CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  




Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3169 din 04 septembrie 2019        Toate Articolele Autorului

Benone Sinulescu, bradul versantului folcloric, de la Siriu, a celebrat la Livezi tinerețea nemuritoare a bradului...!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Bradul cel triumfal pe făgașul iernii pe care o biruie – e singurul copac ce o biruie –, mândru, înalt și drept se perindă, fie că e vară, fie că e iarnă, în cursă cu sine, prin propria-i nemurire a propriei tinereți, cu cetina aprinsă în flăcări verzi...!  
Subcarpații noștri și munții Carpați, îmbrădiți în galantul veșmânt verde, ca niște coloși de jad, sunt bogăția și fala neamului românesc, iar de aceea, istoria patriei s-a clădit în ziditura munților, lângă mitropoliții solemni ai pădurilor, ce-și scriu propria atemporalitate eroică prin ciclicitatea anotimpurilor, uniformă și armonioasă cu neclintirea muntelui și zborul vulturilor, brazii cei mereu tineri, mereu în contra-curent cu timpul și moartea...!  
Poate că de aceea, într-o comună cu istorie, așezată pe malurile râului Tazlău, într-un plai de Moldovă și de rai pământean, verde, cu aer curat, înmiresmat de păduri și-nviorat de rutul ciripitului păsărilor și forfota veselă a oamenilor curați și frumoși la suflet, dăinuie din vechime sărbătoarea Bradului – astăzi contopită cu Ziua Comunei. Este vorba despre Livezi, așezământ întemeiat deodată cu istoria, al unui mănunchi de sate ce-l înjgheabă și unde se sărbătorește în chip mirabil de frumos copacul cel necrezut de verde, veșnic verde, lăcuit de ploi și argintat de zăpezi, veșnic tânăr, cu mileniile munților cristalizate în lacrima rășinei, bradul...! Satele acestea, situate pe la jumătatea distanței rutiere dintre Bacău și Onești sunt: Bălăneasa, Livezi, Orășa, Poiana, Prăjoaia și Scăriga..., țarinile și casele oamenilor de aici, oamenii înșiși, ca și apele și văzduhul, ca aerul și cerul, toate și toți împreună ca o împărăție ovală, magnifică a veșniciei, își împletesc destinele cu monumentalitatea bradului, căci aici, în locul geografic numit Depresiunea Tazlău-Cașin, bradul este destin și este sărbătoare – un destin oțelit de dragostea localnicilor pentru propriile tradiții și o sărbătoare balsamică o dată pe an, în ultima zi de duminică a lunii august. Aici, viața sufletească a livezenilor bate inimă lângă inimă cu bradul...! Fiecare această ultimă duminică de august din fiecare an seamănă una cu cealaltă atât de mult încât timpul pare că vine întotdeauna punctual, pe aceleași rute fără pulberi și-n același alai vesel la întâlnirea cu sărbătoarea.  
În augustul cald, fierbinte de cald al lui 2019, ritualul Sărbătorii Bradului s-a-ntors la Livezi, de parcă ieri plecase și, iată-l revenit proaspăt și cu vervă de petrecere...! Dar, totuși, duminica aceasta de august 2019 parcă a fost mai frumoasă, mai sprintenă, mai atractivă decât toate, motiv cert pentru ca să rămână astfel în amintirea timpurilor ce vor să treacă de acum înainte, an cu an...! Aceasta pentru că în 2019 unul dintre cei mai iubiți interpreți de melos folcloric românesc al tuturor timpurilor, Benone Sinulescu, a ridicat aspirația bunei dispoziții în slava văzduhului. Tânăr, mereu tânăr, ca bradul de tânăr, cu prea cunoscuta sa energie vulcanică pe scenă, maestrul Benone Sinulescu a cântat admirabil, cuceritor, fără urmă de grabă, de acea vizibilă grabă a multor artiști care par că vin în fața spectatorilor mânați de un singur imbold: ia banii și pleacă...!  
Nici nu se poate vorbi de așa ceva în ce îl privește pe maestrul Benone Sinulescu, bradul versantului folcloric, de la Siriu...! Programul său concertistic, la Sărbătoarea Bradului de la Livezi, nu a avut un desfășurător scurt, rapid, inflexibil. Maestrul a cântat cât toți ceilalți artiști la un loc, deși era foarte cald, deși, este cunoscut, aleargă pe scenă ca mânjii pe pajiști crude, primăvara, neștiind de frâu și zăbale...! Repertoriul său de spectacol a fost unul divers, pentru ca fiecare să aleagă cântecul ce-l farmecă – deși nu se poate spune că în totalitatea lui, concertul nu a fost un tot, piesă cu piesă, dar absolut piesă cu piesă absorbite în spiritul bucuriei muzicii de către toți spectatorii, până la unul...!  
Da, încă o dată, la Livezi, în județul Bacău, de Sărbătoarea Bradului, una și aceeași cu Ziua Comunei, maestrul Benone Sinulescu și-a înveșnicit numele și glasul său cu tinerețea nemuritoare a bradului. A fost o sărbătoare de neuitat în ziua de duminică ultimă a lunii august 2019, la Livezi...!  
N-am spune tot dacă n-am pomeni și cât de vrednic e primarul comunei Livezi, Sorin Ichim, cel care învinge nu puține piedici, pesemne, ca să mențină sărbătoarea vie în comună, căci omul bun e harnic la muncă, dar trebuie să fie și ardent la petrecere, altminteri s-ar împietri ca șteiurile goale și pustii...!  
O comună întreagă, Livezi de Bacău, a arătat tot ce înflorește în sufletul ei cu ocazia Sărbătorii Bradului: iubirea pentru adevăratul cântec popular românesc din filonul de zăcământ natural și scump al culturii, tradițiilor și istoriei neamului, cum este cel glăsuit de maestrul Benone Sinulescu...! Nu puțin lucru, pe lângă această iubire este și ospitalitatea oamenilor locului, parcă mai reliefată ca în multe alte unghere de țară...!  
A fost, așadar, un sfârșit de august 2019 în sărbătoare și bucurie. Cu el, în memoria gândului pe cărările anilor, oamenii buni de la Livezi îl vor avea de acum înainte, mult, nemăsurat de mult timp la inimă pe maestrul Benone Sinulescu și mirabilele sale cântece...!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Benone Sinulescu, bradul versantului folcloric, de la Siriu, a celebrat la Livezi tinerețea nemuritoare a bradului...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3169, Anul IX, 04 septembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!