CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3190 din 25 septembrie 2019        Toate Articolele Autorului

Bogdan Stanoevici Odiseea unui om pentru oameni
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Începea să dea în clocot ordinea comunistă la Iaşi, Timişoara, Bucureşti şi nu numai, prin mai 1989 pe când artistul Bogdan Stanoevici, căsătorindu-se, se stabilea în Franţa. Dar nu fierbea ţara de plăcerea fierberii ci pentru că exista un scop; a nega aceasta în legătură cu pregătirea mişcărilor decembriste s-ar forma automat o altă raţiune despre ce s-a întâmplat în România la sfârşitul anului 1989, iar cele mai multe idei ce s-ar deduce ar urma sentimente neadevărat de profunde, interese incredibil de serpentinate, toate concertând întru clădirea unui fals în continuitatea întâmplărilor cu dedesubturi, zise revoluţionare. 
  
Părăsea ţara, aşadar, actorul Bogdan Stanoevici, pe când România era în pragul revenirii în sine după o jumătate de veac de izgonire, dar din păcate cu preţul rănilor şi jertfei. A urmat o etapă de ani, nesfârşită până azi, în care românii au început să înveţe democraţia şi n-au mai învăţat-o…, să se adapteze la libertate şi nu s-au mai adaptat...! N-am mai terminat acest curs pentru că învăţătorii fie ni-s corigenţi, fie au interesul să nu absolvim în masă şcoala civilizaţiei vestice! 
  
Bogdan Stanoevici însă, a învăţat tot mai repede şi mai lesne, în Franţa, apoi, în 2011 a revenit în ţară şi a încercat exact ce nu-i trebuia: să alipească de onoarea şi profilul său calitatea de demnitar în Statul român, înhămându-se la un jug ce nu-i făcea favoare. 
  
Cine e cel mai sărac om? Zgârcitul! El degeaba strânge mult, că nu consumă nimic! Iată, aşa am ajuns: o ţară de avari săraci. Avem de toate şi nu e nimic al nostru, avem libertate, avem dreptate dar nu facem nimic cu ele, le ţinem sub „chei”. Păcat că o personalitate ca Bogdan Stanoevici s-a amestecat în treburile haotice ale unui guvern constituit din oameni care nu ştiau nimic din ce e acela un guvern, ca toţi ceilalţi perindaţi pe la ciolan din optzeci şi nouă încoace, de când e în ţară o brambureală fără ieşire...! 
  
De unde naiba să ştie cineva aşa ceva, dacă mai mult de o jumătate de secol am trăit fără nicio grijă, pentru că totul era comandat de la partid şi ajunsesem roboţi cu telecomanda la Comitetul Central?! Zadarnic votăm azi, că nu ne iese, zadarnic luminează vreun colţ de minte la careva, că imediat funcţionează întrerupătorul şi o stinge, iar în cazul acesta se constată că în biata noastră colonie poate să dirijeze şi sfinţii din cer că tot „sfinţii” din Europa cântă! Nu ne-a mai rămas decât să răbdăm cu speranţa că odată şi odată cei ce se străduiesc să pară ceva vor fi înlocuiţi de cei care chiar sunt ceva: nimeni alţii decât monarhii care sunt educaţi să conducă statul, nu sunt sub nici un partid şi nu dansează în jocurile conflictelor de interese interne ale nimănui pentru că nu sunt aleşi sub umbrele şi în scopuri cu dus întors! Aveam şansa pe care am ratat-o de a ne încredinţa soarta în mâinile Majestăţii Sale Regelui Mihai! Nu suntem la asfinţitul soarelui lumii şi nădejdea României este azi în viitor, la Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române! 
  
În tot cazul, scurta traversare prin Palatul Victoria a artistului Bogdan Stanoevici era cât pe ce să-i falimenteze agoniseala de valoare, demnitate, talent, simpatie, dacă nu venea momentul terminus al aventurii sale întocmai la timp...! Aşa că actorul s-a întors la „palatul” său, Teatrul, tată bun ce-a aşteptat cu inelul pe fiul cel rătăcit prin bălăcăreala unui guvern nici struţ, nici cămilă, nici amândouă ci carusel politic pur contemporan românesc! 
  
Nu de câte ori vezi aprins un foc dai alarma, dar cel ce l-a ars pe artistul Bogdan Stanoevici, părea departe de o ameninţare (numai că nu era, iar de aceea, să fie o învăţare de minte pentru artiştii care în loc să ardă în focul soarelui se aruncă în focul de tabără şi ies pârliţi din această odisee...!). 
  
În ce îl privește pe actorul Bogdan Stanoevici, nu i se poate considera un eșec personal activitatea sa în Guvernul României, în niciun caz. Dimpotrivă! A întrerupt-o mai înainte de a se complica și agita o cursă ce ducea în serpentine, poate că nu fără a primi o lecție de viață ce-l oțelește și-i croiește un alt drum, vădit potrivit cu firea și energia sa, dat fiind că nu este cu niciun preț omul ce se poticnește la piept cu obstacole spre care bărbăția, consecvența, inteligența bunele intenții însele îl propulsează. Astfel, ne aflăm azi în fața unei noi tentative ale sale, de data aceasta previzionate a se bucura de mulți sorți de izbîndă în măsura în care pentru națiunea aceasta va veni și ceasul în care va chibzui pentru sine cu propria minte și mai fundamentat în exterioritatea marilor manipulări: candidatura la președinție. 
  
Începe o nouă odisee pentru actor, iar în extensie a justei gândiri, pentru fiecare dintre noi – căci, Bogdan Stanoevici ar putea fi, în sfârșit, președintele pe care țara îl așteaptă la capătul aproape unui veac de jocuri de interese și de strângeri în menghină din față și din spate, dintr-o coastă și din cealaltă...! Limpeditatea vorbei, neșovăiala, substanța mesajului, sinceritatea – vocații indiscutabile pe care acest candidat independent le are –, sunt, printre altele, rare în arealul pestriț politic dar și suficient de convingătoare în contra discursurilor legănate pe fantezii ca o barcă în tangaj pe ape aurite de un soare cu dinți. Se intuiește în vorbirea actorului Bogdan Stanoevici scopurile unui om pornit să facă ordine în țara aceasta pe făgașul unor prerogative constituționale, iar aceasta redă încredere. Asociind, prin urmare intuițiile noastre cu certele argumente pe care le denotă exemplul vieții sale personale și profesionale, actorul candidat la președinția României, Bogdan Stanoevici este, negreșit, o perspectivă la care românii trebuie să reflecte, pentru că în mâinele sale s-a întors clipa propriului destin...! 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) 
  
Referinţă Bibliografică:
Bogdan Stanoevici Odiseea unui om pentru oameni / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3190, Anul IX, 25 septembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!