CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2994 din 13 martie 2019        Toate Articolele Autorului

JANET HÂRBU. REPERE UMANE ÎNTRE REAL ŞI FICTIV…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă, azi, cea mai mare parte din omenirea aceasta sortită să populeze ungherul de lume dăruit de natură cu mare, fluviu, câmpii, podişuri, munţi, râuri şi lacuri ca un aşezământ de rai, se pare că derulează cu îngăduinţă tacită o izolare până şi de frate, în avântul fiecăruia de a pune mâna pe bogăţie, de a concentra asupră-i deliciile şi muniţia puterii, de a rade tot ce se numeşte şcoli şi universităţi de-a lungul şi de-a latul patriei, spre a şi le aduna pe hărtii de absolvire, şi doctorate, de a face colecţii de titluri, onoruri, diplome, trofee, medalii şi alte panoplii…, de a se umple vârf de căpătuială…, înseamnă că nu tuturor li se impune bunul simţ, onestitatea, onoarea, valoarea umană în contra valoarei simulate, false, forţate pe căi ireale, nemeritate, accesibile şmecherilor strecuraţi perfid şi ilegitim până la nivelul la care culminează un dumnezeu postuman, simulat şi el…!  
Dar, în prelungirea vieţii dincolo de cercul vicios al părţii putrede a societăţii mai există elite! Două sunt cercurile la nivelurile de bază ale societăţii româneşti: cercul vicios şi cercul virtuos. La grilă istorică cercul vicios este frâna, iar cercul virtuos este roata. Se va dovedi aceasta când va fi posibil să se dovedească, iar timpul acela nu trebuie să ne gândim nici că este departe, nici că nu va depăşi niciodată stadiul de ipoteză. Într-o zi, frâna se va rupe, iar roata se va repune în mişcare alertă şi liberă, atât pentru a se recupera timpul pierdut cât şi pentru ca ţara şi neamul să-şi parcurgă drumul său nedeturnabil pe o orbită prefăurită în frenezia insectelor umane aparţinând de un areal infectat şi efemer, controlat în totalitate de principii antiinteligenţă.  
Ce râd în lava soarelui şi se leagănă sub sticla albastru lucios a-naltului? Florile câmpului! Macii împurpuraţi, cicoarele albastre, gălbenelele pufoase, nalbele-nalte cu bumbi mărunţi galben arămii, margaretele albe, romaniţele-argintii, cimbrişorul mov, rozmarinul în flăcări, sunătoarea viorie…, acestea cresc spontan şi splendid, foşnesc şi dansează în cipici bruni pe scoarţa crăpată de vântul fierbinte al câmpului, nu sălbăticiunile de pradă, nici gâzele ce mişună sub iarbă, nici vegetaţia stearpă, ori cu roade otrăvite…! Ce se leagănă, undate de aerul câmpului în care-s hoinare miresmele grădinii raiului şi ce se culege hrănitor şi dulce din darul câmpului? Grâul galben şi greu de boabele pâinii, nu mătrăguna amară şi vătămătoare, nu scaiul cel vânăt şi ţepos pe care numai tăişul coasei îl iubeşte.  
În proiecţia emoţională a umanului pe o privelişte a unei câmpii înflorite cu maci, cicoare, margarete, cimbrişor, gălbenele, nalbe şi rozmarin lăcuite de soare, salvăm de anonimitate tabloul, identificând prin alaiul decorului o floare cu două stele în corolă, ca două vitralii în care-s absorbite coloraţiile albastre lucitor ale mărilor şi cerului: este Janet, moldoveancă, frumoasă moldoveancă de la Moineşti, poposită şi-nvrednicită a se stabili şi a face parte azi din rândurile oamenilor cumsecade şi de valoare ai Constanţei, mândrei Constanţe principese a cetăţilor antice, de la malul mării şi nemuritoare zână edilitară, cu glezne scufundate în valurile albe de la ţărm.  
Janet Hârbu, acesta-i este numele tinerei doamne alese să adauge colorismul, spiritul şi superbitatea tabloului clădit din cuvinte pe coordonatele unei teme cu largă meditaţie: realitatea şi ficţiunea motivelor după care sunt evaluate personalităţile României. Întrucâtva integrată standardelor moderne ale timpului contemporan, are, e drept, la rându-i, o seamă de hârtii de absolvire a mai multe facultăţi, dar nu ele îi legitimează competenţele profesionale şi cu atât mai puţin vocaţiile şi calitatea umană, pentru că tot atât de drept este faptul că întreaga sa activitate publică de până în momentul prezent nu este iluminată în expunerea scriptică mai lămuritor decât faptele.  
A activat ca profesoară de sport, a organizat şi condus la victorie multiple activităţi sportive cu tineri şcolari constănţeni, a lucrat la Asociaţia Tomis Antidrog şi lucrează la Consiliul Judeţean Constanţa. A prelungi această prezentare de evidenţă în generalitate şi strict rezumată la biografie cantonată în notificări pe hârtie, atât timp cât deasupra hârtiilor sunt viu grăitoare faptele în act, se ocoleşte sau reprezintă denaturant portretul uman al Janetei Hârbu. Este un om înnobilat de spirit frumos pe cât de frumoasă şi plăcută este înfăţişarea corporalităţii sale, eleganţa vestimentară, gestica simplă, manierată, civilizată, timbralitatea caldă a vorbei, substanţa, onestitatea, inteligenţa, omenescul din vorba sa, generozitatea, blândeţea, voioşia…; iată, aceştia sunt vectorii de aur ai chipului şi conduitei sale…!  
Îi lucesc superb două priviri seducătoare ale unor două stele de ochi albaştri cum e cobaltul şlefuit şi inundat de soare, surâde larg şi vesel între două umbre de cută în colţurile gurii din care se iveşte o strălucire a şiragurilor de dinţi albi şi lucioşi ca porţelanul; râd doi obraji trandafirii, se ridică pe fruntea naltă, albă ca opalul o lumină de maiestate a inteligenţei pe faţa Janetei Hârbu, într-o împletire lină a superbităţii feminine cu solemnul omului inteligent fără aroganţă, sobru fără anxietate şi pasiunea ţinerii la distanţă a semenului, ce induce fără a impune respectul celor din jur…!  
Soţul, tânăr ofiţer în Ministerul Apărării Naţionale, şi fiicele sale, trei flori de fete frumoase ca viaţa, ca bucuria, ca fericirea, ca iubirea, ca aerul şi soarele Janetei, sunt postamentul spiritual al ei, al acestei frumoase uman şi spiritual doamne a pleiadei de oameni cumsecade şi de valoare ai Constanţei şi ai României prezente, Janet Hârbu!  
Fixată ca centru activ uman al tabloului câmpiei cu grâu şi flori de câmp, în raport de concordanţă cu tabloul selectiv, de elită, al societăţii româneşti. Janet Hârbu, moldoveanca moineşteancă, domiciliată la Constanţa, în mod roditor în planul profesional-uman al său, este, fără îndoială că este un reper frumos în galeria de oameni de valoare şi cumsecade ai prezentului românesc…!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
JANET HÂRBU. REPERE UMANE ÎNTRE REAL ŞI FICTIV…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2994, Anul IX, 13 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!