CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2858 din 28 octombrie 2018        Toate Articolele Autorului

MONALISA BASARAB. GUSTUL CATIFELAT AL TOAMNEI…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ca şi cum toamna e un penel iar ochii un tablou, ca și cum toamna e o vioară iar sufletul o simfonie, ca și cum toamna e o melancolie iar inima un murmur, ca și cum toamna e un poem iar Nichita Stănescu un ecou, iată, e toamnă…! Ce minune de penel, ce rai de tablou, ce vrajă de vioară, ce cer de simfonie, ce inimă de flacără, ce poem de vals, ce melancolie de-mbrățișări…! E toamnă, suntem în miezul ei (azi, în 2018) și ne-ar cuprinde spaima că ne-nstrăinăm de noi dacă n-am iubi toamna îmbrumată, de peste tot în jurul nostru, căci ea ne-nvaţă să iubim şi să vedem ce mirabil îmbătrânesc anii…!  
Cine simte că anii nu sunt în viaţă, nici viaţa în ani trece frumos prin lanurile vârstelor, fără a li se ploconi, nepărăsind şi nefiind părăsit niciodată de nicio singură secundă, îmbătrâneşte aurit ca toamna şi nu moare, doar că începe să cânte cântecul celui născut în talazurile robiei şi eliberat în pacea ţărmului…!  
E toamnă, în 2018 şi m-am întâlnit cu actriţa cea cu soare în păru-i frumos de ţi-ai înveli rănile ochilor cu el, în inima toamnei acesteia, şi-n timpul înaintat într-un făgaş prin care el nu aleargă, se opreşte şi-mi cuprinde în braţe gândurile. E ea, actriţa aceasta pe care o simt păşind prin inimă ca pe scenă, Monalisa Basarab. Suplă, fragedă, interdependentă de soare şi văzduh sufletesc, gelozită de cer că ochii i-s mai albaştri ca el, are glas de vioară, menit să glorifice fiorul, e blândă şi bună ca luna calmă în drumul nopţii…, e peste realităţile simple, în realităţile supreme o fată ce-acoperă privirea ta cu adevărul frumuseţii ei şi cu frumuseţea din adevărul faptului că pentru a o privi trebuie să deschizi ochii, apoi trebuie să îi închizi pentru a cugeta…! Are văzduh albastru în gând şi înger de aur în bătaia inimii…! Eu spun acestea şi ne-ncetat voi spune, căci nu am nutrit niciodată nişte fantezii ce m-ar sili să tac! Eu o admir pe actriţa Monalisa Basarab cu emoţia celui ce nu are nevoie să evadeze din realitate, căci a văzut frumuseţea multor toamne, eu o respect pe actriţa Monalisa Basarab nu explorând excelenţele în vogă ale nimănui, trăind în bucuria cunoaşterii şi preţuirii unei artiste ce-şi iubeşte profesia şi bea apă vie de la un izvor conectat la sufletele noastre ale celor ce o cunoaştem şi-i suntem cu gândul încă o umbră a ei…!  
Parcă te întrebi ce combustibil spiritual, vast şi inepuizabil are Monalisa Basarab?! E toamnă, iar ea, frumoasă ca toamna, frumoasă ca viaţa, frumoasă ca iubirea, mi-a adus şi mi-a dăruit într-o zi un borcan cu zacuscă (ce rod cu gustul toamnei e zacusca și cât de puţine gospodine mai au azi ocupaţia de a o pregăti…!). De aceea, actriţa Monalisa Basarab este, mai este încă o necrezută gospodină…, deşi tânără, frumoasă, inteligentă, cu o profesie elegantă, a celor aleşi, are pe merit dreptul deţinerii unui certificat de gospodină în plină toamnă a pierdutelor ocupaţii de aprovizionare pentru traversarea unui anotimp în care sevele pământului îşi frâng revărsarea către fructul naturii.  
E toamnă, frumoasă toamnă, aurită, în care literele poemelor nu pulsează-ntr-o industrie a literelor ci pe nişte clape de pian, ca nişte degete lungi, lovind lin şi contopind melancolia cu braţele. Ca nişte gânduri mutate din casa lor pe drumul singurăţăţii mele în doi – eu şi nimeni – a venit într-o zi la întâlnirea de o secundă cu mine, cât să îi dau o carte, în centrul istoric al Bucureştilor, actriţa Monalisa Basarab şi mi-a adus zacuscă pentru a gusta din toamnă…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com); (In this photo: Monalisa Basarab în Spotul publicitar „ULVEX", regia Răzvan Mărculescu – 2003 –, foto, Cosmin Gogu Photography)  
  
Referinţă Bibliografică:
MONALISA BASARAB. GUSTUL CATIFELAT AL TOAMNEI…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2858, Anul VIII, 28 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!