CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3050 din 08 mai 2019        Toate Articolele Autorului

SIMONA CORBEANU. SOARE-N PAHAR, LA PICCOLA BOCCA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Într-o lume marcată de contaminări cu tipologii de frumuseţe fără splendoare progresează eşuarea omului în cursă cu sine, căutând-şi merite în propria conştiinţă şi crezând că le găseşte când tocmai şi le anulează. Căci, o conştiinţă este un lăcaş de cult lăuntric, uman, unde educaţia, înţelepciunea, frumuseţea spirituală se păstrează în curăţenie, unde albul e alb şi negrul negru, lumina lumină şi întunericul întuneric...!  
Atât albul cât şi negrul, în natură sunt convergente fundamental cu lumina şi umbra, pentru că, în realitate, ele nu sunt culori, sunt nonculori, îdeplinind criteriul de neutralitate, cu toate că alăturate unor culori intensifică lumina, în cazul negrului şi o atenuează, în cazul albului. Pe această perspectivă de idei, în privinţa fiinţei umane, nu culorile adăugate ca o spoială şi feţuială a obiectelor pot fi considerate componente ale frumuseţii. Omul este sau nu este frumos în stare pură, naturală, pentru că, într-un context concret de comparaţii, frumuseţea corporală şi frumuseţea spirituală resping nuanţările contrafăcute, iar mai devreme sau mai târziu, în lumina adevărurilor, prefacerile provizorii au de pierdut...! Iată de ce, în prezenţa unei persoane iluminate de o frumuseţe naturală, neviciate asfixiant de culori de păun în dauna valorilor umane ale caracterului, culturii, conduitei, pentru cine are ochi de privit şi minte de înţeles se activează lumina unui nimb în egală proporţionalitate de fascinantă cu această persoană.  
Putred de bogat de-ar fi cineva, om de afaceri parvenit, bancher scorţos, ștab politic, nu m-ar impresiona pe mine cu o formală strângere de mână, iar bogăţia lui nu mi-ar fi mie cu nimic mai de folos ca sărăcia mea! Dar, un om frumos, blând, bun, manierat care îmi vorbeşte cald, nu mă tratează ca pe o făptură şleampătă, nu-mi aruncă priviri tăioase, de sus, nu îngroşă timbralitatea vocii cu însufleţirea superiorităţii, aroganţei, opulenţei, snobismului, mă îmbogăţeşte sufleteşte într-o clipă, reuşeşte să mă atragă într-o stare de emoţie, de plăcere şi bucurie, încât întâlnirea cu el clădeşte pentru mine din clipă veac, din mâhnire soare, din junghi mângâiere.  
Cunosc îndeaproape – nu mi-a fost necesar timp îndelungat pentru aceasta – un astfel de om, întâlnit la cafeneaua Piccolo Bocca, din bulevardul bucureştean Carol I, în apropiere de Teatrul Naţional Bucureşti: Simona Corbeanu. Ea deserveşte şi patronează această cafenea ce fulgeră de farmec de la terasă până în ungherul interior în care întâlneşti intimitate, aspect cu gust, linişte, armonie, contemplare...! Este, cafeneaua aceasta, un colţişor de Bucureşti în care frumuseţea lucrurilor, frumuseţea ambianţei, frumuseţea umană sunt totale şi lipsite de zdrăngănele, zgomot, kitsch, forfotă de birt, îmbâcseală de bodecă pieţară – cu atât mai puţin fandoseală de salon pentru mahări...! Totul e aici în bune măsuri, armonioase, din care răsare ca îmbrăţişarea, emoţia, familiaritatea, decenţa, plăcerea de a petrece câteva clipe ca sub o umbrelă ce desparte lumea ta de lumea vastă. Fiecare e la locul lui, sub umbrela lui, nu întâlneşti la Piccolo Bocca o gloată pestriţă, comună, fiecare îşi are perimetrul, masa, paharul, gândul, partenerul său sau partenera sa.  
Iar Simona, o fată frumoasă, dulce de frumoasă – şi-i şi seamănă de parcă ar fi chiar ea, Patriciei Kaas –, cu un zâmbet atrăgător înflorit în colţul buzelor de pe care cuvintele nu zboară ca stolul, vibrează ca şoapta, e acolo, serveşte frumos, priveşte frumos, vorbeşte frumos şi-ţi însoreşte sufletul chiar şi de-ar fi încătuşat sub o platoşă de nori negri...!  
Acolo, la cafeneaua din bulevardul Carol I se poate petrece o clipă plăcută de viaţă, atât de plăcută precum pesemne că petrece un puişor în cuib! Acolo se uită cât de complicată e viaţa, ce grandioasă e lumea, ce silnic ai de alergat de dimineaţă până seara pentru propriile-ţi rosturi...! Acolo e un strop de uitare, o mângâiere de vindecare, un zâmbet de încurajare, o înghiţitură de-nveselire..., acolo e soare-n pahar!  
Dacă peste tot la cafenele bucureştene ar fi o Simona eu nu mă întreb decât când aş mai sta pe acasă...!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
SIMONA CORBEANU. SOARE-N PAHAR, LA PICCOLA BOCCA / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 3050, Anul IX, 08 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!