CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2788 din 19 august 2018        Toate Articolele Autorului

CRINU SPATARU, ÎNTREPĂTRUNDERI MUZICALE CU RAIUL PRIVELIŞTILOR ARGEŞENE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un cântec, un strop de soare lichid zăcut şi-ndulcit în mărgele de jad pe rugul îmbrumat în podgorii roşcate, iubirile plecate, iubirile venite, iubirile încleştate de gând şi suflet, jocul iuţit în para melosului popular nemuritor ca zăcământul de flori de mină prin galerii dace fac viaţa uşoară ca pana, chiar şi celui cu pietroaiele vieţii în spinare. Cântecul, stropul înveselitor din sevele revărsate pe rug, para iubirii, iureşul jocului sunt, clintite din glasul catifelat al artistului Crinu Spătaru, o troică şi-un mânz înjugat, zvâcnind pe mirişti argeşene, în zile fără de sfârşit şi-nsorite, dar şi-n zile amare scurtate, ori uitate… ! Un chiot timbrat melancolic, dar şi un sunet grav, duios ca doina şi ruga, răsună precum violoncelul, lin câteodată şi răscolitor altădată, în glasul acestui cântăreţ argeşean… !  
E un mândru, cu freză de haiduc şi ochi de lotru, cu spate voinicesc şi cu glas doinitor, uscat de dor şi de dragoste...! E un voinic de prin jurul Piteştiului, mândru, ce cântă de tac ciocârliile iar câmpiile i se-ntind sub urme din capăt în capăt, ca unui vodă.  
Roadele cântecului lui melancolic au ajuns la inima poienarilor musceleni ca merele coapte în mustul dulceţii pe moşiile argeşene bogate cu movile, coline şi dealuri înfăşate-n livezi de meri şi pruni… ! Căci, cine să se mai bucure deplin de altceva decât de cântec dacă doar el cu roadele viei, mărului şi prunului au rămas încă o avuţie nesecată pe-acest strămoşesc ungher de ţară? Aceste smochine româneşti au înzestrat satul nostru cu pivniţe şi distilării testamentare, dar şi cu o comoară patrimonială de cântec şi poem!  
Ia fiţi atenţi la cântecele de dragoste ale lui Crinu Spătaru, lăsaţi prunele la fiert strugurii sub teasc şi merele-n coşuri… ! Fţi atenţi la cântecele-acestea, la cultura folclorică, la etica, estetica, armonia melodică a lor. Nu răzbat la ele fierberea din farmaciile-ntunecoase şi reci, cu flacoane din doage, nici aburul cazanului şi crămăluiala mahmurului, ci dorul, marea dragoste, cerul cu păsări, râurile, câmpiile, podişurile şi culmile Argeşului înfrumuseţat de natură şi doinit de Crinu Spătaru...!.  
Arta şi muzica se întrepătrund cu priveliştile argeşene, cu Argeşul şi pădurile ca raiul. Oglindirea lor în orice operă clasică nu ar genera o mai atentă luare aminte decât în cântecele lui Crinu Spânu. Dacă nu cuvântul le ridică în slavă întotdeauna, în cântecele acestui tânăr artist cu viitor, ele se răsfrâng din atmosfera sonoră ce sfâşie nepăsarea şi ar trezi la năzuinţă de viaţă şi dragoste chiar stânca, dac-ar auzi!...  
Popularitatea de care se bucură deja şi se va bucura din ce în ce mai mult Crinu Spătaru e rară. E o bucurie că e prezent în emisiunile tv, dar este apt să dea toate caratele aurului veritabil unui spectacol fulminant, de unul singur, pe orice scenă din ţară, aşa cum o dovedeşte în principal românilor de peste graniţă în faţa cărora are frecvente şi fulminante concerte. Poate aduna în jurul dorinţelor sufleteşti, la un spectacol, mai multă omenire decât pot sindicatele chemate pentru necesarul trupului.  
Cântecele interpretului Crinu Spătaru dau substanţă de operă sufletească întregii zone a Argeşului ce răsună în cântec din veacuri vechi, răsună azi din zori în zori şi va răsuna din mărginime în mărginime şi din timp în timp, de-a pururi, dacă de-a pururi va dăinui lumea!  
Crinu Spătaru este un singur cântăreţ ce întrupează un ansamblu de haruri. S-a născut pe 31 mai 1987 în satul Jugur, comuna Poienarii de Muscel. Descendent al unei familii modeste, dar harnice, cu afinităţi muzicale, ataşate de cultura sătescă locală şi de credinţă. Aceştia sunt vectorii educaţiei primite din pruncie de către Crinu Sptaru, care, absolvind la Câmpulung Muncel Colegiul Pedagogic Carol I, şi-a continuat studiile, urmând Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfânta Muceniţă Filofteia”, Secţia Asistenţă Socială, din Piteşti, simultan cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii, Secţia canto popular. Într-un ciclu comasat de studii teologice şi artistice, aceasta este perioada sa de marcă în care face acumulări culturale şi spirituale, exerciţii muzicale, perfecţionări vocalice, asumare de curaj, siguranţă, experienţă. Diverse şi deloc puţine concursuri şi festivaluri muzicale, pe seama cărora dobândeşte premii, pentru ca în anul 2011 să realizeze primele înregistrări cu o parte din Ansamblul Doina Argeşului (este vorba despre albumul Am lăsat sătucul meu”) atrag după sine un cert succes şi consacrarea. A colaborat cu grupul vocal „Mioriţa” şi „Doruri Argeşene”, iar în prezent este solist de muzică populară şi lucrează ca educator specializat la D.G.A.S.P.C. Argeş. De asemenea, este realizator şi moderator al emisiunii „Plaiuri Argeşene”, la postul de televiziune „Curier TV Piteşti”. O explicaţie concordantă cu adevărul, a acestui drum fără şovăieli şi încununat de iubirea publicului ce-l laurează cel mai fidel şi favorabil pe artistul Crinu Spătaru nu poate fi alta decât propria-i reflecţie:  
„Îi mulţumesc bunului Dumnezeu pentru că mi-a oferit acest har de a putea duce cântecul popular mai departe, alinând astfel sufletele acelora ce-l ascultă. Cântecul este esenţa vieţii mele, m-am născut prin cântec, trăiesc prin cântec şi cu siguranţă, veşnic voi fi nedespărţit de el. Acum nu-mi mai aparţin mie, aparţin oamenilor care mă ascultă, mă îndrăgesc mă iubesc şi aplaudă, ca slujitor al folclorului tradiţional românesc.
Am învăţat că în viaţă, cel mai de preţ lucru este sufletul omului, nu există om bun sau om rău, depinde doar de noi să-l descoperim, să-l tolerăm şi să-l apreciem la justa-i valoare… am învăţat că trebuie să-i privesc pe toţi cei din jurul meu ca pe ai mei. Nu sunt un om perfect şi nici nu cred în perfecţiune, ştiu doar că tot ce înseamnă fiinţă este viaţă, iar viaţa îţi oferă clipe ce trebuie fructificate şi trăite la maximum…, mulţi pierd micile bucurii aşteptând marea fericire…!”
 
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
CRINU SPATARU, ÎNTREPĂTRUNDERI MUZICALE CU RAIUL PRIVELIŞTILOR ARGEŞENE / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2788, Anul VIII, 19 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!