CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2928 din 06 ianuarie 2019        Toate Articolele Autorului

IOANA BABIUC. ANI FĂRĂ ANOTIMPURI ŞI SĂRBĂTORI CUM ERAU..
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ne-or fi fost, oare, prădate anotimpurile?! Unde ne sunt iernile de altădată, cu poveste, cu miraj, cu nori afânaţi, albi ca spuma laptelui, cu fuioare molcome de fum, toarse pe hornurile-nfundate în gulerele acoperişurilor ninse – unde-s sobele de-atunci, calde ca braţele mamii –, cu sănii şi copii cu nasurile morcovii, chiuind, vârcolindu-se prin nămeţi alb albăstrii, lucitori ca sticla şi mari până deasupra gardurilor..., unde-s geamurile-nflorite cu ferigi de gheaţă, unde-s râurile împodite cu platoşe liliachiu vineţii, unde-s ninsorile cu flori de bumbac, albind şi lucind aerul în perdele de diamante, între cerul scoborât până jos la sprîncenele caselor şi câmpia împlăpumită sub torente albe, întinse întru odihnire cu burta-i de hermină, până la sânul îngerului somnului hibernal...?!  
Unde ni-s sărbătorile iernii, de altădată?! Unde-i chiar şi Moş Gerilă, un Moş Crăciun şi el, cu pseudonim, mai convenţional, nedat în vileag, ca cel de azi, de paradă şi carusel, dar şi mai dulce himeric, mai aproape de transcendenţa voită din legendă în crez, mai simplu, mai poznaş, mai bătrân, mai neam cu bunicul, ori chiar el, mai blând, mai cald, mai uman...?!  
Unde ni-s casele de altădată, îmbrădite de Crăciun cu brazi copii ai naturii, cu cetină proaspătă, nu copiile brazilor, turnate-n plastic ne-nmiresmat cu răşină?!  
Mi s-or fi prădat, la rându-mi, anotimpurille, dar de sărbătoare sunt legat cu inel de nuntire, căci e mireasă a sufletului meu – ţin şi azi la piept mireasa, îi strâng în braţe clipele, îi sărut pe ochi şoimari smaraldele speranţei, pe obraji trandafirii rubinele voioşiei, pe fagurele gurii mierea vinului, pe inimă-n clocot jadul gândului...!  
E, acum, în ianuarie fără iarnă cu poveste şi miraj, fără clăi albe sus şi jos, fără cetină cu flăcări verzi şi lacrimă de răşină în casă, sărbătoarea sfântului...! A sfântului pocăinţei şi botezării, peregrin din rito-magie şi dogmă creştină în însufleţire omenească pe seama numelui omului între oameni, nu sfântului între lumi: Ion! Am căutat anul acesta să serbez lăuntric o Ioană, bunăoară de sete a sufletului, bunăoară de dor al gândului, bunăoară de singurătate a cuvântului..., ca şi cum inima-mi, doar o vrajă mai vrea să primescă, deoarece s-a-nvăţat să nu mai deschidă pietrei uşa! De altminteri, cum să spun că am căutat-o, de vreme ce era în conştiinţa mea, cum este şi cerul deasupră-ne, dintotdeauna, dar nimeni nu-l zăreşte decât ridicând privirea la el!  
Este Ioana Babiuc, arbitră internaţională de judo – un sport cu vraja-n sinele disciplinei şi spectaculozităţi lui –, tânără fată, fiindu-i şi ei judo-ul o vrajă dulce...! O fată cu suflet, ochi, voce, interrelaţionare umană, bunătate, blândeţe, iubire, voioşie contopite şi ele în vrajă pentru cine o ştie şi o simte, iar de aceea, nu poate să nu o iubească!  
Este ziua ei azi, a fetei cu vraja în fiinţa sa, ea şi vraja coexistând într-o instantanee şi permanentă stare inversabilă!  
7 ianuarie 2019! Ziua numelui şi a naşterii Ioanei! Cu Ioana şi sărbătoarea ei în casa sufletului meu, împreună, sărbătoarea e mai bogată în trăire, e mai bogată în avuţie spirituală, mai întoarsă cu ochii spiritului şi trupului către sărbătoarea cea plină de trecut, cea plină de amintiri, cea plină de melancolie, cea plină de iubire. Cea plină de nevină, cea plină de candoare umană, cum e candoarea torentului alb pur al iernilor de altădată, împodobite cu sărbători luminoase, cele mai luminoase şi mai frumoase... Precum e de luminoasă şi de frumoasă lancea privirii albastre, adânci, enigmatice, a ei, a arbitrei de judo Ioana Babiuc, cea strigată cu drag în casa gândului meu, la cina sărbătorii pe-nserate a anilor cei de un timp fără anotimpuri şi fără sărbători cum erau...!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
IOANA BABIUC. ANI FĂRĂ ANOTIMPURI ŞI SĂRBĂTORI CUM ERAU.. / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2928, Anul IX, 06 ianuarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!