CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 3013 din 01 aprilie 2019        Toate Articolele Autorului

MARIA TESLARU. PATRUZECI DE ZILE, PATRUZECI DE CANDELE, PATRUZECI DE CLOPOTE...!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Până nu cu mai mult de patrzeci de zile în urmă era necrezută chiar şi-ntr-o ipoteză de coşmar ziua aceasta: Ridicarea Panaghiei actriţei dragi, iubite, ce nu vruse niciodată să consimtă consonanţa timpului cu ani săi (şaizeci şi patru), Maria Teslaru...!  
Ridicarea Panaghiei, Doamne, la ceas devastator de rugă pentru ea şi chemare în ajutor şi mângâiere pentru noi, cei sfâşiaţi de tristeţe, pentru soţul ei, actorul şi regizorul Alexandru Georgescu, pentru fiica sa Maglina, fată zglobie, fată dulce, fată frumoasă ce-i seamănă Mariei ca cerul mării, pentru mama ei Maria Bogonos, om bun ca o alintare a obrazurilor crăpate de lacrimi ale bolnavilor, ea, însă, bolnavă azi, mai bolnavă ca niciodată, mai singură şi mai învinsă ca niciodată în ziua în care şi-a dat din braţe gropii pe cea de-a doua fiică a sa (pe-ntâia, Cezarina, a pierdut-o mai demult, măcinată şi ea mult mai pretimpuriu de o boală ne-ndurătoare!) – de-ar avea şi ea putere cum a avut Maica Preasfântă să meargă pe Golgota ca să-şi vadă propriul fiu torturat pe cruce...!  
Tristă zi, goală ca vidul, cu-ntrebări grele ca pământul, fără răspuns, cu braţe smulse din îmbrăţişare, cu lacrimi curse până la secare, cu amintiri năvălite până la durere: 30 martie 2019, sâmbăta Ridicării Panaghiei actriţei Maria Teslaru! E ziua de ridicare a pâinii ce-L închipuie pe Domnul şi trimitere la Adormire şi Înălţare a sufletului Mariei Teslaru; zi de amintire în rugă a strămutatei din viaţa-i pe care a iubit-o până la a i se jertfi, de pomenire îndătinată de acum în conştiinţa celor care am iubit-o, într-un alai de rugă lăuntrică de dinaintea înfăţişării la judecata ei până la mutarea în veşnicie şi a lor, pe rând, mai curând, mai târziu, oricât de târziu...!  
E ziua în care s-au împărţit părticica, bucate şi ofrande celor ce, la săvârşirea a patruzeci de zile de la despărţirea de lume a Mariei Teslaru, în rugă la Maica proteguitoare îşi iau încă un rămas bun de la cea plecată dureros de la pământ la cer...!  
Patruzeci de zile fără timp pentru Maria Teslaru au desferecat graniţa lumii...! Patruzeci de candele au ars lacrimi şi le-au izbucnit într-o lumină a netimpului! Patruzeci de clopote au sunat ultima şi veşnica despărţire a lumii în care a plecat Maria Teslaru de lumea în care am rămas, mai suntem, noi, azi, până necând şi până neunde nu ştim...! Între lumile acestea două e neant. Dacă există neantul, el se află între lumea pe care nu o ştim şi lumea pe care nu o stăpânim. Nici un trup viu nu răzbate de aici dincolo, nici un suflet dus nu se-ntoarce de acolo dincoace. Prin neant nu circulă nimic. Iubirea, durerea, dorul nu-şi impun legea în faţa neantului, oricât am fi de măcinaţi şi de arşi între limanurile lumii finite, oricât de înveşnicită-i pentru muritori neştiinţa despre lumea spre care pleacă peste pragul gropii...!  
Lutul, hainul, recele, greul lut din care-am venit ne seceră înapoi ca pe grâul din lan, pe fiecare, în ziua fiecăruia, ne dă gropii şi ne-acoperă...! Ziua de recoltă a ajuns în grabnică, nemiloasă, nehămesită poruncă la geana apusului Mariei Teslaru, a strigat-o, a trecut-o puntea-ngustă pe care se duc oamenii într-o clipă şi nu se mai întorc într-o veşnicie.  
Patruzeci de zile, patruzeci de candele, patruzeci de clopote ne-au adunat în comuniunea inimii, gândului şi conştiinţei, sâmbătă, 30 martie 2019, să-mbrăţişăm în braţe goale ca vidul pe actriţa Maria Teslaru, la tristă şi nemângâiată Ridicare a Panaghiei, alăturea de-nfiorătoru-i mormânt cu flori de pansele deasupra singurătăţilor morţii...!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: (Aurel V. Zgheran cu actriţa Maria Teslaru, la o terasă de lângă Teatrul Naţional Bucureşti, în 2014)  
 
Referinţă Bibliografică:
MARIA TESLARU. PATRUZECI DE ZILE, PATRUZECI DE CANDELE, PATRUZECI DE CLOPOTE...! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 3013, Anul IX, 01 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!