CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3228 din 02 noiembrie 2019        Toate Articolele Autorului

Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București, lansare cartea biografică „Theodora Popescu. O viață închinată televiziunii”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mai cu seamă în vremuri ca acestea, de jeratic, dar, de fapt în oricare ar fi ele vremurile, ziua lansării unei cărți biografice e cea în care prietenii cărții, scriitorului și-ai protagonistului celebrează restituirea dintr-o viață în act a roadelor ei în cuvânt caligrafiat cu migala celui ce merge astfel în urma pasului unui om, ca un culegător de fragi printr-o dumbravă cu soare...! Zi deopotrivă sărbătorească, solemnă și de încheiere a trudelor prin care s-a dăltuit dintr-un bloc brut de ani și fapte o formă relevantă a lor pentru expoziția vie, grăitoare a memoriei.  
Spre a făuri ceva, cu toată voința, chemarea și dragostea ființei tale, întotdeauna trebuie să renunți la altceva, dar numai astfel poți izbuti un lucru pentru care, la sfârșit, răsplata din partea celor care îl apreciază îți vorbesc despre faptul că nu ai irosit nimic. Abia acum te bucuri dacă strădania ta nu s-a izbit de malurile circulare ale șovăielii, căci, izbucnind într-o imperativitate tot mai mânată de seriozitate și consecvență nu ai liniște până când nu parcurgi tot drumul mai pieptiș ori mai lin, ca să ajungi până la ziua aceasta finală în care pentru ultima oară toate emoțiile adunate pagină cu pagină, cuvânt cu cuvânt, literă cu literă se descătușează în critici blânde și impresii afective, așa cum destupând o amforă în care s-a catifelat vreme de secole vinul, verși în cupe gusturi topitor de aromate...!  
Așa a fost ziua de 26 octombrie a anului azi spre ieșirea din timp, mâine pe cale-ntoarsă spre viața sufletească veșnică a istoriei culturii sătești a neamului românesc din care s-a ivit folclorul viu, el însuși istorie și ființă, 2019...! În ziua aceasta a venerării izvorâtorului de mir Dimitrie cel prigonit cu mare cruzime și rânduit între sfinți după tradiția ortodoxiei pentru moartea sa martirică, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București, ca rod al vrednicelor directoare conf. univ. dr. Paulina Popoiu și dr. Aurelia Cosma, timpul drămuit în clipe de ceremonial a reliefat o succesiune de sărbători printre care și cea a lansării unei cărți biografice: „Theodora Popescu. O viață închinată televiziunii”, scrise – n-am cum ocoli precizarea, pentru că modestia nu poate ține loc de exactitatea știrii în acest context – de către cel ce alcătuiește rândurile de față, Aurel V. Zgheran.  
Era o zi caldă, a două anotimpuri într-o singură îmbrățișare: cel ce trebuia să fi fost plecat deja, dar s-a impus stăpân asupra celui ce se lăsa încă așteptat, de parcă nici nu era sfârșit de octombrie, de parcă astfel, astrul blond lăcrima cu șiroaie calde, strălucitoare, înveșmântând gândurile cu pace și bunădispoziție...!Unduia o voioșie parcă dezmeticită din fiorii toamnelor trecute pe când, la vremea aceasta țara era îmbrumată, frigul, negurile, burnițele mohorau natura și prăbușeau sufletele într-o depresie adusă de frisoane din coclauri și singurătăți. Nici vorbă de asta, acum...! Parcă era mijitul toamnei cu răbufniri întârziate ale căldurii verii ce scânteia în fața zăgazurilor dincolo de care frigul, penumbrele, vântul, umezeala, descurajările erau ferecate.  
Veniseră să serbeze făurirea unei cărți închinate realizatoarei tv Theodora Popescu, minunat om care, la rându-i își închinase viața sa televiziunii, de la vârsta cu puțin trecută de pragul a douăzeci de ani și până cu puțin timp în urmă, cei mai aproape dintre cei aproape de adevărul recunoștinței, artiști, prieteni, rude, colegi ai ei. Aproape toți nervoși, nu din alte pricini decât din ale întâmplării că în ziua aceea șoseaua Kiseleff a fost blocată de organizarea etapei finale a Campionatului Național de Super Rally powered Super Bet, iar, odată ajuns în dreptul perimetrului interzis și păzit, cum e și firesc, te vedeai nevoit să te întorci și să-ți epuizezi răbdarea cercetând altă cale spre porțile intrării în Muzeul Satului. Între cer și pământ zbârnâitul motoarelor zgâria timpanul, nu se putea discuta, nu se auzea om cu om, ca să poți afla o explicație despre încotro să apuci, pe unde e liber să depășești amplasamentul central bucureștean ocupat de o pistă de viteză pe-ntinderea căreia se așternuse zgomotul asurzitor cât de la o sută de drujbe la un loc, mușcând dintr-o pădure...! Cum să nu își iasă din fire invitații care veneau la evenimentul lansării și s-au nimerit în zarva unei aglomerații de oameni și mașini în care numai zgomotul era cel ce-avea dreptul la cuvânt.  
Dar, cu toții au treversat brusc supărarea aceasta după ce s-au reunit în salonul de festivitate al Muzeului Satului și față în față cu cea pentru care veniseră să o laureze cu afectivitatea lor. Să-i numim, deși nu o putem face în totalitate, câtă vreme scaunele toate au fost ocupate, însă, nemenționând altă prioritate decât a celor care s-au integrat în program cel mai activ prin luări de cuvânt și interpretare a câte unei melodii, tuturor celorlalți li se acordă vizibilitate cuvenită prin imagini fotografice atașate textului: interpretele de muzică populară Viorica Flintașu, Aneta Stan, Elisabeta Turcu, Polina Manoilă, Floarea Tănăsescu, Elena Manda, Doina Lavric, Eufimia Dogaru, Ioana Marin..., interpreții Ioan Chirilă și Gheorghe Gheorghe, Aurelian Popa Stavri – redactor Radio România –, prietenele protagonistei Lucia Mândrescu – inginer, matematician, Mariana Anghel, stewardesă, Mălina Neagoe – studentă la medicină –, Constanța Filip – soția regretatului redactor tv Ioan Filip, Mariana Costin, tehnician în televiziune, Ecaterina Vârsta, fostă director tehnic la Fabrica de încălțăminte din Brașov, parteneră de excursii numeroase prin țară și străinătate cu protagonista..., Irina Popescu – regizor, nepoata protagonistei –, alte rude și multe alte persoane apropiate ale realizatoarei Theodora Popescu...  
Nu se pot transfigura mai profund, mai adecvat, emoțiile afective, comuniunea sufletească, armonia, alura evenimențială decât prin pura activare a închipuirii fiecăruia dintre cititori a unei atmosfere de elogiu și festivitate, ca și cum cititorul însuși participă la el din postura oricăruia dintre cei de față...! I s-ar netezi pe față umbra oricărui minuscul rid și i-ar înflori trandafirul unui surâs; i-ar răsări soarele unei voioșii în priviri și i s-ar armoniza bătaia inimii cu clinchetul unei trâmbițe îngerești ce sună redeșteptarea la bucuria universală.  
Realizatoarea tv Theodora Popescu merită deplin aceasta...! O viață de om, o viață de slujitor pentru oameni în munca aleasă, complexă, devotată, suprem profesionistă din televiziune, acreditează concluzia că această cinstire deși niciodată și în niciun mod nu poate urca la gradația de valoare în coordonatele căreia istoria culturii române trebuie să-i așeze faptele și iubirea e totuși necesară pentru menirea de reper. A iubit atât de mult această profesie încât ar fi făcut-o și fără leafă, iar, deși nu a vrut, a obligat-o natura omenescului, invincibilă, să iasă la pensie, iar aceasta a durut-o ca o traumă. Părăsirea muncii din televiziune o resimte și azi ca pe o dizlocare a sa de pământul de sub picioare...! Televiziunea pentru ea a însemnat stabilitatea cea mai necesară și totală. A însemnat un spațiu în care a sălășluit și corporal și sufletește în deplină pace și împăcare cu sine, oricâtă vânzoleală se întețea în jurul ei...!  
Pasiunea pentru televiziune i-a contopit supărările, câte vor fi fost și în care din momentele vieții vor fi fost ele, în dansul flăcărilor iubirii...!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București, lansare cartea biografică „Theodora Popescu. O viață închinată televiziunii” / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3228, Anul IX, 02 noiembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!