CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3095 din 22 iunie 2019        Toate Articolele Autorului

Laureaţii Festivalului Naţional concurs de muzică populară Benone Sinulescu, avangarda spectacolului folcloric din viitor, pregătită de maestru
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ţinta cea mai nobilă a Festivalului Naţional concurs de muzică populară Benone Sinulescu, organizat în zilele de 15 şi 16 iunie 2019 la Buzău a fost, ca şi în precedentele ediţii, două la număr, întocmai aceea enunţată în generic: concursul de muzică populară pe trei categorii de vârstă (până la 12 ani, între 12 şi 16 ani, între 17 şi 25 ani).  
Exemplară iniţiativa artistului Benone Sinulescu, descoperitor cu succes într-o viaţă întreagă, de tinere talente, dintre care unele nu doar că au confirmat dar au ajuns azi să releve faptul că maestrul se detaşează certamente de cei cu sufletul înveşmântat în venalitate şi incitaţiile plăcerii de a umbri talentul celor pe cale de a deveni repere în universul melosului popular românesc. În lumea de azi a spaţiului balcanico-românesc, caricatura pare cea mai ingenioasă metodă de a strâmba pe om, caracteristica acestui gen plastic fiind fondul substituirii prezentării unei persoane în forme exagerate, de turnare a chipurilor în matriţe caraghioase, ceea ce are ca izvor invidia, răutatea, frustrarea. În nobilă contragreutate există oameni ca maestrul Benone Sinulescu ce toarnă chipurile tinerilor talentaţi în tipar de argint, apoi îi decupează în modele umane. Aceasta porneşte din iubirea sa nemărginită pentru copii şi din bucuria şi preţuirea pe care o are pentru cei înzestraţi cu haruri, pe care, odată ce i-a descoperit îi şi sprijină pe calea spinoasă a afirmării în spaţiul spectacolului muzical şi-i urmăreşte până îi vede sus, la locul unde îi laurează propriul talent combinat cu munca, seriozitatea şi pasiunea, dar, fără drept de tăgadă că şi ocazia de a se fi întâlnit cu providenţa în persoana inegalabilului artist Benone Sinulescu.  
Prin aceasta, maestrul aduce propriu-i contraargument la irosirea prin neexploatare a filonul de aur, iar în egală măsură la împăunarea celor fără valore în creaţii formaliste ale imaginaţiei şi jocului de interese, promovându-i, aducându-i în faţă, în locul celor care merită, degradând astfel misia unui artist profesionist şi responsabil şi instituind supremaţia mitei, a ridicolului forţat, a absurdităţii...!  
Deja ne aflăm la jumătatea unei spicuiri de prezentare a concursului de muzică populară din cadrul Festivalului Benone Sinulescu, având ca protagonişti pe cei mai frumoşi copii cu har ce-acoperă toate zonele etnofolclorice dinspre toate punctele cardinale ale României şi e cazul să îi oglindim pe ei în continuare, nu numai pe premiaţi, pe toţi, deoarece chiar şi simpla prezentare în concurs le face cinstea cuvenită de a le fi repetat numele care îi onorabilizează pe toţi cei care i-au format, ca şi pe toţi cei care, vrând, nevrând, prin forţa împrejurărilor au trebuit să aleagă dintre cei buni pe cei mai buni.  
Categoria I, până la 12 ani: Bîrdeanu Ziana (Craiova), Dinu Sara (Buzău), Muşat Daria (Buzău), Sava Ruxandra (Buzău), Tătulescu Alexandra (Buzău), Vîlcu Nicoleta Cristina (Buzău), Cristea Denisa (Sălaj), Isuf Luiza Maria (Mehedinţi), Paltin Ştefania (Câmpulung Muncel), Răruţă-Dăscălescu Ilinca (Iaşi), Călin Claudia (Buzău), Dobriţa Alissia (Buzău), Ghinea Teodora (respinsă), Jianu Andrada (respinsă), Perţea Alexandra (Buzău), Prefac Ana Andrada (respinsă), Stanciu Valentina (Buzău), Bălan Cătălin (respins), Mircioiu Greta Ştefania (Buzău), Odobescu Bogdan Ionuţ (respins);  
Categoria II, 12-16 ani: Constantin Bianca (Buzău), Ganea Elena Emma (respinsă), Leca Maria (Buzău), Rusu Răzvan (Buzău), Cochirleanu Flavia (Buzău), Dumitru Adelina Gabriela (respinsă), Iordache Andreea Cristina (Râmnicu Sărat), Vasiloiu Alexandra (Târgovişte), Dihoru Andra Elena (Buzău), Boengiu Ingrid Maria (Mehedinţi), Cozneac Iuliana (Maramureş), Dinu Andrei (Buzău), Scoarţă Sebastian (Buzău), Udrea Alexandra, Vlad Robert (Buzău), Stanciu Denisa (respinsă), Bonciu Raluca Daniela (Buzău), Marcu Andreea (respinsă), Melu Laura (Buzău), Pîrjan Medana (Mehedinţi);  
Categoria III, 17-25 ani: Bîrsilă Petronela (Mehedinţi), Ursea Marian Buzău), Bărăscu Mădălina (Râmnicu Sărat), Stancu George (Piteşti), Colniceanu Claudia (Buzău), Ştefănescu Andreea, Maxim Maria (Buzău), Ştefan Florin (Târgovişte), Cojocariu Didi Ionuţ (Suceava).  
Juriul: Benone Sinulescu (preşedinte), Traian Ilea, Lazăr Novak, Maria Iliuţ, Adrian Naidin, Teodor Isaru.  
Laureaţi:  
Trofeul festivalului: Bîrdeanu Ziana  
Premiul special al juriului: Ştefănescu Andreea  
Premiul de popularitate: Scoarţă Sebastian  
Premiul pentru autenticitatea repertoriului: Pîrjan Medana  
 
Premiul I, categoria I: Isuf Luiza-Maria  
Premiul II, categoria I: Cristea Denisa  
Premiul III, categoria I: Pertea Alexandra  
 
Premiul I, categoria II: Cozneac Iuliana  
Premiul II, categoria II: Boengiu Ingrid  
Premiul III, categoria II: Dinu Andrei  
 
Premiul I, categoria III: Cojocariu Didi Ionuţ  
Premiul II, categoria III: Colniceanu Claudia  
Premiul III, categoria III: Ştefan Florin  
 
Scena spectacolului folcloric de mâine, pregătită azi pentru o avangardă de copii talentaţi de către maestrul Benone Sinulescu, este canatul unei ferestre către soare, în care înfloreşte muşcata. Înaintea ctitoririi acestui eveniment cultural artistic magnific de la Buzău persista îngrijorarea pricinuită de nesiguranţa locului în care vor înflori bobocii muşcatei, la fereastra din spatele casei, unde nu bate niciodată soarele şi de aceea florile pălesc, ori la fereastra din faţă, clătită de lumina soarelui şi privită cu admiraţie de către cei care trec prin dreptul ei!? Acum, această îngrijorare nu mai există. Câtă vreme va funcţiona Festivalul Benone Sinulescu, bobocii florii de muşcată nici nu vor păli, nici nu vor fi îndepărtaţi din faţa oglinzilor privirii celor care le râd cu iubire şi se bucură la rându-le de minunata lor frumuseţe.  
În faţă, de bună seamă! La lumină, la vedere... e locul bobocilor muzicii populare româneşti. De aceea, neîndoielnic Dumnezeu va fi bun cu maestrul Benone Sinulescu, ţinându-l sănător viaţă îndelungată în mijlocul lor, ca brav stejar cu ani fără vârstă, înfrunzit cu frunze ca nişte flăcări verzi, şi înfipt în glia patriei cu rădăcini ca nişte ancore...!  
Nu secundare şi neînsemnate sunt în acest context şi contribuţiile primarului municipiului Buzău, Constantin Toma şi ale profesionistului impresar Ionuţ Pavel.  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com); (foto: Benone Sinulescu, Dan Negru, Bărdeanu Ziana, câştigătoarea trofeului)  
 
Referinţă Bibliografică:
Laureaţii Festivalului Naţional concurs de muzică populară Benone Sinulescu, avangarda spectacolului folcloric din viitor, pregătită de maestru / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3095, Anul IX, 22 iunie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!