CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  




Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3040 din 28 aprilie 2019        Toate Articolele Autorului

Monalisa Basarab. REGĂSIRI PE O FOTOGRAFIE, CA PE UN UMĂR...!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cum mai lunecă timpul! Deabia au ieşit din el un veac şi un mileniu şi, iată, parcă au trecut brusc nouăsprezece ani de atunci, parcă nu am peregrinat prin toate clipele lor ci i-am traversat la trap, ca nişte cavaleri de azi, nu ei călare pe cai, caii călare pe ei...!  
Nouăsprezece ani! Aici e hotarul între o câmpie şi un versant...! Cărări cu urme rămân în urmă, cărări necunoscute şerpuiesc, urcând, înainte...!  
Cine s-a născut atunci, ce vârstă admirabilă are azi, ce vultur a crescut în cuibul sufletului său, ce talazuri îi vânzolesc în larg corăbiile marilor lui speranţe, ce hoţi de gânduri îl prădează de somn...! Are nouăsprezece ani, azi, n-are nici timp să cugete că o întreagă viaţă de om nu e decât o bornă în infinit, la care a poposit pentru o clipire un suflet, nici experienţă să privească sorbitor, ultima oară, faţa bornei acesteia pe care va rămâne scris pentru totdeauna: nouăsprezece...! La depărtare de câte un an urmează borna douăzeci, douăzeci şi una, douăzeci şi două..., într-o înlocuire a cifrelor cu viteză din ce în ce mai mare, paradoxal de vreme ce omul peregrinează pe drumeagul timpului din ce în ce mai încet...!  
S-au scurs până azi de nouăsprezece ori zilele sărbătorii Paştelui, sub orizonturile noilor şi totodată vechilor veacuri şi milenii. De aceea, în 2019, Paştele noii şi totodată bătrânei Românii e încă un sol primenit sărbătoreşte, tânăr, frumos, de nouăsprezece ani. El îşi vesteşte venirea şi pe un colaj fotografic postat public de către actriţa Monalisa Basarab, reprezentând icoane – bizantine, cele mai multe dintre ele – urări şi felicitări de factură rito-magică, tradiţională, dar, totodată, cu mesaj creştin subtil, mişcător...!  
Fără impresia unui caleidoscop naiv, modelul Monalisei Basarab de ilustrare a sărbătorii celei mai încărcate de emoţie şi-mpodobite-n frumuseţi armonizate cu splendorile primăverii, împrospătarea naturi, înflorirea-n alaiurile renaşterii, iubirea şi voioşia omenească, niciodată atât de fremătătoare, e un crâmpei de suflet al actriţei, al sufletului ei, de Paşte. Chipu-i blond, cu două stele albastre, obraji de crin, gură fulgerată de surâs, frunte inundată de soare şi melancolie, păr de mătase aurie, răsare luminos printre fotografii, în diverse momente evenimenţiale din viaţa Monalisei şi tot atâtea locuri unde, vizitându-le, actriţa îşi rezervă adesea bucuria petrecerii sărbătorilor, într-o ambianţă necomună cu priveliştea de zi cu zi în unele şi aceleaşi medii: casa şi Teatrul... (ceea ce nu înseamnă că Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, pe care-l slujeşte ca hărăzită, harnică şi fidelă actriţă şi casa ce-i sărută cu pragul picioarele – mai frumos decât Grigore Vieru nimeni nu putea spune aşa – şi-o închide-n propriu-i ungher de lume ca floarea pe propriu-i pistil, nu sunt pentru ea tărâmuri ale iubirii).  
Frumoasă sărbătoare e Paştele şi pe-atât de frumos e colajul fotografic ce cu măiestrie o oglindeşte în postările publice ale Monalisei Basarab, ea însăşi frumoasă ca sărbătoarea...! Pe fotografiile Monalisei Basarab te regăseşti cu sinele însetat de mângâiere, ca pe un umăr...!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Monalisa Basarab. REGĂSIRI PE O FOTOGRAFIE, CA PE UN UMĂR...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 3040, Anul IX, 28 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!