CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2893 din 02 decembrie 2018        Toate Articolele Autorului

OMUL BUN CĂLĂTOREŞTE…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Oamenii pe care-i fascinează călătoriile şi călătoresc mult nu simt ca pe un spin străinătatea, dimpotrivă, ei sunt meniţi destinului păsării ce cântă-n zbor – această pasăre nu e singură niciodată, nici străină, cuibul ei e văzduhul…!  
Întocmai aşa este actriţa Monalisa Basarab, pentru care graniţele ţărilor nu sunt decât pragurile din interiorul casei sale peste care, dacă păşeşte, trece doar dintr-o cameră în cealaltă, nu pătrunde în locuinţa altuia…! Este foarte puternic atrasă de călătorie, iar colecţiile sale de fotografii pe itinerarii europene sunt grăitoare cu adoraţie ale acestei plăceri – Monalisa iubeşte atât de mult să pornească la drum încât, în fiecare călătorie se bucură de cu seară, ca un menestrel medieval de ceasul zilei ce va să vină, iar odată ajunsă undeva, pentru mai mult sau mai puţin timp, începe o cercetare măruntă a locurilor vizitate, ca botanistul care, prin tubul unui microscop colindă universal unei frunze.  
De aceea, pentru Monalisa, fiecare călătorie e o odisee şi nu poate trece printr-o odisee, cu lumina ochilor îngustată de mirare şi plăcere decât omul bun – cel rău nu vede decât urâtul şi cu urât îşi umple ochii pe care şi-i măreşte şi înroşeşte de pizmă…!  
Frumos suflet are călătorul vesel şi fericit să privească lumea plină de noutate zi după zi, locuri după locuri! Şesuri, podişuri şi munţi, ape, păduri, sate, oraşe, metropole, toate sunt măreţii ale naturii şi lucrului minţii şi mâinilor omului. Cel ce ţine capul foarte sus nu le va vedea decât vârfurile, unde splendoarea lumii se sfârşeşte, iar pentru el începe golul, dar cel ce priveşte jos zăreşte şi deasupra sprâncenelor, unde-i splendoarea cerului!  
Şi pentru Monalisa Basarab e cu putinţă a cuprinde cât mai mult din strălucirea reală a lumii noastre de azi, vastă şi cu atât de impunătoare privelişti, cât şi a enigmaticei lumi plăsmuite în zborul înalt al imaginaţiei.  
Pe de-a-ntregul acoperit de lumină îi este spiritul! Pentru că voiajul ei prin atractivele ţări europene e parte din pulsul inimii, te-ai aştepta ca privind într-un atlas, alături de Turnul Eiffel să o zăreşti pe Monalisa. Frumuseţile Europei sunt pentru actriţă ceea ce este astrul zilei pentru răsărită – ea-ţi spune unde este soarele privind spre ce orizont se roteşte.  
Călătorii fericiţi de a descoperi lumea şi a se desfăta cu frumuseţile ei nu pot fi decât oameni frumoşi, la rându-le, buni şi luminoşi lăuntric…! Aşa este Monalisa, floarea soarelui căreia, urmărindu-i călătoriile, itinerezi punctele solare ale Europei…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com (Foto: Orașul Monaco - Marea văzută din apropierea Muzeului de Oceanografie, Le Musée Océanographique)  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
OMUL BUN CĂLĂTOREŞTE…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2893, Anul VIII, 02 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!