CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Avem o situaţie concretă. Cum o gestionăm? Despre atac şi contraatac, autor: Daniel Marian
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Trăim în acest subtil complicat secol 21, s-ar zice că undeva pe treapta de sus a civilizaţiei, sau cel puţin astfel ne place să credem. Era digitală a lăsat, de fapt, posibilitatea unor realităţi paralele pe care le parcurgem doar uneori conştient. Deloc greşit în a spune că spaţiul virtual este mult mai sensibil deci şi vulnerabil, decât cel natural. Pornind de la definirea noţiunii de Informatică, avem efective şanse de a cuprinde înţelesul şi problematica unui fenomen într-o derulare permanentă, întocmai în complexitatea lui: „ştiinţa tratării raţionale, în special cu maşini automate, a informaţiei considerată suport al cunoştinţelor umane şi al comunicării în domeniul tehnic, economic şi social” (termenul „informatică” a fost propus în 1962 de Philippe Dreyfus şi a fost acceptat de Academia Franceză în aprilie 1996 în forma citată”, notează Drd. Dr. Ionuţ T. Horia Leoveanu, în faza introductivă a unei lucrări de tehnică a logicii aplicate, pe care o putem considera pe bună dreptate ca fiind de referinţă: „Particularităţi ale managementului investigării fraudelor informatice”. 
  
Din start şi pe deplin avizat, autorul cărţii de faţă îşi propune să trateze cauzalitatea exstinsă până la ordin penal, referitoare la modalitatea în clar de a deconcerta sisteme de calcul în cel mai avansat aspect al lor. Avem, potrivit spuselor perfect justificate, un prag de definiţie cel puţin spre o teorie amplă: „ O lume a reţelelor interconectate este, în mod potenţial, o lume a comunicării plenare şi, ca urmare, o lume a marilor sensuri conjugate şi a efortului eficient” – Vasile Hanga. Concentrându-ne pe amploarea fenomenului tratat, putem spune fără echivoc că avem la dispoziţie o largă bază de date şi o structurare cât se poate de potrivită, începând cu parametrii conceptuali, trecând prin noţiunile bază ale infracţiunilor informatice, dublate de realităţi şi perspective, de impactul social al fenomenului şi de un bogat pachet legislativ. Aceasta fiind secţiunea întâia a elaborării. 
  
Demersul ştiinţific al Drd. Dr. Ionuţ Horia T. Leoveanu, continuă în mod firesc cu descrierea tipologiei infractorilor informatici, cu metodele lor de operare, şi în mod evident sunt prezentate ţintele – potenţiale victime. Este evidenţiat istoricul unor astfel de fapte grave, ajungându-se în cel de-al doilea capitol la derularea reglementărilor de rigoare, la nivel juridic internaţional, folosindu-se termeni comparativi mergând exact pe ideea eficacităţii acestor măsuri. 
  
Fiind vorba despre o chestiune de management în fond, este potrivit fiind de aşteptat, referirea la practici, metode, proceduri particularizate. De aceea, capitolul al treilea ne oferă tabloul general cu elementele necesare care să conducă în cele din urmă la conclusivitate. Inclusiv un amănunt deloc de neglijat, suficient de disputat exact în vremurile fierbinţi în care ne aflăm, şi anume fiind vorba despre interceptarea transmisiilor de date în materia infracţiunilor informatice, ştiindu-se că la nivel european, transatlantic şi mondial, avem probleme serioase de legislaţie. 
  
Ne aflăm în faţa unei certitudini: suntem puternici şi slabi în acelaşi timp. Există permanent şi efectul invers prin atitudine, pe sistemul cauză şi efect, acţiune/ reacţiune. Orice-am face, nu putem ieşi de sub legile fizicii, indiferent de epoca mai complicată decât ne-am fi aşteptat, pe care ne-am dorit-o şi pe care iată că tocmai o trăim. Avem tehnologia de a muta munţii din loc, fie şi eufemistic spus, dar nu prea ştim unde să punem acei munţi. Mare grijă! – acesta ar fi mesajul, tratat cu argumente covârşitoare în această lucrare de excepţie. 
  
Daniel Marian 
  
Referinţă Bibliografică:
Avem o situaţie concretă. Cum o gestionăm? Despre atac şi contraatac, autor: Daniel Marian / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1589, Anul V, 08 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!