CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2909 din 18 decembrie 2018        Toate Articolele Autorului

PRIN FEREASTRA PRĂFUITĂ, UN SANCTUAR…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Casa cea mai autocratică în care creşte un copil nu este nici pe departe un grandios castel, ci casa părintească, oricare şi oriunde ar fi ea – luaţi-i ţestoasei carapacea ei ambulantă şi ar muri, chiar dacă i-aţi da în schimb o casetă aurită…!  
În orice clipă ţi-ar flutura trecutul prin gând amintirea casei părinteşti, nu mai poţi fi fericit, nici împăcat cu tine, ba chiar te înconvoaie o cruce dusă în spate atunci când casa părintească nu-ţi mai aparţine sau nică măcar nu mai este…! Casa părintească înrâureşte din copilărie o temeinică iubire chiar şi pentru sărmanul ce-a crescut într-un adăpost cât o scorbură.  
Am gândit mult la acest lucru atunci când actriţa Monalisa Basarab mi-a vorbit într-un interviu pe care mi l-a dat despre raiul locurilor copilăriei sale şi despre duioasa pierdere a ambilor părinţi – tatăl „vaporean”, cum îi spune ea, iar mama, iscusită croitoreasă ce făurea din foarfece şi ac veşminte ne-ntrecute nici de cele imperiale – fără îndoială că-i molipsitoare îndeletnicirea aceasta, întinsă de la dibăcia mâinii şi agerimea ochiului, până la arta finită a lucrului migălit, de vreme ce fiica ei a luat şi ea în mână foarfecul şi croieşte cu el acoperăminte trupeşti de lux modern combinat cu motive alese ale clasicismului vestimentar şi a luat şi minuscula unealtă căreia i-au trebuit milenii ca să fie inventată, acul ce-mpreunează cu firul de aţă părţile hainei, separate de foarfece.  
Ce este o casă pentru om – casă, în sensul comun, cort sau palat de-ar fi, locuinţă la curte, ori la bloc...?! Este ceea ce-i pentru pasăre cuibul: oricât văzduh există deasupră păsării, ea se opreşte din zbor şi se aşează în cuib să se odihnească, să scoată pui şi să şi-i crească. Nu seamănă cu nimic pe lume casa părintească, aşa cum seamănă cu un cuib, iar când omul pleacă de la casa lui nu-şi mai poate mângâia durerea adâncă, în vilă de magnat de s-ar muta!  
De-a lungul cărărilor împânzite ale vieţii artistei Monalisa Basarab, din Tulcea dunăreană şi cosmopolită, în Moldova legendei şi Ardealul inimii, la Bucureşti, ea a trăit şi trăieşte mereu o poveste despre sine şi casele sale de oriunde, pentru că pe toate în care a locuit şi-n care locuieşte le-a sfinţit cu grija ei, cu iubirea ei, cu ruga ei...! De peste tot a luat cu sine o dragoste, o melancolie, un dor..., în toate a lăsat o amintire, iar în cea în care locuieşte azi, o frumuseţe nouă a mîinii sale – ştiu aceasta pentru că puţine sunt dăţile în care, întrebând-o ce face, să nu-mi răspundă că mai grijeşte ceva la casă.  
Însă, nu tocmai uşor îi este azi să se întoarcă din când în când cu gândul în casa părintească, şi nu greşete dacă o face, oricât îi este de greu, deoarece niciun om care mai locuieşte în casa lui părintească, măcar cu gândul, nu îmbătrâneşte atât de repede.  
Acolo, în casa părintească a sa, Monalisa Basarab, a crescut să se mărească, a învăţat să înveţe, a iubit să iubească..., acolo i-au fost părinţii ce-au crescut-o, au învăţat-o, au iubit-o, au dojenit-o...! De aceea, ca pentru toţi, pentru Monalisa, casa părintească nu e un loc, e o vastitate, nu a existat într-o temporalitate, s-a transferat curgător în vadul timpului. În jurul ferestrei acestei case e acum tăcere. Azi, Monalisa Basarab şterge imaginar de praf fereastra, pe dinafară şi se uită înăuntru: zăreşte un sanctuar...!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: Monalisa Basarab, ani de liceu)  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PRIN FEREASTRA PRĂFUITĂ, UN SANCTUAR…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2909, Anul VIII, 18 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!