CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2898 din 07 decembrie 2018        Toate Articolele Autorului

ACTORI ŞI ROLURI...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Stele şi fulgere argintate sunt actorii şi rolurile lor prin întunericul ruinat de strălucirea astrelor nopţii..., iată o transcendenţă a umanului în cosmic...! Să oglindeşti un actor şi rolurile sale, fără să pierzi firul povestirii, e tot pe atât de greu pe cât ar fi să te osteneşti să numeri stelele de pe cer (de fapt, nu greu..., este imposibil)! Nu poţi fi îmboldit să te avânţi într-o asrfel de vitejie, iar de aceea, ca să îţi rezervi o portiţă de scăpare, când păşeşti pe cărările unui actor, însuţi ai de jucat un rol, iar cel mai adecvat este ca acesta să fie al unui zugrav ce pune în lumină forma şi colorismul însumate în percepţie estetică şi afectivă, nu geometria şi algebra statisticilor întipărite în detaliu.  
Ar fi un act pe cât de laborios pentru scriitor, pe atât de împovărător pentru cititor, acela al măsurării puterilor cu miticul Sisif, în încercarea de a puncta altfel decât ca generalităţi multele distribuţii în roluri de scenă ale actriţei Monalisa Basarab, dintre care, numai cele de sub cupola sprijinită pe coloanele istoriei, a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, ar fi dincolo de şansele izbânzii de a le exemplifica, ele fiind zi cu zi în creştere, deoarece se deapănă în actul prezent al reprezentaţiilor revuistice româneşti.  
Trecem, de aceea, peste ele (atât cât a fost necesar şi posibil au fost reliefate în interviul aflat la începuturile cărţii acesteia), neavând decât putinţa de a le evidenţia şi aşeza în fruntea activităţilor artistice profesioniste ale actriţei Monalisa Basarab şi intrăm mai riguros, dar şi mai înlesnitor în universul cinema-ului, spre a dezveli o cronică în curs de scriere a rolurilor jucate de Monalisa Basarab în filme:  
Latin teacher în „Tag 7 - Der Essener Dom”, regia Martin Papirowski, producţie ARD, Erstes Deutsches Ferusehen, Wertdeutsches Ferusehen, WDR (2010); Pesant Woman în „Wallenstein und der krieg” din proiectul „Die Deutschen”, regia Christian Twente, producţie ZDF, ARTE, IFAGE Wiesbaden (2007-2008); Profesoară cor în „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, regia Cătălin Mitulescu – lung-metraj ce a participat la Festivalul de Film de la Cannes, obţinând premiu la Secţiunea „Un Certain Regard Best Actress” (2006); Princesse de Galathionne în „Le Père Goriot”, regia Jean-Daniel Verhaeghe (2004); Olga în Élodie Bradford- Pilote”, din proiectul Élodie Bradford”, regia Lionel Bailiu (2004); La femme blonde în „Une place parmiles vivants”, regia Raoul Ruiz – film ce a participat la Festivalul de Film de la Veneţia, Montreal şi Chicago (2003); Sèverine Faussait în „Corps et âmes”, regia Laurent Carcélès (2003); Secretara de la sala de sport în „Callas Forever”, regia Franco Zeffireli (2002); Folle blonde în „Les Percutés”, regia Gérard Cuq (2002); Doamna de la recepţie în „Proprietarii de stele”, regia Savel Stiopul (2001); Infirmière în De plein fouet”, regia Laurent Cercélès (2000); Infirmière în „Les 7 vies du docteur Laux”, regia Jacek Gasiorowski (1999); Soţia lui Nostradamus în „Nostradamus – Prophet des Untergangs” din proiectul „Sphinx – Geheimnisse Der Geschechte”, regia Günther Klein producţie ZDF, ARTE, IFAGE Wiesbaden (1999).  
  
Roluri în seriale TV:  
  
Madlene în „Moştenirea Oliviei” (sez. 1, ep. 5, 6, 7), difuzat de TVH, regia Carmen Fulger (2016); Profesoara de engleză în „Cheia Sol” (sez. 1, ep. 2, 3, 6, 7, 9, 11), difuzat de TVH, regia Carmen Fulger (2015); Fata (sceneta „Comedie pe titanic”), Verişoara lui Nae (sceneta „La vărul Nae”), Barbie (sceneta „Păpuşile”) din „O seară la Revistă” - premiera unui concept de stagiune estivală difuzată de TVR 2, regia Cezar Ghioca (2003); Nicoleta în „Narcisa: Iubiri nelegiuite” (sez. 3, ep. 27, 28), difuzat de Antena 1, regia Mihai Bauman, Cristian Bucşe (2011); Profesoară în „Nimeni nu-i perfect” (sez. 3, ep.54), difuzat de Prima TV, regia Răzvan Săvescu, Radu Dragomir, Alexandru Avădanei (2009); Doamna Lipan în „Doctori de mame” (sez. 1, ep. 8), difuzat de Pro TV, regia Craig Lines, Peter Kerek (2008); Mimi în „Trăzniţi din NATO” (sez. 10, ep. 10), difuzat de Prima TV, regia Melia Cerchez (2008); Asistentă în „La Bloc” (sez. 3, ep. 119), difuzat de Pro TV, regia Radu Dragomir, Răzvan Săvescu (2004); Raluca în „La Bloc” (sez. 1, ep. 41), difuzat de Pro TV, regia Răzvan Săvescu (2003); Marcela în „Leana şi Costel” (ep. „Noua nevastă), difuzat de Pro TV, regia Răzvan Săvescu (2003); Englezoaica în „U.M. 02003 (sez. 1, ep. 6), difuzat de Pro TV, regia Melia Cerchez (2003).  
Strălucitoare roluri...! Un aforism ce spune „...a Angliei e întotdeauna ultima bătălie...!”, transpus în previzionarea carierei artistice a actriţei Monalisa Basarab, începând din momentul în care încheiem înşiruirea de până acum a rolurilor interpretate de ea, ar putea, de fapt, să se refere la fiecare rol în parte, la timpul său, căci fiecare dintre ele a însemnat într-un anume fel repurtarea unor lovituri finale şi victorioase. Dar, actriţa Monalisa Basarab nu împărtăşeşte această analogie, fiind şi perfecţionistă şi foarte avidă să îşi asume roluri dintre cele mai complexe, unul mai apreciat decât celălalt.  
Dintre toate acestea, dacă totuşi e cu putinţă a se găsi cel mai relevant din perspectiva atât a evaluărili criticilor cât şi a popularităţii, precum şi a satisfacţiei împlinite în ce o priveşte pe artistă, poate că rolul din filmul Élodie Bradford- Pilote”, în care îl întâlneşte pe fiul lui Alain Delon, actorul Antonny Delon, se înfăţişează a fi mai presus.  
Nu e tocmai uşor să întocmească cineva un clasament pe această variantă de teme, şi nici n-ar putea-o face fără o oricât de vagă umbră a subiectivismului, dar, fără drept de tăgadă, pentru oricare actriţă româncă, faptul de a-l avea partener de rol pe Anthonny Delon nu e cea mai la îndemână ocazie…!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com); (colaj foto: Monalisa Basarab şi Anthonny Delon)  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ACTORI ŞI ROLURI... / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2898, Anul VIII, 07 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!