CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

FILOSOFIE ADÂNCĂ CU UN ÎNALT GRAD DE CONCENTRARE LIRICĂ - autor: Flavia Cosma
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pasionat şi rebel, Luis Raúl Calvo îşi poartă cititorii prin labirintul gândirii sale artistice, dezvăluind fără falsă naivitate, feţele ascunse ale conştiinţei de sine. Poemele sale, neconvenţionale în natură, sunt de o filozofie adâncă şi posedă un înalt grad de concentrare lirică. Felicitări autorului şi traducătorului său în limba albaneză, domnul Baki Ymeni, pentru acest important proiect artistic! 
  
Poezia lui Luis Raúl Calvo reflectă o dureroasă incertitudine de a trăi, de a lua decizii pe care mai târziu poate, poetul se teme că va avea prilejul să le regrete. 
  
Această poezie se găseşte mereu pe o muchie de cuţit între viaţa reală, unde avem obligaţii ce trebuiesc îndeplinite, şi universul fascinant al sufletului, unde în mod paradoxal poetul se poate simţi liber să viseze, să creeze în voie, fără constrângeri de nici un fel. 
  
Cititorul este sedus de jocul autorului oscilând în mod constant între lumini şi umbre. Acest mare autor porneşte el însuşi în căutarea obstinată a adevărurilor ascunse în interiorul fiinţei umane, fiind convins că în spatele aparenţelor se află mereu altceva, şi că viaţa, aidoma unui caleidoscop, îşi dezvăluie incontinuu infinitele feţe ce se întrepătrund la nesfârşit. Astfel poezia sa rămâne mereu un mister cu multiple posibilităţi în care adesea o luare de atitudine se transformă fără veste în exact opusul său. 
  
De-a lungul întregii sale opere, poetul îşi pune cu forţă şi determinare, întrebările fundamentale asupra trăirilor proprii şi asupra sensului profund al realităţii ce ne înconjoară. Pentru orice traducător de poezie, poezía lui Luis Raúl Calvo, pune prin seriozitatea, profunzimea şi prin perspectiva atât de diferită şi în acelaşi timp atât de familiară asupra vieţii, probleme interesante de interpretare poetică, de pătrundere în universul propriu al creatorului şi de extragere în folosul cititorului străin, a esenţei, a miezului, a vieţii poemelor originale. 
  
Baki Ymeni, poet el însuşi, este capabil să ducă cu succes la bun sfârşit o asemenea sarcină, reuşind în mod magistral să transpună pentru cititorii de limba albaneză sensul miraculos al poeziei acestui mare poet de la celălalt capăt de lume. 
  
Referinţă Bibliografică:
FILOSOFIE ADÂNCĂ CU UN ÎNALT GRAD DE CONCENTRARE LIRICĂ - autor: Flavia Cosma / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1620, Anul V, 08 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!