CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3461 din 22 iunie 2020        Toate Articolele Autorului

Marcel Pavel Miracolul nu se poate pune în operă decât de miracolul însuşi…
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În vocea interpretului Marcel Pavel e o timbralitate netedă şi transparentă, prin care răzbate şi se simte urcarea melodiei, nepercepându-se înălţimea ci infinitatea fără departe, fără aproape, doar cu aspiraţie de la prag uman la imaginar punct terminus în exterioritatea umanului. Urcă şi urcă această voce la văzduhul sufletesc, sau văzduhul sufletesc se coboară la ea, ori sunt amândouă într-o continuă mişcare inversabilă şi armonioasă, aşa cum vulturul maiestuos duce lumea la cer pe zbor şi coboară cerul la lume, pe aterizarea la cuib.  
Marcel Pavel are un ceva între boem şi aristocratic, aşa cum şi vulturul are un ceva din două fălnicii între care vieţuieşte, ale sprâncenii muntelui şi oglinzii cerului. Nu strălucirile unui briliant îi conferă alura nobleţei artistului, ci particularitatea persistentă a prezenţei sale scenice elegante, melodicitatea glasului, acurateţea, forţa, expresia, întocmai acestea fiind scara de la boem la aristocrat…  
O voce puternică, dar suavă, o reputaţie scenică solemnă, dar nearogantă îl fac pe Marcel Pavel un artist seducător, cu o minunată armonie a glasului muzical şi o moderată expresivitate gestică, până la pragul exuberanţei. Este un artist delicat, cu o voce de tenor ce redă muzicii uşoare un luciu, o înveşmântare de rang, o galonare superioară. Melodiile sale, între melodii, au un spirit aparte, o tonalitate de gentileţe, o forţă de absorbţie în meditaţie, o echilibrată unduire, un gust, o plăcere a ascultării, o profundă absorbire în auzire, o trăire reflexă a frumosului, esteticului, eticului omenesc!  
Intensa muzicalitate a vocii interpretului Marcel Pavel e analoagă esenţelor parfumului florilor din câmpii, atragerii în vis, chemării mesajelor iubirii celei mai pure. Toate cântecele lui Marcel Pavel sunt bucuriile inimii însetate de neumblate raiuri cu armonii, pace, dragoste şi frumuseţe; toate cântecele lui Marcel Pavel sunt uşi sublime cu praguri la care inimile se închină pe ele ca ofrande; toate cântecele lui Marcel Pavel se aud cu urechea sufletului lipită de inima unei zâne a visului, suplă şi diafană, o zână cu inimă ca o luminescenţă mărindu-şi intensitatea şi micşorându-şi-o, ca undele pe mare, după plutirea melodică a lor; toate cântecele lui Marcel Pavel se aud visate, se trăiesc savurate! Ele se nasc dintr-o imperceptibilă fierbere interioară a artistului, apoi se aspiră prin toată porozitatea fină a spiritului iubirii, bunătăţii, sensibilităţii, superbităţii umane!  
Cântecele lui Marcel Pavel nu freamătă decât pentru vioara sufletului. Pentru o altfel de făptură ce nu are o vioară sufletească, nicio melodie cântată de Marcel Pavel nu se-nveşmântează cu sonetul şi simfonia. Această vioară e orbita sufletului, iar cântecele interpretului Marcel Pavel sunt soare!  
S-a născut pe 4 decembrie 1959, în satul Independenţa, judeţul Galaţi și a copilărit la Câmpulung Muscel, de la trei ani. Provine dintr-o familie de muzicieni, în care a primit o educaţie muzicală, tatăl fiind violonist, frații, de asemenea instrumentiști – Micky Pavel interpret la saxofon, claviaturi, solo voce, Gigi Pavel, stabilit în Germania solist instrumentist profesionist la saxofon, Gina Pavel, pianistă și solistă vocală, bunicul fiind rapsodul popular Ion Taraș, iar mama nefiind niciodată direct implicată în muzică, dar Marcel Pavel consideră că îi datorează totul.  
La doar trei ani, Marcel bătea la tobe. Studiile muzicale le-a început la șase ani, în clasa a IV-a, la Şcoala de Muzică și Arte Plastice din Câmpulung Muscel, judeţul Argeș, unde a studiat la violoncel și pian – auxiliar. A urmat Liceul de Muzică și Arte Plastice din Pitești, studiind în paralel şi în particular percuția. Îl atrăgeau stilurile de muzică rock și jazz-rock, a urmat şi absolvit Universtatea Națională de Muzică București, Secția Canto clasic.  
Compozitor și poliinstrumentist, interpret la chitară bas, contrabas, violoncel, pian și percuție, Marcel Pavel este azi, în primul rând, interpret de muzică uşoară şi nicidecum mai puţin înzestrat vocal şi talentat interpret al muzicii clasice pe care a studiat-o în universitate.  
Începând din anul 1981 a susținut nenumărate turnee în Olanda, Germania, Italia, Belgia, Franța (Paris), Elveția (Lausanne, Geneva), Austria, Polonia, Egipt, Israel, Statele Unite ale Americii, Spania, Portugalia, Grecia, Turcia, Cipru, Estonia, Basarabia. În anul 2000 a lansat melodia „Frumoasa mea”, compusă de Ovidiu Komornyik şi integrată apoi într-un album vândut în 250 000 de exemplare, fapt pentru care i s-a conferit Discul de Platină. A colaborat cu numeroase vedete din show-biz-ul românesc și internațional: Monica Anghel, Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Nico, Andra, Bodo, Laurențiu Cazan, Elena Cârstea, Costi Ioniță, Lavinia – ex Spicy, soprana Mihaela Stanciu, soprana Irina Iordăchescu, soprana Crina Zancu, Toto Cutogno, Boney M (în concert la Chișinău, în 2006), Smokie (în concert, la Craiova, 40 000 de spectatori, 3 iunie 2007) precum și cu Orchestra Filarmonicii George Enescu condusă de Iosif Prunner și Big Bandul Radio condus de Ionel Tudor; a fost membru al formației „Riff”, iar în anul 1981 a efectuat un turneu de șase luni împreună cu formația „Semnal M”.  
În 2002 a câștigat selecția națională pentru Eurovision 2002, alături de Monica Anghel cu piesa „Tell me why”, clasându-se în finală pe locul nouă, cea mai bună poziție a României în concurs de până atunci. Este căsătorit din 1992 cu Violeta Șmîșleaeva, fostă balerină a Teatrului Bolşoi din Moscova (Большой театр) şi are împreună cu ea trei copii, pe Saşha, Richard, Ioana Iuvenalia.  
Între premiile şi distincţiile sale sunt notabile următoarele: Premiul „Vocea de la miezul nopții” al Editurii „Actualitatea Muzicală” (revistă bilunară editată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România), 1996; Premiul „Vocea anului” al Editurii „Actualitatea Muzicală”, 2000; Premiul de popularitate la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia, cu melodia „Frumoasa mea”, 2000; Premiul I al „Societății Române de Radio”, la secțiunea „Interpreți de muzică pop”, 2000; Locul I, „Vedeta anului” la „Premiile Redacției Muzicale”, 2000; Locul I, „Piesa anului” cu melodia „Frumoasa mea”, la „Premiile Redacției Muzicale”, 2000; Premiul „Cel mai bun debut” la „Premiile Industriei Muzicale”, 2001; Premiul I la secțiunea creație, alături de compozitorul Raymond Vancu, pentru melodia „Unde ești”, la Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, 2001; Premiul „Cea mai bună voce masculină”, secțiunea pop, la „Premiile Industriei Muzicale”, 2002; Premiul „Omul Lunii” și „Evenimentul Lunii – Eurovision 2002” din partea „VIP TOP Exploziv”, 2002; Prima calificare la „Eurovision” în istoria acestui concurs, împreună cu Monica Anghel, Ionel Tudor și Mirela Fugaru, 2002; Premiul „Cel mai bun album pop” („Te vreau lângă mine”) la „Premiile Muzicale Radio România”, 2003; Diploma „10 pentru România” (nominalizat la categoria „Cel mai bun interpret vocal”) din partea „Realitatea TV”, 2005; Premiul II la secțiunea creație cu melodia „De dragul tău”, compusă de Andrei Tudor la Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, 2006; Diploma de excelență din partea TVR pentru rolul avut în istoria televiziunii române, 2006. În 2013 a abținut premiul „The Best Live Act 2013” pentru concertul „Very Classic”, prezentat la Sala Palatului în București, acompaniat de peste 140 de muzicieni și artiști. Concertul a avut loc în aceeași zi cu lansarea dublului CD „Very Classic”.  
Sonetul şi simfonia viorii spiritului lui Marcel Pavel n-au fost srise, n-au fost cântate vreodată de către nimeni, decât numai de către Marcel Pavel, pentru că sunt un miracol ce nu poate fi pus în operă decât de miracolul însuşi!  
 
Notă: Tendințele avansate demonic, în solda celor radicalizați din toată ființa lor pe linia afirmării cu orice preț și căpătuirii nelimitate, lovesc uimitor și cu sârguință, luându-l la țintă pe artistul Marcel Pavel în vremea aceasta ce pornește la drum în genunchi, spre deceniul trei al secolului și mileniului acestuia, căruia-i suntem condamnata lui generație la greaua luptă cu gângania nevăzută și nimicitoare a covidului...! Cuvinte de răspuns pentru ei nu sunt, doar reacția dincolo de cuvânt: tăcerea...! În numele omului, doar tăcerea ca dispreț se poate ridica împotriva subomului! Îngrozitoarea bătălie a lumii întregi, victime a propriei suferințe cauzate de un virus crud de infecțios și vătămător, încă de la mijitul anului 2020 când unii sfidau cum că ar fi vorba de o banală gripă, va lua sfârșit mai devreme sau mai târziu, dar cei care, clamând o prietenie cu falsitate camuflată, au întrebuințat cuvântul ca pe lama de brici, rănindu-l până în adâncul sufletului pe Marcel Pavel, din suboameni ce sunt, nimeni vor ajunge, căci timpul îi înghite în neant pe cei mai mărunți chiar decât virusul ce le-a fost la îndemână ca armă și muniție contra unuia dintre cei mai iubiți artiști români, unuia dintre cei mai buni și mai demni oameni, artistului care trece printr-o cumpănă dramatică a vieții sale, minunatului artist Marcel Pavel...! Până atunci – acel atunci nu este prea departe –, zișii prieteni ai lui Marcel Pavel, care au mușcat din carnea ființei lui traumatizate și au jucat cu picioarele pe inima sa zbuciumată, să înceteze a se mai numi prieteni, căci diavolii nu au prieteni...!  
Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com); (foto: Aurel V. Zgheran cu Marcel Pavel, București, Sala Palatului, 22 octombrie 2015)  
Referinţă Bibliografică:
Marcel Pavel Miracolul nu se poate pune în operă decât de miracolul însuşi… / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3461, Anul X, 22 iunie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!