CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2776 din 07 august 2018        Toate Articolele Autorului

Dumitru Fărcaş. Taragotul ce-a plâns, a bucurat şi a ridicat românul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În sumbra zi de marţi (7 august 2018) cel care a făcut din taragot o conductă spirituală între poporul român şi istoria, cântecul, cultura, bucuria, întristarea şi ruga lui, inegalul decât cu îngerii din cer maestru Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă. „S-a rupt o bucată din inima poporului român, s-a rupt sufletul care a ştiut să creeze frumos, prin tot ce interpreta, vedeai cum curge apa din munţi…”, vorbea cu vocea sugrumată de plâns Ştefania Rareş, la aflarea teribelii veşti…!.  
În ţara noastră se vorbeşte despre taragot nu ca instrument muzical ci ca instrument al eposului folcloric neversificat, vorbitor prin sunet. Fermecat de către virtuozul muzician instrumentist Dumitru Fărcaş, taragotul, la români, a fost un instrument magic în care era cristalizată însăşi epopeea neamului nostru, pentru că a plâns şi a bucurat românul câteva decenii, zi cu zi, în toate momentele trăirilor sale, aninat de urma gândului său, ca o ancoră sufletească!  
Taragotul lui Dumitru Fărcaş vuia o tremurătoare rapsodie de auzire, de citire şi de privire, căci răsunetul lui cânta, povestea şi înfăţişa iubirea, patima, bucuria, răul, durerea, alinarea, jocul, truda, odihna, petrecerea... într-o înfăţişare vie a muzicii folclorice!  
Vechii şi măiaştrii lăutari au lăsat în urmă pe locurile acestea pământeşti ale marginii de sus a Balcanilor dinaşti cântăreţi la instrumente tradiţionale după care, la rândul lor, au urmat muzicienii de azi, cum a fost maestrul Dumitru Fărcaş. E drept că plăcerile pentru muzică sunt stratificate dar nici melomanul cel mai fidel pianului, viorii, flautului, harpei… n-a avut, nu are şi nu va avea niciodată auzul stânjenit de dulcele taragot al lui Dumitru Fărcaş, ce-ntinde vibrant în sunetul lui ecoul, susurul, vuietul, clinchetul, şoapta, tunetul muntelui, apei, câmpiei, văzduhului, gliei româneşti.  
Toate instrumentele pretind muzicieni ce scot îngerul din ele, iar taragotul e atins de gura zeului însuşi, un zeu melod! Nu a avut nimeni până la Dumitru Fărcaş harul melodic întru obţinerea dintr-un singur taragot, a unei vaste orchestre a infinitelor sentimente umane. Aceasta-i o comoară folcloristică pe care numai el a avut-o şi nimeni nu ştie dacă o va mai putea agonisi vreodată într-o singură viaţă lumească, altcineva! Poate că trâmbiţele de pe frescele Voroneţului vorbesc despre preludiile vuietului taragotului acestuia, poate legenda taragotului îşi datează naşterea odată cu soborul de trâmbiţaşi îngereşti din capodoperele murale mânăstireşti, dar momentul culminant al acestei legende se încheagă în vremea contemporană când farmecă şi răpeşte în vis taragotul de aur şi aurarul lui, maestrul Dumitru Fărcaş.  
Pitoreşti, monumentale, poetice, bogate în folclor, cântecele interpretate la taragot de Dumitru Fărcaş sunt scări între văzduh şi pământ, pe care urcă fără să coboare lirica melodică populară românească în variante culese de la rădăcină, exploatate de la filonul inepuizabil folcloric, separate de steril în flotaţia ştiinţei, harului şi trudei muzicianului.  
Fiecare dintre aceste cântece e revendicat de cosmos şi la cosmos urcă pe acea scară. Ele şi maestrul Dumitru Fărcaş vor fi întotdeauna şi aici, pentru că au avut misia strângerii, dării la lumină şi urcării la culme a folclorului nostru muzical!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
Dumitru Fărcaş. Taragotul ce-a plâns, a bucurat şi a ridicat românul / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2776, Anul VIII, 07 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!