CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3035 din 23 aprilie 2019        Toate Articolele Autorului

MONALISA BASARAB. O IUBIRE PRADĂ SIEŞI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Au sosit, vestite de incendiile verzi din câmpii şi crânguri, de păsărele, rândunele şi cocori, de ghiocei, toporaşi, lalele şi narcise, Floriile cu flori, cu iubire, cântec şi prospeţime sufletească. E parfumat vântul cald ce crapă mugurii, ca aerul dintr-o clădire monastică, tămâiat cu lacrimă de smirnă crudă şi odor de primăvară, an cu an aceeaşi şi alta…!  
Magnific tablou al naturii râzând în chiot de copii, zbenguială de miei şi sprinturi de mânji, cântând pe claviaturile veselelor păsărele, iubind cu o iubire pradă sieşi de Florii, căci azi, la ziua sărbătorii primăverii pluteşte atâta iubire pe pământ încât niciuna, oricât de minusculă, nu poate să nu cadă pradă vreunei inimi stăpâne a unei mari iubiri. Aşadar, adevărul este absolut la Florii: iubirea cade pradă sieşi…! Şi de aceea, elogiul vieţii nu se poate ţese fără furca, fusul şi claia iubirii. Şi încă tot de aceea, castelul spiritual al iubirii nu se poate zidi decât pe nişte pilaştri uriaşi, de marmură roşie şi pură, cristalizată din fiecare clipă şi zi şi an, ca din fiecare veşnicie, iar de aceea, pe pardoseala castelului acestuia , ce poate fi lunecoasă, numai cu mănunchiuri de raze sclipitoare ale dăruirii se trece spre iatacul magic al primirii!  
Şi iarăşi de aceea, să zbori lin ca săgeata până la inima fetei frumoase, artiste la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, Monalisa Basarab, trebuie ca toate acestea să fie conţinute în plan pentru cel ce i se pare că zborul său e aşijderea cu al unui car tras de o stea de-a curmezişul veşniciei îndumnezeite de iubire. Monalisei Basarab, întocmai ei, fetei fragede ca floarea primăverii zvâcnite brusc să plonjeze în braţele soarelui de martie, pentru că are ochi aşa de albaştri că înalbăstresc totul în jur, ca un câmp de stânjenei, ori ca un lan de in şi sufletul topit de dragoste de ceea ce e frumos şi magnific în natură, i se dăruie de cel cu braţe izvorâtoare de sete de mângâiere, primăvara, Floriile şi eseul acesta...!  
Căci, Monalisa seamănă primăverii cu valuri aplatizate de focuri verzi în câmpii şi-n umbrişul copacilor, cu fidelii cocori, ca nişte creste albe ale vântului tăind cerul spre cuibul de-acasă, cu iuţile rândunele conlocatare sub streşini, cu albul ghiocel ce sărută primăvara cu gură scuturată de cristale de omăt, cu laleaua ce-şi dă cupa galbenă lucios ochilor, să o soarbă din privirea îmbătată de gingăşie, cu narcisa ce balansează simţul cu parfum..., cu primăvara însăşi, în toată splendoarea ei seamănă Monalisa Basarab. Undeva, la culcuşul iubirii din inima Monalisei e întotdeauna primăvară, o fărâmă de primăvară şi un ungher de aşezământ al ei, îmbisericit de bunătate şi frumuseţe.  
Au sosit Floriile primăverii lui 2019. O nouă şi aceeaşi iubire de iubire pradă sieşi! O nouă şi aceeaşi iubire de viaţă, de întinerire, de flori, de muzică..., o nouă şi aceeaşi iubire de primăvară! O nouă şi aceeaşi iubire de Monalisa Basarab, căci, şi fetele de marmură ale Renaşterii sunt frumoase dar ele-s fiicele iernii veşnice, nu ale primăverii ciclice, pe când Monalisa Basarab e fiica, solia şi primăvara însăşi...!  
Doamne, ce nătângă sfială e aceea de a nu mărturisi, de a-ţi încuia conştiinţa când, iată, Floriile vin cu soare, cu flori, cu melodii, cu viaţă, cu iubire...! Toate se prefac vin şi pâine spirituală pentru cei ce nu-şi hrănesc sufletul cu cotoarele decepţiei ci cu dumicatul speranţei.  
Au sosit Floriile cu flori şi soare..., un drag de Monalisa, actriţă şi floare de fată soseşte şi el, deşi nu plecase, doar că primăvara e aliata oglinzii inimii în care ea poate fi sărutată râzând, cu flori în sân, cu flori în lumina ochilor, cu flori în cutele surâsului, cu flori în trandafirii obrazului, cu flori în părul de soare topit, cu flori în prag, cu flori în casă, cu flori pe scenă, cu flori pe drumul pe care pleacă şi pe drumul de pe care vine...!  
Bun venit de Florii celor cu dragul de dat şi cu dragul de primit, celor uscaţi de dor de sărutat viaţa în toate clipele şi omul chiar şi dincolo de viaţă! Ziua de Florii e ziua în care iubirea cade pradă sieşi...!  
Şi, La mulţi ani fetei florilor de primăvară, frumoasei şi dulcii fete ca soarele din flori pe care-l culege albina strop cu strop, până umple cămările hexagonale ale stupului, precum şi izvorul iubirii sporeşte din picături până se face râu şi fluviu şi mare ce se cuprinde în braţe cu cerul... Două răsărituri de soare şi două străluciri ai ochilor nopţii au străluminat de sus, de la Florii şi până azi, pe 23 aprilie, pentru ca, iată, primăvara să vestească o nouă biruinţă a iubirii: este ziua Monalisei Basarab, fiică frumoasă a primăverii înflorite ca mireasă a veşniciei celei îndumnezeite de iubire...!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
MONALISA BASARAB. O IUBIRE PRADĂ SIEŞI / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 3035, Anul IX, 23 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!