CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

MARILE ARDERI ÎN POEZIA FLAVIEI COSMA , autor Lucian Gruia
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poezia Flaviei Cosma este surpinzătoare, prin ea putem exemplifica foarte bine caracteristicile stabilite de Hugo Friedrich pentru lirica modernă: fantezia dictatorială, tensiunea tematică indusă de polaritatea real – ideal, neantul, însingurarea. Să le analizăm pe rând. Fantezia dictatorială constituie motorul imobil al tuturor poemelor Flaviei Cosma. Să exemplificăm prin forţa metaforfozantă a imaginaţiei neîngrădite: „Sărutat pe gură, bronzul statuilor/ Se preface în aur;/ (…)/ Mângâiat pe sâni, bronzul statuilor/ Se preface în apă,” (Bronzul statuilor) 
  
În ceea ce priveşte tensiunea real - ideal, relevările sunt mai complexe. Sub acest aspect se cuvine să comentăm în primul rând poezia de dragoste a Flaviei Cosma. Un prim aspect ar consta în neîncrederea în trăirea sentimentului la modul sublim: 
  
„Să-ţi spun acum adio, îngerul meu,/ Vremea plecării ne-a ajuns din urmă/ Şi acum ne întrece./ (…)/ În fraze aspre, şovăind nervoase,/ Aşezăm sfârşitul-nainte de-nceput,/ În timp ce iubirea, presimţindu-şi destinul,/ Amarnic se zbate.” (Vorbe fără trup) Urmează momentul auroral al împlinirii: “Mă ghemuiesc în inima ta/ Mă-ncălzesc la flacăra sângelui tău,/ Adorm în bătăile surde, monotone,/ Hipnotice/ Ale tobelor tale” (Odihnă). Cea mai mare parte a poeziilor de dragoste o reprezintă neîmplinirile: “Vorbele dulci tânjesc să m-ajungă din urmă;/ Lângă fereastră aştept să revii,/ Moale aşternându-mă/ Pe giulgiul parfumat/ Ţesut din păr de stele şi ţărână.” (Neruşinare) 
  
Putem vorbi, în această situaţie, de căutarea cu obstinaţie a iubirii, a împlinirii fiinţei. Poetul Horia Bădescu, într-o carte de excepţie, Memoria Fiinţei, consider că sunt două mari tipuri de poezie: una care cântă împlinirea Fiinţei, a doua, căutarea acesteia. Fiinţa reprezintă caracteristicile neschimbătoare ale viului, detectate la nivelul specie şi prezente efemer în individ. Pentru ca fiinţa să se împlinească, omul trebuie să se simtă parte integrantă din întregul univers. În cazul liricii Flaviei Cosma avem de-a face cu al doilea fel de poezie, acela care caută fiinţa: “Dragostea mototolită stă neagră pe gard,/ Fulgii mari şi umezi îi acoperă ochii” (Melancolie). 
  
Neantul reprezintă fundalul existenţei. Condiţia umană efemeră, induce tristeţe ontologică, accentuată de depărtarea de casă (poeta trăieşte în Canada): „Şi pe ei îi ajunge din urmă/ Bătrâneţea şi moartea./ Şi pe ei îi vor îngropa alţii/ La umbra vestitelor ruine;/ Căci toate se sfârşesc/ Atunci când le cunoşti. ” (În umbra vremii) 
  
Dacă ar fi facem o reducţie fenomenologică spre cele patru elemente primordiale, poezia Flaviei Cosma stă sub semnul focului. Acesta conferă energie universului anorganic şi consumă, în dragoste, sentimentele omului. Ca năzuinţă formativă, cum ar spune Lucian Blaga, poezia autoarei este stihială. 
  
Tema principală a liricii autoarei rămâne iubirea. Stilul poetei este direct, confesiv şi dezinhibat. Textele sunt pline de dinamism, tensiunea real – ideal fiind explozivă, atingând masa critică. Poezia este una de cunoaştere de lume şi de sine. Existenţa este heraclitiană, o curgere veşnică. Condiţia umană muritoare este tragic-senină. Dincolo de zbuciumul umenesc, coboară, câteodată din cer, o Linişte divină, de unde şi titlul cărţii. Cunoaşterea de sine se relevă în poeziile de dragoste prin care se caută, fără să se atingă, împlinirea fiinţei. 
  
Poezia Flaviei Cosma este modernă, dinamică, inspirată. Inspirată este şi traducerea cărţii în limba albaneză, efectuată de neobositul şi inimosul Baki Ymeri. 
  
Lucian Gruia 
  
Referinţă Bibliografică:
MARILE ARDERI ÎN POEZIA FLAVIEI COSMA , autor Lucian Gruia / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1586, Anul V, 05 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!