CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2972 din 19 februarie 2019        Toate Articolele Autorului

Elegie pentru Maria Teslaru
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
17, februarie, 2019, duminică…! Duminică oarbă, duminică surdă, duminică mută…! Diminică de plumb de clopot, duminică de lemn de toacă, duminică de pământ de groapă. Duminică de mușcătură de moarte, duminică de frică de moarte, duminică de nebiruință în războiul cu moartea: actrița Maria Teslaru a părăsit într-o secundă lumea finită pentru ea cu un deal al osândei. După şaizeci şi trei de ani şi o iarnă pe sfârşite de la-nceputul celui de-al şaizeci şi patrulea…!  
Paşi mai lini, paşi mai grăpiş, zile mai bune, zile mai rele, soare blând, soare cu dinţi, braţe de-mbrăţişat, braţe de sugrumat, flori de nectar, flori de ambrozie, vin de potir, vin de şoricioaică, pâine de cuminecătură, pâine de nadă…, toate i s-au dat şi numai până aici i-au fost hrană şi piatră, lumină şi beznă, surâs şi plâns…!  
Ne mor dragele şi dragii, ni se duc, în iureşul morţii, de ne e grijă de nopţi şi nelinişte de zile, de ne e teamă de veşti, de ne e teamă de telefon, de ne e teamă de bătaia în uşă…! Zburăm prin Cosmos după planete, dar nu luăm urma morţii să-i găsim scorbura, ne executăm sufletul pentru pofte dar nu cheltuim bani câţi ar trebui, nu ne dăm obol timpul, odihna, confortul şi liniştea ca să supravieţuim. De aceea, moartea dansează pe pieptul nostru, într-o vehemenţă orgiastică! Ne sacrifică lacom la banchetul lugubru, cu plânsete şi umbre…!  
Muşcă din noi moartea, ne seceră părinţii, ne seceră fraţii, ne seceră copiii, ne seceră prietenii, ne seceră pe toţi, ca o coasă ce-nfulecă iarba…! Nimeni nu-i poate dejuca planurile, brăzdează lumea, taie în noi cu hămesire şi cu cât ne vede mai doborâţi, sfâşiaţi şi plânşi, cu atât e mai lacomă şi mai harnică. Suntem prada şi hrana morţii iar de aceea, ea nu închide niciodată ochii, nu cunoaşte odihna, nu cunoaşte somnul, nu cunoaşte pacea. E turbată, e diabolică, e neînduplecată. Zguduie din încheieturi lumea, fumegă şi tună cu gura căscată, ghearele scânteind şi puterea răului clocotind!  
Azi, în februarie 2019 a fost rândul frumoasei, dragei Maria Teslaru, actriţă la Teatrul Naţional din Bucureşti. A aşteptat-o ceva vreme, ca un animal de pradă, cu ochii în flăcări la perna pe care a rămas ovalul capului ei, iar când ea nu şi l-a mai putut ridica s-a repezit ca lupii la o căprioară fără colţi, fără putere, fără instinct ucigaş şi a smuls-o din braţele noastre, i-a luat sufletu-i aurit, pe care şi l-a pus piatră de inel, iar trupu-i frumos i l-a prăvălit bir, gropii…!  
Am rămas mai singuri, am rămas mai învinşi. Plângem, uitându-ne în urma ei ca la un gol din sufletul nostru! Ne-au rămas amintirile, fotografiile, gândurile, dar nici o fărâmă de speranţă să-i mai zărim de acum măcar umbra…!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (Foto: Maria Teslaru, frumoasa liceeană, aşa cum a rămas în amintirea prietenilor ei de la Buhuşi, care au iubit-o…!)  
 
Referinţă Bibliografică:
Elegie pentru Maria Teslaru / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2972, Anul IX, 19 februarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!