CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3047 din 05 mai 2019        Toate Articolele Autorului

MONALISA BASARAB. NICI PROPRIA-I UMBRĂ NU ŞI-AR RECUNOAŞTE-O DACĂ AR FI STRÂMBĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Omului rău, până şi surâsul îi pare lugubru, dar omul bun zăreşte lumina soarelui chiar şi când e înnorat. De aceea, în faţa ochilor cu acest text-eseu dedicat actriţei luminoase la chip şi spirit, Monalisa Basarab, nu citiţi în el, citiţi în inima celui ce l-a scris. Căci, dacă pe multe le arde în lume focul, iar pe vanitate nu, şi el, autorul are, ca toată lumea, o vanitate: să iubescă omul frumos! Şi de aceea, doar în flăcările iubirii arde de bunăvoie! Monalisa Basarab este, netăgăduit este un om ce aprinde flăcările acestea în dominionul culturii revuistice, cu vervă afectivă, veşnic tinerească, de pe Calea Victoriei din Bucureşti, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.  
Omul are de ales între a economisi energie pentru a fi rău şi a consuma pentru a fi bun. Iar dacă aurul e dintr-un zăcământ ce-a aprins în întreaga istorie a lumii iubiri, dar a şi provocat războaie, omul bun, întocmai aceasta este: aur...! Monalisa războaie nu are, nici forţa, muniţia şi vocaţia de a le provoca. Însă are şi dă pacea...! Pacea şi iubirea...!  
Este un om bun, un om frumos, un om sincer! Niciodată cu un caracter tupilit între acte de viaţă combinate cu teatralitate, bravade ridicole, generozitate la schimb, inducere de impresii ireale cu aroganţă de aură. Nu se preface nici când varsă lacrimi, nici când surâde. Este întotdeauna ea şi numai ea...! Lacrimile pot fi şi o recuzită a ipocriziei, dar ochii Monalisei nu se inundă niciodată la comanda unui ego de faţadă.  
Actriţa Monalisa Basarab inspiră afectivitate, preţuire şi respect, din toată fiinţa sa. De aceea aş putea să jur, aproape, dacă n-aş fi constrâns de puterea adevărului, acceptând că vârstele şi locurile în care am trăit eu şi ea nu ne sunt nici egale, nici comune, că este co-părtaşă a celor mai pline bucurii din viaţa mea, însufleţite de către ea, pentru că azi, când îmi apare în gând, vine împreună cu o frumoasă şi grandioasă bucurie de demult şi necontenit înnoită!  
Iubirea nu e niciodată condamnată decât de cei care condamnă viaţa! Iar pentru că gândurile-acestea mărturisesc oglinda unui ungher din inima mea, vădesc, în consecinţă, inabilitatea de a condamna vreodată atât iubirea cât şi viaţa. Căzut pradă hoţiei cu numeroase precedente – aproape în fiecare zi îmi fură cineva inima – era cu neputinţă să nu mi-o fure şi Monalisa, în primul rând pentru că eu nu am privit aceasta ca pe o primejdie şi nu am ocolit-o. Dimpotrivă, m-am lăsat sedus de bunăvoie de armonia perfectă a clipelor de bucurie trăite la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” unde este o plăcere să o priveşti pe scenă, iar de aceea, ce spun acum şi aici, să se constituie într-un rechizitoriu pentru astfel de acte emotive, fără armistiţiu între mine şi actriţă.  
Omul, pământ investit cu viaţă, nu este înălţat de nimic mai nobil ca de aripile prieteniei. Dar când dărui prietenia ta cuiva care o merită, trebuie să o încălzeşti mai întâi, la inimă! Ceea ce am şi făcut, dăruind şi primind, la rându-mi. Dacă lutul unei case de locuit pentru corp se frământă cu lacrimă şi sudoare, aşezământul sufletesc se clădeşte cu fereastră numai şi numai curată.  
E şi uşor a fi prieten cu Monalisa Basarab, e şi greu. Aceasta, pentru că dezordinea nu trebuie să înspăimânte mai mult decât ordinea. Întrebaţi-o pe Monalisa Basarab despre aceasta. Dacă eşti prieten cu imprecizia, incorectitudinea, nesinceritatea, incoerenţa, nu poţi fi prieten cu ea. Poţi ajunge la cuţite dacă eşti unit într-o colaborare cu această minunată artistă, şi nu se lasă... Dacă nu revizuieşti până la atom fiecare părticică de lucru, nelăsând breşă niciunei minime superficialităţi, pierzi! Dar nu cu ură, niciodată, căci ura perfectă este războiul în care pierd toţi, nu confruntarea de idei.  
În privirea Monalisei stelele nu strălucesc doar pentru că există, ci numai şi numai pentru că ard, cu atât mai frumos cu cât nici propria-i umbră nu şi-ar recunoaşte-o dacă ar fi strâmbă.  
Şi, de aceea, nu cred în mine cât cred în ea, iar aşa, asaltul cuvintelor pe care le aştern, dedicându-i-le, rămân un mister, chiar dacă par cel mai uşor lucru de făcut, de pe lume...!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com  
  
Referinţă Bibliografică:
MONALISA BASARAB. NICI PROPRIA-I UMBRĂ NU ŞI-AR RECUNOAŞTE-O DACĂ AR FI STRÂMBĂ / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3047, Anul IX, 05 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!