CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2800 din 31 august 2018        Toate Articolele Autorului

PAULO BRAGANÇA. „Cerbul de Aur”, o iubire reversibilă…!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Festivalul muzical internaţional, cu istorie, „Cerbul de Aur” s-a sprijinit şi anul acesta (2018) pe o iubire reversibilă. Renăscut după o întrerupere cu grave cauze subtile în România prezentă, glorificatoare sub cheia dedesubturilor degradării culturale, grandiosul şi mirabilul eveniment al spectacolului de la Braşov nu are echivalenţe decât cu el însuşi, cel din vremea de altădată...! Cu atât mai mult, azi, prin renaşterea lui s-a prezentat din debut ca purificator de păcate ale celor ce-au croit spectacolului muzical drumul perfid spre adeziunea cu decăderea culturii spectacolului.

Gala de deschidere a venit ca o infirmare a descurajării foarte probabil atotcuprinzătoare, pentru că încă din prima seară a festivalului, veselia, fericirea şi frumuseţea s-au combinat într-o demonstraţie de suprem bine sufletesc pentru oameni. Pe scena pe care au cântat cândva Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow etc., la mijitul toamnei lui 2018, pe 29 august au revenit cu scânteietoare microrecitaluri laureaţii ediţiilor anterioare, au fost omagiaţi, într-un remember emoţionat cei îndepărtaţi de noi în lumea fără dor, au fermecat artişti tineri, revărsaţi din freamătul nou al muzicii reîmprospătate şi nemuritoare…!

Unul dintre ei este portughezul Paulo Bragança care, înainte de orice a reliefat sorgintea, temeiul şi aspiraţia unei iubiri profunde, iubirea neînchipuită de România, de priveliştile, tradiţia, cultura şi oamenii ei de seamă. Ne-a lăsat pe toţi cu o mirare reunită cu pierdutul nostru patriotism. Iată: cineva dintr-o ţară străină ne iubeşte mai mult decât ne iubim unii dintre noi pe alţii dintre noi, ne iubeşte ţara mai mult decât unii dintre noi o iubesc, ne iubeşte şi omagiază ctitorii de cultură, artă şi istorie românească, mai mult decât o face neamul nostru uneori, înjugat şi rătăcit prin penumbrele politicii absurde…! „Mulţumesc organizatorilor pentru această frumoasă invitaţie, voi reveni cu drag printre prietenii mei români. Pentru mine ţara dumneavoastră este un tărâm de poveste”, rostea în faţa publicului de la Braşov şi pentru românii de pretutindeni artistul portughez.

Înfăşurat în drapelul românesc, la un moment dat, şi-a susţinut recitalul lui transmiţând ireprimabil şi copleşitor propriile-i emoţii, incluzând în scurtul repertoriu piesa „Lume, lume”, interpretată cândva magnific de „pasărea măiastră” a noastră, pe care el o poartă în suflet, Maria Tănase! Aşa cum poartă în suflet, după propria-i mărturisire în faţa publicului pe Regele Mihai, Emil Cioran, Mircea Eliade, Mihai Eminescu…

Cinste lui, artistului, pentru că a priceput să sondeze cultura şi arta românească, alegând din nisip aurul, dar lauri pentru fruntea lui luminată de soare, pentru că într-o ţară cu o politică pestriţă, plină vârf de vânzători, l-a ales pe cel ce a fost loial tuturor: Majestatea Sa Regele Mihai. Sfidător de faţă cu împietrita ignoranţă contemporană românească, artistul portughez, de origine angoleză – Angola a fos o colonie a Portugaliei – născut la 2 septembrie 1971, în ţara de origine, Paulo Bragança ne lasă fără cuvinte, dar cu sprintul spre revenire în fulgerul gândului, pentru declaraţia uimitoare de a se fi asociat nouă, acelora care îl purtăm în inima noastră pe regele nostru, Mihai I.  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: www.infomusic.ro şi Youtube)  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
PAULO BRAGANÇA. „Cerbul de Aur”, o iubire reversibilă…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2800, Anul VIII, 31 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!