CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3368 din 21 martie 2020        Toate Articolele Autorului

Nu, nu punem, totuși, punct...!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Punctul acela ce s-ar crede a însemna pe scriptură finalul, nu s-a pus încă... scriptura continuă, punctului i se mai amână, în ultima clipă, dreptul intrării în rol, după peste patru mii de ani, pentru a ceda locul câtorva cuvinte răbufnite ca din tun, brusc și traumatizant, azi, când nu s-a așteptat nimeni din lumea întreagă că o avalanșă de știri derutante și-nspăimântătoare ne va deplasa din uniformitatea zilelor bune și rele ale generației noastre netrecute până acum printr-o nenorocire de asemenea proporție.  
 
Planeta, întreaga planetă este atacată de un ucigaș invizibil, invincibil și-n fața a tot arsenalul mondial de arme și-n cursă cu toată istoria științei universale și cu toți savanții lumii: coronavirusul, o gânganie microscopică ce poate nimici omenirea...! Blestem ca acesta noi n-am cunoscut și de aceea ne aflăm față în față cu o primejdie din care nu știm când și cu ce preț vom scăpa, dacă vom scăpa...! Ne e teamă că nici aerul pe care îl tragem în piept cu chin, prin mască, din cauza groznicului virus, nu va mai fi obștesc. Spaima ne-a rupt pe unii de alții, suntem crâncen dezbinați, fiecare dintre noi e circumspect cu fiecare, împreună cu doi oameni a treia prezență e spaima de coronaviros.  
 
Începem să ascundem în noi înșine strategii de izolare și supraviețuire, nu ne fură somnul, odihna și sănătatea ne sunt izgonite de grija zilei de mâine în care nu știm dacă nu vom fi bolnavi, dacă nu vom rămâne fără mâncare, fără curent, fără gaz, fără transport, fără canalizare, fără servicii de salubritate, fără telefon, dacă nu ne vom trezi scufundați într-un haos, dacă nu se va clătina din țâțâni lumea, dacă nu ne vor muri copiii, dacă nu ni se vor stinge părinții, dacă nu ne vom prăpădi oricare dintre noi...! Într-o familie, într-o colectivitate, într-o țară, într-o lume toate sunt interconectate, ceea ce construiește și logica unei interdestabilizări în cazul în care se zdruncină ceva fundamental undeva...! Ajută-ne, Doamne, să fie vorba doar despre o ipoteză trecătoare și cu nico sincronizare în realitate...!  
 
E mijlocul lui martie 2020! Începuseră să-nflorească narcisele zvâcneau bulbii lalelelor și crinilor, înfrunzeau trandafirii, înmugurea pădurea, încolțea sămânța în pământ și veneau pe sus păsările acasă... era minunat, iar suflete-n unire cu suflete se-mprospătau cu iubire aprinsă și voioșie nouă, cu sete de viață, cu speranță și bucurie...! Ce veselie înflorea în oameni, în zorii primăverii anului 2020! Dar această primenire a sufletului a fost să fie monedă de argint dată la zarafi. Totul s-a prăbușit în primăvara aceasta, când nici ruga nu mai e lucrătoare, pentru că până și ei i s-au întins granițe și constrângeri...!  
 
Am ajuns să ne întrebăm dacă Dumnezeu are sau nu vreo vină...! Ne-am dat dragostea pe împrumut cu dobândă și-am primit virusul morții, am pregetat a ne ocupa de sănătatea lumii și ne-am luat boală pe-ndestulate! Coloanele morții cu mașini militare transportă cadavre în Italia. Străzile marilor orașe din toată lumea sunt pustiite. Chinezii par foarte organizați în timp ce capitaliștii sunt dezolați mai mut din cauza periclitării economiei mondiale decât din cauza vieții puse în pericol.  
 
Deși colcăie lumea de bogați suntem o omenire săracă, dintr-o dată. Ce târziu am aflat că banii nu ne folosesc la a ne ocroti sănătatea și salva viața...! Suntem, prin urmare, o lume care nu are nimic și care poate dispărea într-o secundă de pe fața pământului, ne-am dat seama într-o clipă de aceasta, după ce crezusem că banii ne păzesc de toate.  
 
Coronavirusul e azi scriptura, în el găsim învățătura lumii moderne. N-au fost apți toți pastorii globului pământesc să predice despre cât de mărunt e omul dacă o creatură mai mică decât o celulă din el îl poate zdrobi, așa cum creatura însăși predică prin graiul distrugerii în tăcere...! Doamne, cât de singuri suntem în fața neștiuților dușmani, cât de firavă e viața, cât de puține știm, cât de incertă e clipa ce are de venit, cât de scumpă e aceea ce are de plecat...!  
 
Martie 2020...! Sfârșitul scripturii nu face loc punctului mai înaintea întrebării dacă de acum ne vom iubi mai mult...!  
 
Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
Nu, nu punem, totuși, punct...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3368, Anul X, 21 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!