CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3780 din 07 mai 2021        Toate Articolele Autorului

Institutor Irina Şerban. Omul bun nu cade de acord cu pedeapsa fără vină și răsplata fără merit
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Bunătatea!... Cine-o înțelege?! Oamenii buni sunt născuți pentru a fi buni...! Ca vocație umană rară, inflexibilă și ireproșabilă, bunătatea are în sine independență, nici manierele nici mierea vorbei nu țin loc de bunătate – bunătatea e bunătate și atât...!  
Nimeni nu este mai bun pe lume ca omul care rămâne bun și dacă se întâmplă să ajungă la clipe grele pentru el, la o viață cu lipsuri – iar aici nu e vorba numai de perspectiva materială.  
Să fii îndurerat tu, dar să surâzi celui trist, să fii căzut și să salvezi, să fii bolnav și să mângâi, să fii dezamăgit și să încurajezi, să fii singur și să sari în ajutor..., aceasta este bunătatea supremă pe care o poți avea numai dacă tu ești prieten cu inima ta pe care îngerul din om vine când este chemat ca să o încălzească dacă vreodată e zguduită de un viscol siberian...!  
Cândva am cunoscut un astfel de om undeva unde m-aș fi așteptat mai puțin, într-un mediu în care profilul profesional în serviciul unor nevinovate ființe umane minore, cu dizabilități, te poate slăbi și moral și fizc în așa măsură încât să aluneci la un momentdat într-o stare de nerăbdare, irascibilitate, insuportabilitate, rutină brută ce duce chiar și la indiferență față de ființa umană suferindă, ca față de un obiect defectat...!  
Nu sunt, din păcate, rare și întâmplătoare situațiile în care cineva să etaleze oarece înclinație spre satiră ori cinism până la cruzime față de o persoană cu dizabilități, copil sau persoană matură fiind aceasta. Neatenția mea, raportat la astfel de adânci tristeți ale omenirii a fost de condamnat până când am cunoscut acel om bun, o tânără care se ocupa cu remarcabil profesionalism și multă implicare sufletească de educarea unor copii cu diverse forme de dizabilități, de la ușoare la severe, în Centrul de zi pentru copii cu dizabilități din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Buhuși. Activam ca ziarist și mi-am propus să vizitez această instituție la care activa ca institutoare omul bun pe care-l evoc mai sus cu toată prețuirea, Irina Șerban numindu-se, absolventă a facultății de sociologie (patru ani, la zi) și de cursuri de specializare în comunicare, pentru a surprinde un crâmpei din mediul acelor copii ce depind enorm de mult de educația și grija unor cadre de specialitate, pe lângă părinți. Să nu fie loc de vreo neîngăduită nedreptate, fie ea și din omisiune, este cuvenit a se menționa aici și numele Elena Pughineanu, pshiholog, reprezentând, de asemenea, pe una dintre specialistele cu un aport foarte uman și eficient la ceea ce se desfășura în chip atât de binevenit pentru copiii cu dizabilități de la Buhuși.  
M-am nimerit la o zi de 1 martie, iar ca să dezvălui cel mai bine povestea și argumentul a ce întâmpla atunci la acea sărbătoare a primăverii în mijlocul copiilor de care se ocupa cu perseverență, răbdare, efort și vocație omul bun (nu e decât un laitmotiv adecvat un astfel de apelativ pentru Irina Șerban), frumos lăuntric și cu prisosință de cumsecade în relația cu oameni asemenea de cumsecade, alătur textului de față în facsimil chiar articolul pe care l-am scris și publicat în presă pe seama acelui tablou interuman sensibil, la care am asistat; totodată mai alătur, în facsimil, încă un articol pe care l-am scris înainte sau pe urmă, dar nu aceasta e important ci conținutul în care sunt reliefate mai explicativ activitățile permanente desfășurate la complexul comunitar despre care se face acum vorbire.  
Există pe lume oameni atât de răi încât nu doar că tolerează dar mai și laudă reacțiunea față de un semen care fără vina sa e marcat de o dizabilitate, ca și cum cel cu forme și calități impecabile, frumos, sănătos tun din prima zi de viață, ar avea vreun merit personal în toate acestea...! Cu atât mai înfierbântați sunt astfel de oameni mostre pe două picioare ale cruzimii, care năpăstuiesc cu vorba, privirea și chiar biciul faptei câteodată pe cei predestinați să-și poarte o cruce pe care nu s-au răstignit înșiși, cu cât mândria e stăpână pe ei. Dar, să întâlnești o doamnă tânără, inteligentă, amabil și elegant comunicativă, deosebită printr-o frumusețe feminină fără împăunare, care nu manifestă nici cel mai vag gest de superioritate față de ființele umane nevinovate și totuși pedepsite de mici, ne aduce cu picioarele pe pământ – dacă uneori nu eram – și ne mai dezactivează avântul sădit în umanitate, de a ne încrede prea mult în ce nu rezultă de la noi și, mai important, de a avea înțelegere și disponibilitate de ajutor și empatie cu cei nedreptățiți, poate chiar descurajați adesea, deși nu sunt din altă lume, tot din aceasta sunt, însă altfel...!  
Mulți educatori, învățători, institutori, profesori, mai mult ca sigur ar putea trage învățăminte de la omul bun și frumos spiritual Irina Șerban, care o perioană (venind de la Centrul de documentare și informare al Colegiului Tehnic „Ion Borcea” din Buhuși) a funcționat ca institutoare la amintitul Centru de zi pentru copii cu dizabilități din cadrul Complexului de Servicii Comunitare...!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com); (foto: Irina Șerban; facsimile, articole de presă la „Ziarul de Bacău”, în legătură cu activitățile educative coordonate de institutoarea Irina Șerban, de la Centrul de zi pentru copii cu dizabilități din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Buhuși; desene efectuate de copii integrați în programul complexului)  
 
Referinţă Bibliografică:
Institutor Irina Şerban. Omul bun nu cade de acord cu pedeapsa fără vină și răsplata fără merit / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3780, Anul XI, 07 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!