CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3610 din 18 noiembrie 2020        Toate Articolele Autorului

Draga Olteanu Matei. Scena, încă o viaţă. Făptuitoare a teatrului nou cu dalele fundaţiei teatrului străvechi
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(articol scris și publicat în anul 2010, după o întâlnire cu artista, în timpul căreia din conversația noastră extrem de agreabilă s-a cristalizat substanța ideilor înșirate mai jos)  
Alături de măiastra (cu învoială de la actorul Dorel Vișan, preiau acest mirabil apelativ, pe care dacă nu îl descoperea domnia sa, Dumnezeu îl arăta într-adins pentru a nu se întâmpla să nu existe) Draga Olteanu Matei, cei care iubesc pe artişti urcă de mai bine de o jumătate de veac, asemeni cerului printre munţi scobiţi de ape, la amvonul aurit al istoriei teatrului românesc. Scena, pentru ea e un rug etern aprins, ce nu-şi devorează în flăcări ofrandele, ci înfloreşte cu ele crengile stivuite conic jos pe un altar, iar în vârf suliţează arcada văzduhului.  
Dacă Emil Cioran spune că „parfumul este istoria unei flori”, nedezminţit, măiastra Draga Olteanu Matei este floarea suverană a grădinii teatrului. Ea poartă în biografia sa parfumul istoriei teatrului şi împresoară universul fabulos al scenei pe care o înstelează alături de colosala generaţie de smaralde veşnic verzi şi nemuritoare în pantheonul nerepetabililor actori români.  
O viaţă întreagă şi admirabilă, măiastra Draga Olteanu Matei a slujit teatrului românesc. Iar prin aceasta, opera sa vastă de interpretare actoricească şi creaţie este confesiunea unică şi în totalitate a unei vieţi sufleteşti dăruite exegeţilor spectacolului mirabil, spectatorii cei ce i-au înmarmorat an cu an chipul în coloana conştiinţei artistice a neamului românesc.  
Stabilită din anul 2005 la Piatra Neamţ, fireşte, în acelaşi gând cu grija faţă de casa cea de toate zilele, a preocupat-o şi templul spiritului cel de toate zilele: teatrul.  
Încorporată de nimbul marii arte, măiastra Draga Olteanu Matei trebuia să îşi refăurească şi la Piatra Neamţ o existenţă sub umbra marilor aripi ale scenei de aici, cortinele desfăcute la dreapta şi la stânga, ca îmbrăţişarea mâinilor mari şi iubitoare ale mamei pentru fiii veniţi la pragul casei părinteşti. Aşa a iniţiat un curs de actorie ce-a rodit şi rodeşte.  
Aşa cum munţii nu sunt severi, ci solemni, maestra a croit prin şi pentru aspiranţii la culmile vocaţiei artistice un drum spre scenă, cum sunt culisele pădurii, născându-se o trupă de teatru, ce până azi, nu într-un timp îndelungat, ajunge a fi o realizare culturală izbutită. Se numeşte „Teatrul Vostru” şi a trecut „dincolo de porţi”, din cetatea moldoveană a monumentalelor ctitorii voievodale medievale cu urme nemuritoare ale vredniciei domnului Ştefan, cu spectacole de teatru, într-un periplu prin Paşcani, Râmnicu Sărat, Bicaz, Târgu Neamţ... Vatra Dornei, Bistriţa Năsăud, dar şi într-un turneu memorabil în Israel, ocazie neuitată pe timpul unei vieţi, de vizite la Haifa, Tel Aviv.  
Valoric, preocupările artistei Draga Olteanu Matei depăşesc unilateralitatea, artista coboară în faţa scenei, pentru a evalua evoluţiile următoarelor generaţii de actori, dar în exterioritatea scenei, viaţa ei nu poate fi regăsită. Pe de altă parte, profund trăitoare a timpului contemporan, îl examinează, reprimând captivitatea în care a căzut ţara, împinsă dual şi radical între clasa politică şi subclasa obedientă, constituită în garnizoana primei.  
Această realitate în act a crizei creează dificultatea de racordare a sărmanilor români la lumea decalată de la bine, la mai bine! Numai la noi e de la amar la fiere şi de la sărăcie la nimic.  
Astronomii caută găurile negre în univers, inexact, de vreme ce ele sunt chiar pe planeta pe care o locuiesc. Iar adevărul nu poate fi doar cel ce ne place. Adevărul nostru subzistă în unghiul de vedere din întuneric. În raport cu aceasta, apariţiile actriţei Draga Olteanu Matei sunt apariţii luminate. Maestra care ne-a menţinut toată viaţa sa surâsul pe faţă, ne aduce azi strigătul. Reiterează acuze pentru români, zi cu zi, în dreptul celor ce calcă pe libertatea şi drepturile lor.  
În valul singurei rigori româneşti, ce este nedepăşirea crizei, măiastra Draga Olteanu Matei este modelul ce lipseşte. Cât de aproape de români este modelul acesta, şi cât de departe îl caută ei...!  
Cât sunt de înrădăcinate în ei viţele impreciziunii, ambiguităţii, ignoranţei, ca rod al unei disperări lungi, al multor ani de trăit în umbre! Pe Draga Olteanu Matei şi-o va aminti veacuri întregi ţara, ca pe artista ei şi pentru ei, întocmai cum îi este numele: dragă!  
Din partea Majestăţii Sale Regelui Mihai, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta a României i-a înmânat decoraţia Coroana României în grad de Ofiţer (titulatură regală la data scrierii articolului de față - n.a.).  
 
*  
 
Optsprezece noiembrie 2020..., zi în care tăcerea își cere dreptul de a ieși din inactual în vremi ale zgomotului în care țipă colțul stâng al gurii la colțul cel drept al gurii, face grimasă obrazul stâng către obrazul cel drept, se mută prăpurica de pe ochiul stâng pe ochiul cel drept... și se moare în vaiete, cu mâinile cruciș, fără înger în îmbrățișare...!  
Azi, când lumea de la noi, mai abitir decât cea de oriunde tună și fulgeră, de parcă iubirea s-a mutat în morminte, gura căscată a gropii ne înșfacă pe nealese, mai lacom ca niciodată!  
Unii nici de acolo nu tac, pentru c-au tocat cu gura cât să zguduie din încheieturi catapetesmele și după ce se duc... Dar alții au lăsat în urmă tăcerea durerii, regretul, plânsul!  
Nu este loc decât de tăcere când părerea de rău împânzește din toată ființa ta fiecare cărare pe care cutreieră în lacrimi amintirea ca o ființă ruptă din tine, ce-și pierde forța și echilibrul când cineva drag dispare și e neînlocuibil...!  
Optsprezece noiembrie...! Actrița dragă Draga Olteanu Matei s-a stins din viață...! Tăcerea rămâne în locul ei să spună tot ce poate ea la tristețe să spună...!  
Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com) (sursă foto: Agerpres)  
 
Referinţă Bibliografică:
Draga Olteanu Matei. Scena, încă o viaţă. Făptuitoare a teatrului nou cu dalele fundaţiei teatrului străvechi / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3610, Anul X, 18 noiembrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!