CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2818 din 18 septembrie 2018        Toate Articolele Autorului

  MARIA URS. PĂPUSA VE DIN PIAŢA MATACHE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Piaţa Matache din Bucureşti grăieşte trist azi despre faptul că realitatea pentru care a fost clădită cândva nu mai există...!  
Sub asediul maşinilor ce-au început demolările, ca să asigure calea celor ce se vor apuca să ridice înapoi altceva, într-unul şi acelaşi loc în care zidurile cu istorie şi o poetică arhitecturală de epocă apusă au ajuns, din păcate, a fi muribunde, inestetice şi primejdioase, vechea piaţă bucureşteană din preajma Gării de Nord pare că înfăţişează forfota primelor ceasuri postbelice când oamenii scot capul din adăposturi, se uită jur-împrejur, ridică ochii la cer, apoi îşi reiau viaţa, fiecare cu rostul sau bezmeticeala, supărarea sau bucuria, bunăstarea sau sărăcia lui...!  
Aici, în penumbra unui ungher de standuri cu de toate acareturile, un pavilion cu jucării înfloreşte toată această atmosferă, mai cu seamă pentru că e deservit de o fată basarabeană, veselă, bună, blândă, melancolică, ea însăşi o păpuşă vie şi frumoasă între păpuşile rânduite pe rafturi unde domneşte tăcerea unei lumi virtuale, explorate cu mirare şi iubire de copiii inocenţi...!  
O cheamă Maria Urs. E venită din satul Cornova, raionul Ungheni, la nişte rude ale sale de la Bucureşti, păstrează linul, nezimţatul, accent moldovenesc-basarabean, râde cu soare în ochi şi bujori în obraji, vorbeşte frumos, aşa de frumos, de elegant şi de generos, de parcă e ruptă de timpul prezent, cu ambiguităţile, dar mai ales cu răvăşirile şi încleştările lui...!  
Ea, Maria din Basarabia e o păpuşă vie de la standul jucăriilor. Dar, când Piaţa Matache va fi rasă până sub fundaţie, de parcă nici nu a fost vreodată pe lume, zidurile ce vor răsări sub soarele timpurilor noi vor dăinui clădite pe spiritul păpuşii vii şi jucăriilor din singurul loc de azi, de aici, unde gingăşia şi fascinaţia copilăriei naturale şi libere sunt întruchipate în nişte fiinţe ale lumii curate, în pragul propriului surghiun către o lume palpitantă, angrenată în caruselul nou al coloşilor comerciali...!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
  MARIA URS. PĂPUSA VE DIN PIAŢA MATACHE / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2818, Anul VIII, 18 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!