CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3036 din 24 aprilie 2019        Toate Articolele Autorului

CRINA MATEI. FLORIILE CU FLORI, ZI A IUBIRII...!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Crina...! Nume de drag, nume de floare, nume de fată în ale cărei oglinzi din privire e soare şi cer! Albul crin şi alba lumânare de nuntă poartă între un „eu” şi un „tu” nerostirile, minunile incomunicabile în neprezenţa purităţii şi dragului: desăvârşita artă a curăţeniei şi tandra artă a iubirii!  
De aceea, numele ce-l poartă frumoasa actriţă Crina Matei o poartă, la rându-i, pe ea, către limanul frumuseţii umane unde arta de a vorbi cu sine este concordantă cu arta de a vorbi cu celălalt, în bucurie, cu drag, cu pace umană!  
Crina...! Nume frumos, pătruns de clinchet de clopoţel în fiecare literă de porţelan alb!  
Crina...! Floare de nume al unei flori de fete, actriţă neţărmurită la actul jucării personajului ci polarizat la toate altele dintre sublimităţile artei spectacolului total: melodie, dans, recitare, impresie scenică, de parcă pe o pânză de in, inundată de o lavă de raze de aur se ivesc o câmpie cu flori şi, desculţă, înveşmântată cu o umbră de îger, o zână ce-ncheagă vorbirea cu sunetul mătasei, zâmbetul soarelui, privirea vulturiţei şi căldura iubirii din sânu-i...!  
Crina...! În duminica Floriilor, numele acesta, floarea aceasta, fata aceasta şi câmpul aprins în foc verde, rămurişurile tremurând în flăcări verzi, cerul înflorit cu stânjenei, soarele sărutând păpădia galbenă, roua lăcuind ochii florilor de primăvară, apele îngânând pe claviatura valurilor de argint simfonia primăverii, păsărelele clădind cuiburi în care vor încălzi preţ de zile şi săptămâni jertfelnice bănuţi însufleţiţi ce-or piscui fermecător de gingaş cu puful ud de gălbenuş şi zburlit, în curând, clădesc vieţii un castel cu creneluri pentru păzit iubirea...!  
Au sosit Floriile, e primăvară frumoasă, vrăjită (an 2019), e primăvară voioasă, e plăcere şi fericire...! Cântă natura, cu guri de cântat, cu guri de sărutat, cu guri de surâs şi suspin tandru..., înfloreşte natura cu flori de primăvară fragede, pure, albe, galbene, mov, bleu, roz..., ce ţes câmpia, crângul, fereastra casei, fereastra sufletului, fereastra ochilor cu nişte carpete multicolore, patrimoniale, aşijderea celor cusute din ac şi aţă de către mamele românce cu ii şi catrinţă...; se-nsoreşte natura cu aur fierbinte, fluid, sclipitor...!  
Floriile cu flori, cu melodii, cu voioşie, cu iubire, cu soare străluminează în cadenţă cu bătrânul timp prospeţimea autentică a primăverii româneşti şi tot atât de presus cu aceasta, coborând ca şi cum s-ar înălţa iubirea la ungherul de rai lumesc unde viaţa se transfigurează în artă pură, reating sufletul cu dragul şi admiraţia de fata actriţă cu nume de primăvară, Crina!  
Dacă încetează să deschidă uşa inimii razei de iubire, absolutizând cruzimea încăierării în cursă cu sine, omul nu mai iubeşte, doar activează o figuraţie a pasiunilor efemere şi egocentriste, ca avangardă a activării nimicului. De aceea, de Florii, măcar de Florii, să sărutăm crinul şi să sărutăm pe Crina în actul utopiilor pozitive ale conştiinţei, ca să credem că am sărutat puritatea însăşi! În plus, pe Crina Matei să o iubim că e frumoasă ca floarea, că e frumoasă ca iubirea, iar dacă acestea, într-o vastă şi profundă oglindire lăuntrică se-nrădăcinează într-un nume comun florii frumoase şi fetei dulci e pentru că Floriile cu flori e zi a iubirii...!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
CRINA MATEI. FLORIILE CU FLORI, ZI A IUBIRII...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3036, Anul IX, 24 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!