CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3449 din 10 iunie 2020        Toate Articolele Autorului

Eu am stat de vorbă cu amintirile mele...!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Te-am iubit, viață, ca pe un tablou cu margini franjurate, ce-atrag toată atenția;  
te-am iubit, viață, ca pe o apă de izvor cu mărgele la gâtul pietrelor;  
te-am iubit, viață, ca pe un vin bătrân de o sută de ani, zăcut pe doage, dar și tânăr de o minune, trezit pe ulucul sufletului;  
te-am iubit, viață, ca pe o miere cristalizată în foc;  
te-am iubit, viață, ca pe o sare amară dizolvată în torentul sângelui;  
te-am iubit, viață, ca pe un război catifelat de speranța libertății de a muri, măcar;  
te-am iubit viață ca pe un armistițiu fictiv, măcar, între două lumi cel puțin ipotetice...  
...Și te voi iubi, moarte ca pe o iertare a unei nevine...!  
Căci, mânz cu umbra coamei pe otavă crudă am fost, cal cu frâu, zăbală și ham, împingând pe povârnișul absurdului propriile-mi zile bune și rele sunt, mârțoagă la grajduri voi ajunge...! Și voi pleca, de mi-o veni vremea, voi tot pleca și n-oi mai veni..., fără popă pentru mine, cu popă pentru voi care mă veți duce, căci numai voi îl veți auzi citind, numai voi îl veți vedea tămâind, numai voi îl veți lăsa să-mi arunce pămînt pe piept, numai voi îl veți și plăti pentru aceasta...! Mie nici că-mi va păsa...! Am fost adus fără știrea și fără voia mea pe un drum, voi fi dus, tot forțat, tot fără știrea și fără voia mea înapoi. N-am eu niciun amestec dacă popa se ostenește conducându-mă, nu-l chem eu, nu că stârnește el plânsete de două mii de ani în fruntea unui ceremonial de moarte triumfală, nechemat de cel plâns, mă îndatorează..., ci-s trist acum, preț de o ultimă bucată de viață cât timp mai am dreptul să fiu trist, după viața pe care mi-o las a nimănui și de neundele la care mă duc, fratele nimicului ce mă cheamă...!  
Dar, ce pot face? Sunt neant ivit din moarte, căci, de fapt, omul e întâi copilul morții...! El adună toată viața amintiri, dar cu această mamă a lui nu are niciuna. Este un orfan adus pe lume de o moarte și înfiat de o altă moarte, e parte a morții ce îl aduce și altă parte a morții ce îl duce...!  
Nu știu cum de s-a întâmplat că într-o zi am stat de vorbă cu amintirile mele. De aceea, le-am scris într-o carte pe care am numit-o întocmai „Eu am stat de vorbă cu amintirile mele”. Cine mi-a tăiat calea vreodată e aici, cine m-a strigat, cine m-a auzit strigând, cine a venit cu mine, cine a plecat e aici – doar cine a fugit sau cine m-a alungat poate că e oriunde, însă aici nu e...! Tot ceea ce am zugrăvit în această carte e o galerie de tablouri franjurate, este apă de izvor cu mărgele, este vin bătrân de o sută de ani și vin tânăr de o minune, e miere cristalizată în foc, e sare amară dizolvată de torentul sângelui, e țâfnă de război și somn de armistițiu, e clopot de moarte și susur de iertare, e iureș de mânz și povară de cal, e apus de mârțoagă, la grajduri, zădărnicii, nimeni, neunde, copilul morții și moartea în dublă ipostază maternă...! Toate acestea sunt amintirile mele, iar eu, într-o zi am stat de vorbă cu ele. În ele poți să fii și tu, cel ce vii să mă sprijini ca să le cuprind într-o carte unde ele vor mai rămâne și după ce eu, după ce tu, ne vom duce unde nu sunt amintiri...! Căci, aduni într-o viață de om amintiri, vrei să le zidești pe cărăruile unei cărți, ca și cum ai săpa niște fântâni pentru drumeți, dar dacă nu aduni o fărâmă de bănuței, aduni amintiri sterile și sapi fântâni seci...! Chem, de aceea, pe vreun binefăcător al săpătorilor de fântâni cu izvor de amintiri, să participe, adăugând la săvărșirea unei cărți fundația ce-i lipsește...!  
 
Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto – Marius Stanca: Aurel V. Zgheran – rândul de sus, al doilea de la dreapta la stânga – la lansarea cărții „Alexandru Jula. Ultimul romantic”, București, Biblioteca Metropolitană, 24 noiembrie 2012)  
 
Referinţă Bibliografică:
Eu am stat de vorbă cu amintirile mele...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3449, Anul X, 10 iunie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!