CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Octavian Mihalcea despre Gentiana Muhaxhiri
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Speranţă şi sentiment  

 

Filonul poetic al Gentianei Muhaxhiri, din volumul Tăcere trezită (Amanda Edit, Bucureşti, 2014) este de natură a produce notabile inflamări, ieşire din obişnuita monotonie existenţială. Calea lirismului presupune multiple meandre ce intră adeseori în contradicţie cu exteriorul. Viziunea trecutului va cataliza mereu latenţele spirituale întru, cumva salvatoare, dezmărginiri. Mistuirile sunt profunde, alinate doar de perspectiva echilibrului împreună cu partenerul iubit: Lasă-mă să fiu vânt/ Val înspumat în nopţile cu lună/ Învaţă-mă să merg râzând alături de tine/ Când alarmele cutremurelor se sting// Nu uita să-mi înveţi tăcerea/ Cuvintele când vor veni dulce în jur/ Învaţă-mă cum să stau lângă tine/ Când anii vor fugi departe dincolo de viaţă (CU TINE). Edificarea eului creator se află în plină desfăşurare, pe fundalul unui impresionant spectru al netimpului: Este un netimp// Nimeni nu crede în Dumnezeu/ Nimeni în om// Este un netimp// Mi-e frică să fiu Dumnezeu/ Nu vreau să fiu om// Este un netimp (NETIMP).  

Punctual, apare şi ideea evadării. O specială alchimie a cuvântului: Ia acest cuvânt sufletul meu/ Fără frică/ Fără mască/ Fără bucate mărunţişuri firimituri// Ia, dar nu strâmba, îndoi, întrepătrunde neapărat/ Cum ştii/ Cum poţi/ Cum vrei// Ia acest cuvânt să auzi/ Şi apoi/ Uită...uită...uită (CLARITATE). Neştiute sunt drumurile de urmat, pe măsura misterului ce ne guvernează viaţa. Mereu intervine tentaţia schimbării, îndepărtare de lacrimile viselor sparte. Persistă pericolul vidării de sentimente. Accepţiune nocturnă. Asistăm la invocarea legilor sângelui. Acestea au rolul de pavăză contra iminentelor alterări ale esenţei. Câteodată, peisajul ia valenţe taciturne: Nici îmbătarea nu are forţă în seara asta/ Noapte/ Întuneric/ Linişte// Nici cuvântul azi nu vorbeşte/ În linişte/ Tace/ şi măine... (LINIŞTE). Chiar şi în aceste circumstanţe problematice, speranţa se dovedeşte inexpugnabilă, vestind incandescente renşteri întâmpinate, totuşi, cu sfială: Îngerii sunt acolo/ După vedere/ După plecare// Un pas mai departe/ Este timpul/ nu îndrăznesc să îi ies înainte (DEPARTE DE TIMP). (Octavian Mihalcea)  

Referinţă Bibliografică:
Octavian Mihalcea despre Gentiana Muhaxhiri / Baki Ymeri : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1331, Anul IV, 23 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Baki Ymeri : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Baki Ymeri
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!