CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2846 din 16 octombrie 2018        Toate Articolele Autorului

CLAUDIA ȚAPARDEL. CERTITUDINEA VIITORULUI STOCATĂ ÎN PREZENT
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Călătorind cu trenul pe ruta Bacău Bicaz, în localitatea Podoleni poți zări de la fereastra compartimentului ruinele unui picior de pod datând din timpul daco-romanilor. Ca amuzament, pentru îndulcirea drumeţiei inconfortabile cu un hârbuit trancar pe şine, te poţi întreba cât de ciudată a fost ideea străbunilor ca să zidească un pod inutil lângă o cale ferată?! Lăsând gluma şi avansând în prezentul ţării lui Dorel nu avem decât a ne lovi de o mirare la apogeul ei pe seama iraţionalităţii ce-mbărbătează în zisa democraţie pe fruntașii de azi aleşi din încercare, din cedare la manipulări ori din greşeală şi pe care nici cei de la descarcerări nu mai pot izbuti să-i ridice de pe scaunul râvnit şi dobândit cu orice preţ.  
Dacă povestea podului de la Podoleni nu iveşte în mirarea imaginară decât o glumă, deoarece nici vorbă ca daco-romanii să-l fi zidit lângă calea ferată mai înainte de a se inventa o cale ferată, azi Dorel, urmaşul constructorilor antici geniali aseamănă cu râsul debordant toate variantele gândirii şi clădeşte tot sub flamura de triumf a bătăii de joc…! Pe ce viaducte ale minţii lui glumeţe circulă în toată plasticitatea acest torent de ezitări incredibile ale naturii umane?! Desigur, pe aceleaşi pe care defilează şi animozităţile unei bune părţi a clasei politice contemporane româneşti!  
Cum să stârnească mirare pozitivă palidele şi adesea absurdele ctitorii româneşti cotidiene, câtă vreme istoria ce se scrie azi nu e decât interfaţa neinspirată, degradantă şi saturată de neperformanţă, jaf, ilegalităţi, incultură, trădări, şantaj, calomnii… ale unor repetabile simulări de făurire a binelui sărmanei naţiuni?! Câtă răbdare şi credulitate mai poate avea ea ca să se stea racordată la speranţele morbide ale ipoteticei ieşiri la luminiţa de la capătul tunelului?! De cum deschid gura, mulţi dintre politicieni te şi îmbie să asişti la emanciparea minciunii şi ascuţirea gâlcevei decadente dintre ei, căci tot ce se dezbate de către ei la televizor, pe orice reţea de comunicare, oriunde şi oricând nu e decât un spectacol al jocului de interese în care nu se depistează nici un oricât de vag interes faţă de problemele naţiunii. Cu astfel de oameni goliţi de omenesc discursul public este subcultural, proiectele sunt ireale, dematerializează chiar şi cel mai optimist ideal, ies din masa şi energia umană şi zboară la fantezia inepuizabilă a prostirii oamenilor, niciodată pedepsite. Cu oameni ca aceştia şi din cauza lor gândirea reprezintă o interacţionare în stare de lamentare, iar lumea lugubră a neamului e tot mai neconcordantă cu lumea roz a lor…!  
De aceea, în timpul acesta al transcentralizării ruinei societăţii în predominantul act viabil al somnului naţional, europarlamentarul Claudia Ţapardel, prin desprinderea ei fundamentală de întreg registrul acesta de date ale submediocrităţii destramă integritatea presupusă a incompetenţei din sânul clasei noastre politice. Ea nu îl cunoaşte pe Dorel, Dorel nu o cunoaşte pe ea. Este inteligentă, are, se poate spune, o impercepţie la ce e anost, imobil, tern… nu simulează eleganţa comunicării foarte agreabile, acest tip de comunicare există în ţesutul vocabularului şi abilitatea de a se face să transpară în fiecare cuvânt rostit o lumină intimă de căldură umană, o plăcere şi bucurie de interrelaţionare cu oamenii, impulsionată de gânduri de bine pentru cetăţenii aruncaţi în avatarul invincibil al propriei oropsiri…!  
Este atât de tânără şi cu atât mai mult uimitoare. Frumuseţea surâsului ei armonizează cu strălucirea privirii şi iluminarea trandafirie a obrajilor, cu voioşia ochilor…, are o superbitate a conversării, iar folosirea cuvintelor simple îi înfloreşte exploziv caracterul, într-o frazare corectă, cu greşeli absente, lămuritoare, identificate în interesul viu al oamenilor!  
Europarlamentarul Claudia Ţapardel nu iroseşte nicio secundă prin a anima ipoteze dintr-o lume extravagantă, ea vorbeşte ce e de vorbit, nu ce nu ajută la nimic, este foarte combativă în polemică, iar argumentele sale sunt o sabie cu tăişul logicii, adevărului, neutralizării manipulărilor, afirmării soluţiilor…!  
Şi totuşi, e o tânără la vârsta la care inteligenţa şi înţelepciunea rar dau în pârg şi în mod imprudent o seamă de candidaţi la pragmatismul politic fructifică avânturi inabile. Ceea ce stochează în coordonatele sale certitudini ale unui viitor remarcabil în politica românească şi europeană…!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CLAUDIA ȚAPARDEL. CERTITUDINEA VIITORULUI STOCATĂ ÎN PREZENT / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2846, Anul VIII, 16 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!