CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2835 din 05 octombrie 2018        Toate Articolele Autorului

Stela Enache, Marius Țeicu, Sanda Țăranu și Lucia Popescu Moraru, personalități ale vieții cultural-artistice premiate la Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ziua internațională a vârstnicilor! O viaţă într-o zi…! Iar când este vorba despre un om pentru oameni vorbim despre o biografie încimentată în istoria umanităţii, ca şi cum am consimţi că „parfumul e istoria florilor”, cum genial de sublim a spus şi a rămas nemuritor Emil Cioran! Mai mult decât aceasta, dacă omul pentru oameni, la care ne referim, este o personalitate a vieţii cultural-artistice, cuprindem, în definitiv, un spaţiu de mărimea unei galaxii ce-a devenit o inimă multiplicată…! Una ca o baterie cu energie inepuizabilă pentru menţinerea şi activarea luminii spirituale a tuturor trăitorilor de pe minuscula brazdă de humă hoinară prin Univers, pentru care arta şi cultura sunt a doua ei naştere.  
Fireşte, Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice nu îi contemplă doar pe oamenii de artă şi cultură, ea îi omagiază pe toţi, de la cei îmbrăcaţi în togă de filozof, până la cei echipaţi cu salopetă de muncitor. Însă, scurte rândurile acestea, nu fără a ne înfrăţi sufleteşte, chiar şi pentru o secundă, cu toţi vârstnicii de oriunde s-ar afla, se doresc a fi în puterea unui recurs şi unei iluminări în sinele fiecăruia dintre noi, unde pâlpâie condiţia sensibil umană: arta şi cultura! Şi-i cuprindem cu braţe de-mbrăţişat (cumva, sintagma seamănă cu infinitul vers stănescian, dar nu e nicidecum o forţare artificial-culturală, ci o recunoscătoare întoarcere la iubirea uriaşă a poetului) pe: Stela Enache, Marius Ţeicu, Sanda Ţăranu şi Lucia Popescu Moraru. Aceşti titanici pilaştri umani, zidiţi întru susţinerea bolţii spirituale a României prezente, persoane vârstnice şi seniori bucureşteni au fost remarcabil omagiaţi de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, care a organizat la Teatrul Elisabeta din Capitală un spectacol cu dedicaţie, ce face cinste celor ce au avut iniţiativa, celor ce l-au făurit, celor ce l-au sprijinit, în majoritatea coordonatelor unii şi aceiaşi…!  
„Aniversarea Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice a fost un nou prilej de a dovedi că ne gândim mereu la dragii noştri bunici, părinţi, unchi şi mătuşi şi să le transmitem cele mai frumoase şi nobile urări de sănătate şi de viaţă lungă, de împliniri şi bucurii!” – iată, nici mai mult nici mai puţin decât un buchet de flori de gânduri dăruite sărbătoriţilor de către directoarea Centrului pentru Seniori al Municipiului București (CSMB), Alexandra Dobre. „A fost o zi specială dedicată în exclusivitate reprezentanţilor vârstei a treia din Bucureşti, tuturor Seniorilor nepreţuiţi ai sufletelor noastre, pe care i-am sărbătorit şi cărora le-am transmis în felul nostru şi cu afecțiune, La Mulţi Ani. Am fost onoraţi să premiem patru personalităţi reprezentative pentru viaţa cultural-artistică, aplaudate de toţi cei peste 350 de spectatori prezenţi în sala arhiplină”, sunt flori de cuvinte emoţionale ale aceluiaşi buchet adunat şi oferit personalităţilor vârstnice omagiate de CSMB, de către admirabila Alexandra Dobre.  
Evenimentul acesta vădeşte nimic altceva decât o înţelegere şi apreciere reală a scânteii valoarei umane, o exprimare adevărată şi neconvenţională a preţuirii şi admiraţiei, drept concepte majore ale ilustrării unei epoci cu lumini şi penumbre istorice, dar cu flacăra spirituală neîntrerupt ardentă, contra parodiei şi paradei falsei conştiinţe a grupurilor dominate de micul interes…!  
Scena Teatrului Elisabeta a găzduit un program artistic, prezentat inegal cu altă prezentare, de către Octavian Ursulescu, susţinut de reprezentanţii Cluburilor de Seniori din sectoarele 1, 3, 4 şi 6 ale Capitalei şi de cei ai câtorva asociaţii culturale, toţi pensionari înzestraţi cu harul rar al exprimărilor artistice în teatru, muzică, artă plastică, dans, sport şi care, la vârsta a treia au dorit să renască sufleteşte sub aura fascinaţiilor scenei şi reflectoarelor.  
Reprezentaţiile, mirabil încheiate cu un recital susţinut de corala Cantus Domini”, au precedat invitaţia la premiere acordată de către admirabila directoare Alexandra Dobre celor patru artiști – seniori de elită, oglinzi umane ale spectrului cultural-artistic românesc din contemporaneitate:  
Marius Ţeicu „pentru sutele de şlagăre de muzică uşoară care ne-au înseninat viaţa şi care ne-au ajutat să trecem peste toate greutăţile, fiecare fiind «o portocală» primită în dar”;  
Stela Enache pentru prodigioasa carieră muzicală, presărată cu numeroase premii şi melodii de succes, cele mai multe dintre ele aparţinând marelui compozitor Florin Bogardo”;  
Lucia Popescu Moraru «Vocea de aur» de la Radio România, care va rămâne întotdeauna pentru noi toţi simbolul emisiunii «Vineri noaptea în direct», pentru viaţa pusă în slujba postului public de radio, precum şi pentru cuplul minunat pe care l-a format alături de marele actor Marin Moraru”;  
Sanda Ţăranu „o legendă a Televiziunii Române, actriţa al cărei farmec ne trezeşte şi acum nostalgii legate de anii cei mai frumoşi ai televiziunii publice”.  
Nu există nicio modalitate proprie şi puternică de a ne oglindi iubirea decât prin însăşi iubirea noastră. Aclamarea ei ocazională şi itinerată pe ruta perfidă a scopului conjunctural nu e decât o reprezentare a opţiunii pentru o iubire ce nu este mereu adevărată. Însă iubirea fără sfârşit e numai şi numai iubirea ce izvorăşte din iubire şi se revarsă pe vadurile iubirii, ca râurile în braţele mării…! Din moment ce o albie e deviată, nimeni nu se poate aştepta ca odată şi odată apa să nu rupă digul şi să năvălească la matca naturală. Tot astfel e iubirea inimii, iar evenimentul omagierii persoanelor vârstnice de către Primăria Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti a fost o pildă vie la îndemână a relatării iubirii în act! Nu poate fi omisă în context nici statornica, dinamica şi multipla preocupare a Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea de a prezenta ca argument în fapte iubirea de oameni, dincolo de simulacru de gestul aparent real. Deşi rare şi insuficient de grandioase, după cum s-ar cuveni, în România prezentă, astfel de evenimente sunt dincolo de linia de start a recunoştinţei faţă de oamenii de valoare a promovării şi susţinerii lor, datorându-le tot binele nostru sufletesc de ieri, de azi, de mâine… Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, pe această coordonată umană nu este restantă…!  
Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, la ieşirea ei din timp a lăsat în memoria vieţii noastre un moment al reaşezării cinstite în vitraliul conştiinţei naţionale prin care soarele răzbate colorat şi înnobilat ca să strălucească în inimile naţiunii române, a patru rubine patrimoniale: Stela Enache, Marius Ţeicu, Sanda Ţăranu, Lucia Popescu Moraru…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Stela Enache, Marius Țeicu, Sanda Țăranu și Lucia Popescu Moraru, personalități ale vieții cultural-artistice premiate la Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2835, Anul VIII, 05 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!