CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3043 din 01 mai 2019        Toate Articolele Autorului

AVOCATA DANIELA GOGAN - INSPIRĂ ÎNCREDERE, VĂDEŞTE ATAŞAMENT, REDĂ CURAJ, GĂSEŞTE SOLUŢII...!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru o bună parte dintre noi, cei ajunşi, poate, vrând-nevrând, pe seama cine ştie cărui concurs de împrejurări, poate nu, în postura justiţiabilului, relaţia corectă dreptate-justiţie rămâne o necunoscută. Cum e omenesc de înţeles, aşteptările de la justiţie, ale fiecăruia, sunt inseparabile de dreptate, dar, cum se stabileşte în proporţie de mase dacă dreptatea este o componentă a justiţiei sau invers, ori nici una, nici cealaltă şi în ce măsură una sau cealaltă premerg, de facto, o deliberare echitabilă.  
Nici puiului de şarpe să nu-i doreşti pierderea libertăţii, darămite fiinţei omeneşti! Nimeni nu înţelege această dramă ca cel cu mâinile legate şi lanţuri la picioare...! Şi atunci, cum să nu te cutremuri când auzi în pieţe publice răcnete instigatoare la cătuşe, puşcărie şi moarte?! Astfel de răbufniri barbare nu sunt decât o sinteză elocventă a resentimentelor de pe urma deposedării de scrupule, sub lugubrul tumult al politicii concepute ca muniţie pentru om contra omului – chiar şi demonii trebuiesc înaripaţi, ca îngerii, altfel, cum ar survola România prezentă, ca să arunce cu vervă săgeţi şi foc?  
De aceea, nici de pâine şi apă nu este azi atâta nevoie câtă este de justiţie. Dar de justiţie independentă! Şi, de aceea s-au născut pentru vremea contemporană avocaţii cumsecade, profesioniştii cinstiţi şi harnici, în puterea slujirii justiţiabilului, de altminteri nu o dată la îndemâna soartei, ca victimă a propriului supliciu în sala de judecată.  
Sărmană, lamentabilă, imparţială, viciată s-ar dovedi a fi apărarea unui justiţiabil la piept cu afrontul temperamental, laborios, al procurorului, dacă avocatul apărării nu s-ar raporta devotat, profesionist şi cinstit la misiunea sa. Ochii, inima, gândul justiţiabilului se predau în mâinile avocatului, şi de aceea, ezitările, nepriceperea, incertitudinea, incorectitudinea acestuia pot funcţiona ca aliate ale acuzării.  
În vremurile înfloririi culturii săteşti, ale alfabetizării neamului şi îmbogăţirii copiilor cu roadele spirituale atât de preţuite cândva, ale buchiilor, coborâseră apostolii din icoane în şcolile de atunci, preschimbaţi în apostolii satelor: învăţătorii. Azi dormitează în flacără tot mai palidă spiritul icoanei apostolilor satelor, iubirea aceea parcă începând să se transfere în transa învăţării de pe Internet. Dar, se prefigurează ca inevitabilă şi de imediateţe importanţa castei apostolilor cenuşiilor săli şi coridoare sumbre de la porţile nădejdilor în cumpănă ale judecătoriilor şi tribunalelor noastre. Ei sunt avocaţii...! Lumea contemporană românească are nevoie mai mult ca niciodată de avocaţi. Pentru fiecare prunc ce candidează la umanitate parcă apare ca necesar să se nască simultan şi un avocat.  
Sub acest orizont de previzionare s-a născut, negreşit că da, şi avocata Daniela Popovici, de la Baroul Bacău, un om care convinge de la prima vedere şi conversaţie că distanţa de la justiţiabil la el este aceeaşi cu distanţa de la implorare la speranţă, că există o similaritate între strigarea justiţiabilului şi răspunsul ei. Contemplaţia melancolică în faţa poverilor unui proces dispare pe loc, ivindu-se scânteia gata să izbucnească în vâlvătaie a providenţei. Inspiră încredere, vădeşte ataşament, redă curaj, găseşte soluţii...!  
„Même les propositions géométriques deviennent sentiments”: „Chiar şi teoremele geometrice devin sentimente” (Pascal, sec. XVII) – într-o judecată de valoare a unei interrelaţionări fie ea şi strict situată pe coordonatele client-avocat şi cugetarea de mai sus există concordanţă indiscutabilă. Nu poţi formula o prezentare a omului şi juristului profesionist Daniela Popovici – cea din urmă referire coexistând, în raport sintagmatic, fără exagerare, cu termenul măiestrie - decât în concordanţă cu sentimentele de admiraţie! Avocata Daniela Popovici, prin întreaga sa conduită faţă de omul de aproape generează o ordine de valori umane speciale şi o afinitate afectivă.  
Nimeni nu e pe lume mai frumos decât omul frumos lăuntric! Iar din această privinţă, avocata Daniela Popovici se circumscrie atât în pura vizualitate cât şi prin eleganţa, bunătatea, generozitatea, spiritul omului care pe lângă frumuseţea corporală evidenţiază şi acea frumuseţe rară, lăuntrică, pe care numai sfinţenia onoarei şi omeniei o păzeşte…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
AVOCATA DANIELA GOGAN - INSPIRĂ ÎNCREDERE, VĂDEŞTE ATAŞAMENT, REDĂ CURAJ, GĂSEŞTE SOLUŢII...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 3043, Anul IX, 01 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!