CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poeme > Emotie >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3665 din 12 ianuarie 2021        Toate Articolele Autorului

Ninsorile din noi
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A nins magic la Brașov. Au înflorit munții, cu flori de bumbac și melancolie. Susurul torentului alb a curs de la sânul naturii ca niște cantinele cu fiori dintr-un liman înghețat al timpului nemuritor.  
Grație unor superbe fotografii artistice făurite cu har și emoție de Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României, în miezul lui ianuarie al încă unui an (2021) trist, îngrijorător, sosesc ninsorile din împrejurimile Brașovului la noi toți, români de oriunde am fi, liberi și sănătoși sau izolați, dezamăgiți, singuratici, pribegi în propriile case ori, vai, în spitale – lăcașuri ale ultimei nădejdi...!  
Umăr lângă umăr, gleznă lângă gleznă, sprânceană lângă sprânceană cu mândra cetate medievală și voievodală a Brașovului, peisajele hibernale sunt culese de Principesă ca niște buchete de fiorduri pe luciul fotografic, înveșmântate ca miresele, în alb, coborând din cerul curat și nesfârșit peste glia maculată de o infecție ce-mprăștie umbrele morții de-ncercare pe nealese a omenirii...!  
Cu fotografiile acestea în lumina ochilor ne lucesc oglinzile privirii primenite cu mătasea albă înșirată din norii afânați ai Transilvaniei, ni se curăță sufletul cu iubire și frumuseți așternute de priveliștile ninse, mirabile, îmbisericite pe altarele naturii. E atât de frumos, de gingaș, de melancolic, de îngeresc, de pur...!  
Ninge în Ardeal, ca-ntr-o simfonie..., parcă ninge în sufletul nostru, parcă ninge în gândul nostru, parcă ninge în ochii noștri...! Scânteiază gheața în brazi, parc-au înflorit cireșii..., fagii întind spre munți crengi încremenite și vineți, ca niște brațe arse de ger, cu zăpadă la subsuori..., un stejar venerabil, cine știe de cât de multe inele anuale încercuit prin inima trunchiului, întroienit și solitar, stă de vorbă fără cuvânt, prin propria gestică preacinstită, legendară a coroanei maiestuoase desfrunzite, cu cerul irizat de o lavă de plumb, pe care-l țese ca de niște incizii cu-ale sale crengi crescute una câte una, an cu an, tocmai din veacul trecut încoace, ori poate chiar din celălalt veac încă și mai de demult...!  
Lugubre penumbre-au brăzdat inima noastră anul ce-a trecut, viața noastră cu moartea noastră aduse față în față, nici până azi neîncheindu-și disputele, una vrând să biruie pe cealaltă.  
Suntem mai învinși poate ca niciodată mai vehement de pandemie...! Cine știe cât va dura, cine știe cum se va sfârși...!  
Și au sosit ninsorile de prin ținuturile Brașovului...! Și Alteța Sa Regală Principesa Sofia a trimis la noi proaspetele, albele ca florile de bumbac ninsori...!  
A nins peste țară, de parcă în inima noastră a nins, de parcă în toată ființa noastră a nins, de parcă în viața noastră sufletească a nins! Fotografiile Principesei ning în noi, ne cuprind ochii și inima și gândul cu dorul ninsorilor, cu troienile zăpezilor, cu umbrele munților, cu petele cerului, cu brațele brazilor, fagilor și-ale bătrânului stejar, cu firul subțire de pe sub tije frânte de scaieți și trestii, al unui pârâu de argint fluid... E și acesta un mod în care dinspre Familia Regală a României, admirabil, familiar, solidar nu încetează să sosească la noi de la începutul pandemiei, ca dintotdeauna, un semn de comuniune și afinitate afectivă cu țara, la greu ca și la bine...!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com); (foto: Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României)  
Referinţă Bibliografică:
Ninsorile din noi / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3665, Anul XI, 12 ianuarie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!