurilor”, sub redacţia lui Sali Bashota, tradus și în limba română de Adriana& Șerban Tabacu (București, 2009). A mai publicat întretimp şi operele „Îndrăgostită în soare” (poeme, 2010), „Pergamen viu” (povestiri, 2011), „Orbita cuvântului” (poeme în limbile albaneză, engleză, greacă şi italiană, 2011), „Pentru o altfel de dimineaţă” (roman, 2015). Este prezentă și în antologia „Templul cuvintelor” (București, 2009). Poezia Albinaei Idrizi se distinge prin folosirea economică a cuvintelor, cultivând figuri de stil neexploatate în literatura albaneză. Trăiește și creează la Ghilan (Republica Kosova). 
  
Referinţă Bibliografică:
SENSUL VIEŢII ŞI VIAŢA SUFLETLUI NOSTRU (Albina Idrizi, Biblioteca cuvintelor, Amanda Edit, Bucureşti 2016) Daniel Marian / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1840, Anul VI, 14 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!