CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2799 din 30 august 2018        Toate Articolele Autorului

FORMA CE CREEAZĂ FOND
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Îmi dă ghes sufletul să răspund unui confrate în ale împletitului de vorbe (mă usucă de drag această expresie ce-i aparţine lui Ilie Micolov care a zis despre mine că sunt „împletitor de vorbe”) pe uriaşa câmpie a scriiturii prezente româneşti în care oricine crede că a descoperit forma ce creează fond...!  
Mai sus numitul scrie poezie, atât de multă încât de-ar putea fi transgresată hârtia într-un proces inversabil, cea consumată pentru poeziile sale ar reda verdeaţă hărţii patriei pe un vast teren despădurit!  
Eu nu am preocuparea de a-mi zidi cuvintele după schemele versificării şi, nescriind poezie, omul acesta mi se crede nu numai superior ci şi mentor! De aceea îi propun, la rându-mi, următorul exerciţiu: să asambleze cioburile propriilor versuri, să alcătuiască astfel propoziţii şi fraze şi să vedem dacă se naşte din aceasta mai mult decât absurditatea literară, dacă mai are cum scoate din nonsens, ilogic şi penibil ceea ce rezultă din construcţia aceasta, dacă înţelege cineva ceva citind din capăt în capăt, de sus în jos, de jos în sus prin pestriţa producţie de bizarerii...! Părăsind această bază de judecată a valorii – pe care poeţii sunt sigur că o combat, dar să ştie aceştia că eu mă refer la poezii de tipul „danga-langa” –, să extimăm aproximativ faptul că, prefăcând poeziile sale în proză, imensa-i zisă capodoperă s-ar micşora de o sută de ori, căci filele n-ar mai fi mai mult albe decât înegrite pe rânduri continuate.  
Dar, cum se cuvine în cazul unui om liniştit şi cumsecade, îmi iau măsuri de precauţie şi mă rezum la faptele mele, căci, doar în ce le priveşte am singura răspundere şi dreptul de a le apăra. Eu m-am gândit că dacă aş desface în porţiuni de propoziţii textele mele şi le-aş stivui unele sub altele, Doamne, ce de-a poezii s-ar ivi, gata făcute, doar că n-avusesem interesul să le dau atare formă. Cred că, spre deosebire de poezia detractorului meu, forţată în arhitectura prozei şi având ca finalitate nimicul nearmonic decât cu nimicul, preschimbarea prozei mele în poezie ar avea logică, fond, armonie... şi-ar păstra sensul, doar că prin condiţia noii forme, ochii ar face efortul în plus al coborârii mai dese şi mai scurte de la un rând la altul pe o asfel de carte cu alb predominant şi goluri abundente... Fireşte că aş aduna şi eu, în acest fel, vreun vagon de cărţi publicate, căci din una aş lucra o sută şi aş hrăni o editură cu încă o zonă de verdeaţă patrimonială...!  
Nu vreau să supăr pe nimeni, poezia e poezie, proza proză...! Ce spun eu acum se adresează unuia anume, care nu scrie nici poezie pură, nici proză pură, iar o combinare a uneia cu cealaltă nu aduce nicio îmbunătăţire, după cum nici transformarea inversă a lor nu salvează rostul de a scrie contra nevoii de a se lăsa păgubaş. În acest fel i-am dat şi replică la laudele sale cu troianul de cărţi publicate. E important ca forma să creeze fond, nu carusel de cuvinte alandala, vraişte, harababură..., dacă nu ştie aşa ceva, să nu se îmbete cu ipoteza că are habar de ce e aceea o poezie...!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com); (foto: http://blog.quizzle.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
FORMA CE CREEAZĂ FOND / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2799, Anul VIII, 30 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!