CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Când visele se transformă în fluviu al trăirii - Daniel Marian
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Luan Maloku & Lilia Manole. Aleasă îngemănare de forme, de culori ale sufletului, de contururi de idei care chiar îşi găsesc împlinirea. Premisele de la care pleacă poeta şi poetul sunt decise, fără nici vreo îndoială, şi sunt astfel ajunse încât să facă acel întreg infailibil care stă sub semnul prea-mult-iubitei Poezii. Tehnica discursului liric este cum era şi de aşteptat, una diversă, complementară imaginii când conştiente până la sublimul real când ludice parcurgând până la un altfel de sublim putând fi şi ireal. Într-un mod perfect inspirat, se găseşte acest motto: „Lumea se naşte cel mai bine în sufletul poeţilor. / Botta lexohet më së miri në shpirtin e poetëve” (M Velaj). 
  
Construcţia în însăşi esenţa structurii ei, este din prim-plan predefinită printr-o declarativă interbolică de gândire. „Ce frumos că te am/ Tu eşti o lume în sine/ Cu soare şi lună/ Şi acolo ai loc/ Numai pentru mine/ Ce repede trece timpul/ Cu tine…/ Blonda mea/ Mie nu-mi trebuie/ Mai mult/ Când te am pe tine/ Steaua mea polară!” ( Luan Maloku - Ce frumos). Nu neapărat drept replică fiind, dar având întreaga substanţă extrasă din bine definită matrice existenţială, iată cum „Săgeţi cucernice de Cupidon,/ Scrutându-mi paşii,/ Evadează din ochii tăi.// Ce adevăr e să simt prin constelaţii/ Eposul lor, al ochilor/,/ Preschimbat în vecie.// Mă ademenesc himerele, furişate/ În gheaţa spiritului, inocent,/ Şi prea departe de spaţiul-pereche,/ În care-mi vei dărui// Miracolul zeiesc al definirii…” (Lilia Manole – Ochi de Cupidon). 
  
Cât poate a fi fiorul în dinamismul său subtil, în trecerea spre suava dragoste şi grea-eterna iubire… Unde îndeobşte se încreţesc în cristale lucioase şi reci, lucrurile, darmite fiinţele, tot ce poţi să-ţi doreşti sunt spaţiul şi timpul tău de rezervă… Are, şi tocmai ce-l descopăr acum, Lilia Manole, propriul ei „Tratat de fericire”: „Fericirea,/ O artă a două inimi,/ Pierdute în balsamul/ Singurătăţii florale,/ Sfântă mireasă/ În rochie uşoară,/ neămbrăcată încă/ De visul poetic,/ Strigător la aştri…” Mă gândesc la faptul / fapta că poeta este predestinată exact întocmai acelui îndelung greu destul drum spre ce-o fi mai departe, având dorinţa unui a fi în sfârşit personal indizerabil autentic… 
  
Ceea ce remarc în mod categoric, este faptul că nu are loc nici vreun fel de insularizare faptică, ipotetică şi sau poetică, oareşicum ar fi… Este o interferenţă culturală de excepţie care nu ţine nicigând cont de fierbinţeala care ameninţă acest continent bătrân greu încercat şi pe undeva miraculos prin faptul că mai există, într-o etapă de amplitudine împreunată cu una de solicitudine de unde nu te-aştepţi… Aş merge, oarecum întâmplător până la urmă, drept în „Întâmplarea de a fi”: Clipa de acum/ Îmi atârnă/ De trupul copacului,/Pe jumătate împietrit-/ Numai întâmplarea/ De a fi m-a rănit/ Adevărul crispat/ Îmi caută/ Conştiinţa Haosului/ La rădăcină.” Sincer vorbind, nu am vrut să ştiu cine este autorul acestei frumuseţi literare. Poate că m-am obişnuit prea tare cu ideea de a-i şti pe poetă şi pe poet împreună pe seama închegării unui întreg… 
  
Întocmai la fel cum: „Sunt fericirea,/ Visată de un fluture/ Ori sunt chiar el,/ Captând destinul,/ Între două începuturi…/ Dar cum să-mi găsesc/ Îngerul din mine/ Şi să-i dăruiesc/ Aripile fericirii/ De a fi fluture?/ Cum să-l opresc din zbor/ Şi să-i şoptesc, pe înţeles,/ Că iubirea de sine/ Nu are aripi?” (Îngerul din mine). Ei bine, aici ştiu că e însăşi Lilia Manole… Dar şi Luan Maloku, undeva foarte aproape: „I/ Îmi placi aşa cum eşti/ Cu frumuseţea naturală/ Grădina mea are flori / Toate îţi seamănă/ Ochii tăi ca doi sâmburi de măslină/ Te rog, lasă-i aşa, nu-i machia/ Îmi plac aşa cum îi ai / II / Dimineaţa, cerul se umple/ De un milion de stele/ Nici de lumânări nu avem nevoie/ Pentru că acestea se sting oricând oriunde/ Nici de băutură nu avem nevoie/ Căci conţine gaz sau...!/ Noi facem totul natural / III/ Buzele ca pepenele de Miratoc/ Te rog să nu le mai dai cu ruj/ Tu nu ai nevoie de înfrumuseţare/ Pentru că la tine totul e frumos/ Te aştept aşa naturală cum eşti/ Nici rochiile la modă nu te prind/ Ah… cât de fericit îmi este sufletul” (Îmi place aşa cum eşti). 
  
O carte care merită atent citită, ţinând seama de consesualitatea cuprinsă aş zice că intrinsec, de o ramificaţie dusă până spre unificare; mai ales că prin traducerea în limba albaneză realizată de Baki Ymeri, capătă o conotaţie aparte… 
  
Referinţă Bibliografică:
Când visele se transformă în fluviu al trăirii - Daniel Marian / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1720, Anul V, 16 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!