CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2886 din 25 noiembrie 2018        Toate Articolele Autorului

SINAIA FOREVER
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Oraşul cel mai drag Majestăţii Sale Regelui Mihai I, splai mirific al copilăriei Sale, nimbat de o magnifică frumuseţe peisajistică montană şi arhitecturală, şi-nnobilat de izvoarele istorice ce-i clădesc glorios istoria, cunoaşte o aspectare de facto şi simbolistică în zilele propriei sărbători, „Sinaia Forever”, organizate ceremonios şi deplin consistent în acte culturale, artistice, sportive, ştiinţifice…, în zilele de 14, 15 şi 16 ale mijlocului lui septembrie cel inundat de fluviul galben arămiu de sus, undat de umbrele cocorilor, cel împăturit pe jos cu frunze veştede cărămizii şi galbene şi argintii, smulse-n braţele primei şi ultimei lor toamne şi-aşteptând sărutul în somn al brumelor.  
Sinaia, în mijlocul lui septembrie e mireasa mireselor montane ale Prahovei, frumoasă ca o principesă nuntită la poalele Bucegilor zguduiţi de alaiurile sărbătoreşti în răsunetul cântului, în aplombul luptelor sportive, în fervoarea evenimenţială a unor programe cultural ştiinţifice elevate; Sinaia e oraş regal de pe Valea Prahovei, ca ales al Marelui Rege Carol I de a fi cetate de scaun a Regatului României, zidindu-se la genunchii mitropoliţilor Carpaţilor – munţii cei îmbrădiţi ca un rai verde – reşedinţa Familiei Regale a României, regescul castel între tezaurele monumentale ale arhitecturii lumii, cu omonimul afluentului Prahovei, Peleş: Castelul Peleş.  
Diriguieşte aici treburile administrative, din 2008, un primar harnic: Vlad Gheorghe Oprea, căruia-i cântă sufletul ca vuietul ecoului istoriei, ştiind, vrând şi izbutind să cinstească şi preţuiască izbânzile, interesele, proiectele, idealurile unei perle a staţiunilor montane naţionale, europene sau mondiale: Sinaia. Pentru el, oraşul cu unsprezece monumente istorice, cu impresionante monumente de for public, şaizeci şi trei de monumente de arhitectură, monumente memoriale, monumente funerare, muzee, parcuri splendide etc…, înseamnă contopirea cu eternitatea. Dacă o localitate se spune şi e cert că îşi are primarul pe care şi-l merită, aceasta nu înseamnă decât că, vorbind cu precădere despre Sinaia, un primar merge înainte împreună cu localitatea în fruntea căreia este, stă împreună cu ea sau decade şi el şi ea…!  
Cum este Sinaia – de fapt cum a fost, cum este şi cum va să devină –, câtă vreme primarul Vlad Gheorghe Oprea i-a fost, îi este şi-i va fi edil, nu doar că nu schimbă nimic din impresiile despre el ale Reginei Maria, relevate în cartea Sa „Povestea vieţii mele”, dar şi adaugă noi şi cardinale coordonate ale unei dezvoltări certamente remarcabile:  
„Sinaia e într-adevăr un loc frumos; acum m-am obişnuit cu frumuseţea ei, dar atunci când am văzut-o pentru întâia oară mă izbi întru câtva ca o revelaţie după urâţenia îmbâcsită şi prăfuită a Bucureştilor, fu pentru mine o încântare, o mântuire şi o desfătare.”  
De aceea, primarul Vlad Gheorghe Oprea a fost dintru început binevenit în administraţia Sinaiei, iar prin faptele din timpul mandatelor sale redeşteaptă azi şi va redeştepta mâine adevărul că nimic nu e de uitat din faptele unei personalităţi, izbucnite din fierberea lăuntrică a idealului de bine pentru oameni...!  
Repetabil, an cu an, sărbătoarea Sinaiei, Sinaia Forever, oficiată public şi de anvergura unui eveniment mirabil în zilele de 14, 15, 16 septembrie, încununează efortul şi stăruinţa primarului Sinaiei, uniforme cu ale concitadinilor săi, spre triumful păstrării valorilor istorice ale unuia din cele mai frumoase oraşe europene montane, precum şi al mergerii lui în cadenţa civilizaţiilor vestice, spre viitor...!  
Iată de ce, prezenţa la aceste sărbători ale Sinaiei e o umplere de însufleţire, o desăvârşită plăcere a drumeţiei prin munţii falnici, cu atmosferă proaspătă şi privelişti minunate, dar în primul rând un zbor al imaginaţiei în urma pasului istoriei, printre vestigiile ei, marile ctitorii din Regat, ca geniale creaţii ale constructorilor, arhitecţilor şi artiştilor epocii aceleia înfloritoare, în armonie nedezminţită şi lăudabilă cu mărturiile în act ale prosperării Sinaiei prezente...! Fiecare revedere cu oraşul de sub Bucegi, Sinaia, e deopotrivă o revedere cu sinele avid de fericire...!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
SINAIA FOREVER / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2886, Anul VIII, 25 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!