CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Atitudini >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2887 din 26 noiembrie 2018        Toate Articolele Autorului

Cinicul litigiu lugubru
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Niciodată, cea mai captivantă legendă din orizontul uman n-a fost aşezată pe supremul soclu ale vitejiei ci pe al adevărului cel departe de mistica sacră a eroilor, al vieţii în act, în care stau înfipte răstimp cu răstimp nebănuite drame, triumfuri, extaze, decepţii umane...! Dintre toate astfel de legende, tragediile în care figurează duşmănii, lupte, asasinate între fraţi ori între părinţi şi fii, sunt cele mai înfiorătoare...! Chiar adâncindu-ne în textul biblic găsim drama omorârii fratelui în intriga dintre Cain şi Abel, iar mai departe, în tot caleidoscopul istoriei din timpuri imemoriale până în lumea prezentă sunt infinite astfel de conflicte, dar, vorbind mai aproape de zilele noastre bune, de zilele noastre rele, de astăzi, cunoaştem doi fii pe care mama lor îi acuză că o şicanează crud, nedând nicio clipă înapoi de la intenţia de a o arunca pe drumuri din propria casă, adresându-i-se cu invective viguroase, umilind-o, ameninţând-o, iar toate acestea pentru a-şi prelua, pasămite, și rupe în două agoniseala de o viaţă a părinţilor, fără măcar o simulare de cârtire când vine vorba despre drepturile omeneşti, înaintea celor legitime, ale mamei lor.  
Este vorba despre o preoteasă văduvă, dintr-un ungher de sate, de la ciocnirea hotarelor de sud-est ale judeţului Neamţ cu judeţul Bacău, aşezate printre coline, podişuri, păduri şi ape anume parcă făurite de meşterii naturii ce-au frământat, ridicat săpat şi-nverzit locurile acestea, până le-au clădit în forme de relief magnifice ca raiul, spre-a vieţui, munci, petrece şi muri pe ele omul bun, harnic, blând, cinstit, cu ruga zidită dig contra blestemului, ameninţării, urii, violenţei graiului...!  
Cu atât mai mult, copiii preotului stins din viață nedrept de prematur, dintr-unul din satele locurilor acestora, avântaţi, pesemne, într-o nedreaptă hămesire a împărţirii averii şi dezmoştenirii cu orice preţ a propriei lor mame, aduce la vedere o lecţie crudă de viaţă! Până şi soarele ce-i încălzeşte pe toţi, stă în cumpănă dacă să-şi acopere ochii incandescenţi dedesubtul norilor, ori să mai arunce o privire la lacrimile mamei, să i le usuce, iar fiilor să le topească piatra sufletului, să le ardă scum volbura urii inimii, să le arate calea luminii...!  
Cu moartea preotului, pentru copiii săi pare-se că a luat definitiv sfârşit pacea, iar cei doi fii, de altminteri educaţi în familie onorabilă, nu au chemarea inimii de a privi înapoi lunga cale până la copilăria în care mama lor i-a crescut, educat, ocrotit şi iubit – prin natura legăturii niciodată separabile, mama-şi iubeşte copiii până în clipa ultimei bătăi a inimii sale, oricât de crud lovite de viaţă.  
Tristă, lugubră întâmplare e aceasta a chemării braţului dreptăţii justiţiei, într-un cinic litigiu dintre mamă şi copii...!  
  
Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: „Lăutul” de Ştefan Luchian)  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cinicul litigiu lugubru / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2887, Anul VIII, 26 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!