CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3113 din 10 iulie 2019        Toate Articolele Autorului

MONALISA BASARAB Arzând nestins, ca stelele...!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dă-mi, Doamne, nişte ceruri adânci cum e drumul gândului, închis vopsite, ca albastrul de Prusia, ninse cu stele de porţelan alb şi-un sfert de lună cu-n vârf în mâna Ta, iar celălalt vârf în inima mea...! Mi-aş croi din ele, Doamne, un strai lung cât lumea şi m-aş îmbrăca făptură nici pământeană nici zeu, cutreierătoare de la veacul meu la cel ce pentru mine nu va mai exista, de la tărâmul de mirare la cel de ipoteză...!  
Dă-mi, Doamne, un vin galben ca Sahara cea arsă de sete, ca să-l torn, Doamne, în sufletu-mi ars şi de mine şi de Tine...!  
Şi dă-mi, Doamne, un singur ungher negru de iad ca să mă duc în el, culcuş de diavol să-mi fie, de zăcătuit în libertate şi-n dreptate, să nu vrea nimeni să mi-l calce, să-ntoarcă ochii de la el oricine de pe lume, să nu trebuiască nimănui şi, de frică să mi-l lase-n pace...! În rest, jur-împrejur, lasă-ţi Doamne Ţie raiul şi împarte-l celorlalţi, ca să se bată pe el, să-şi scoată ochii, să-l pângărească şi să-mi rămână mie fărâma de iad curat iar lor nemărginirea de rai pângărit...!  
Eu scriu acestea purtând în conştiinţă o fiinţă care, dacă aş fi cremene m-ar topi suflet..., dar sunt om sărman ca toţi oamenii, prin natura lor, numai că, bătându-mă gândurile ea le retează tulburarea, încătuşându-mă singurătatea ea-mi bate la geamul ochilor, arzându-mă răul şi dezamăgirea ea toarnă apa curajului, chemându-mă pustiul ea-mi răsuceşte calea către bucata rămasă de drum strîmb-drept, lin pieptiş...!  
De ce şi cum se întâmplă aceasta?! Nu ne sunt drumurile contopite, dimpotrivă, ne sunt al ei încoace, al meu încolo...! Dar este un om frumos..., frumos pentru că este frumos, nu pentru că spun eu; e un om bun, bun pentru că este bun, nu pentru că mi se pare mie...! Căldura ei umană, modestia nobilă, puterea ei de a înţelege, de a îngădui, de a fi blândă, de a crede şi a se mângâia însăşi cu credinţa ei, de a iubi şi a-şi dărui sieşi binele sufletesc al iubirii, sunt pentru mine o oglindă în care văd cum ar trebui însumi să fiu când sunt prea departe de a fi măcar o fărâmă de umbră a ce este ea ca om şi spirit...!  
Poate că e un înger păzitor în act şi cu adevărat salvator întocmai cu o clipă înainte de a fi prea târziu, al meu. Oricum, exemplul ei îmi spune şi îmi arată că în lume există bine pentru oricine..., că nimeni nu e definitiv singur..., că nimeni nu este pierdut pentru totdeauna...! În câteva din momentele mele de cumpănă, dacă am luat-o în gând, ca pe îngerul din mine, am aflat şi că nu sunt la punctul terminus al mersului meu spre vreun rost şi că suntem patru: eu, pilda ei şi luminile destinaţiei noastre umane...! Este pentru mine un reper uman, dincolo de farmecul ei de actriţă...! Vrei să fii curat sufleteşte, ca ea, vrei să fii blând ca ea, vrei să ierţi ca ea, vrei să ajuţi ca ea, vrei să fii rug uman, ca ea, arzând nestins, nu ca lemnele, ca stelele...! Ea este actriţa de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, Monalisa Basarab!  
Cine, ca mine, o are în suflet, are în grădina conştiinţei lui un cireş cu cireşe şi dulci şi de pus la ureche..., şi de înflorit şi de tras sufletul la umbra lui..., şi de frumos şi de bogat..., şi de tăcut şi de vorbitor cu flăcările verzi ale frunzelor..., şi de adunat în coş şi de topit în ochi şi-n suflet...!  
Eu nu sunt eu, numai eu, în patima gândurilor acestora ca nişte flori de salcie legănate-n braţele lunii deasupra cerului răsturnat pe oglinda lacului..., „eu” sunt poate mii de spectatori care o admiră pe actriţa Monalisa Basarab, fără îndoială că am dreptate zicând aceasta...!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com); (In this photo: Monalisa Basarab I Photographer: Catalin Andrei)  
  
Referinţă Bibliografică:
MONALISA BASARAB Arzând nestins, ca stelele...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3113, Anul IX, 10 iulie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!