CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2772 din 03 august 2018        Toate Articolele Autorului

MONALISA BASARAB. CONCORDANŢA HARURILOR SENSIBILE…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Arta nu ţine de barometri strict cantitativi ci de vocaţie şi valoare în primul şi-n primul rând – ar rămâne indefinită această reflecţie dacă nu am avea inepuizabile dovezi. Oamenii sensibili au fructificat dintotdeauna darurile naturii în actul artistic, spontan sau elaborat, pe echilibrul proporţionat între muncă şi lucrarea harului.  
Arta, dacă derivă doar dintr-un instrument doctrinal comun sau dintr-o aplicaţie exclusiv profesională, dacă este doar o copie creată în şi din spaţiul fizic şi spiritual, renunţându-se la fantezie, anulându-se ineditul, nu este artă. Adevăraţii şi titanicii artişti nu s-au plasat niciodată pe un singur orizont, o singură axă, o singură descoperire, o singură cheie, mijloc, semnificaţie, emoţie şi aşa mai departe, ale non-finitului material, filozofic, spiritual. Dimpotrivă, marii artişti universali au avut şi au o perspectivă foarte largă a exprimării artistice, dincolo chiar de graniţa propriei cunoaşteri de sine. De aceea, mulţi dintre ei şi-au descoperit moduri şi capacităţi de acte artistice în mod totalmente surprinzător, din întâmplare, din coincidenţă, chiar şi din greşeală.  
Expunem acum un exemplu al resorturilor de familiaritate între arta actorului şi cea a creatorului de vestimentaţie, nefiind greu să depistăm pe această bază conceptuală că ar putea fi statuate chiar şi între apă şi flacără o natură şi condiţie de interrelaţionare. Iată, deci, că, în ce îi priveşte pe artişti nu e nicio mirare să întâlnim, nu o singură dată, o multitplicare a harurilor celor mai separabile între ele. Sunt multe astfel de exemple de dat, ceea ce exemplifică faptul că între toate vocaţiile nu e decât o concordanţă a valabilităţii plurivalenţei şi forţei spiritului. Este vorba în prezentarea de faţă despre exemplul finului talent, uriaşei pasiuni şi măiastrei abilităţi ale actriţei Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, Monalisa Basarab, care creează la nivel de soluţii tehnice tradiţionale, dar cote ale gustului estetic şi eleganţei concurente rafinamentului modei prezente, incitând pasiuni mari prin prezentarea unui curent vestimentar de lux şi absolut inedit, deopotrivă armonizat cu linii selectate din armonia clasică – dacă se poate spune astfel – a îmbrăcămintei feminine îmbrăţişate de privirile cele mai exigent critice, la cele mai exuberante parade de modă de ieri şi de azi!  
Pe actriţa Monalisa Basarab, cel mai adesea, nu o îmbracă nimeni, se îmbracă singură, vorbind de costumaţia de scenă şi nu numai. E drept, pe un corp frumos, haina însăşi se-nveşmântează într-o frumuseţe nouă, vie şi armonică, dar vestimentaţia Monalisei Basarab valsează pe trupul ei, foşneşte ca floarea lăcuită şi sărutată de soare, iar apoi vizitată de fluturi în grădinile-n care erosul sălăşluieşte ca-n inimi. Luceşte, se scaldă în strălucitoare culori, într-un fluviu de culori line, dulci, ca florile pe care foarfeca, acul şi degetele fragede ale sale le-au răpit naturii, şi le-au ales pe pânze potrivite, prefăcute haine…! Rară îndemânare, rară răbdare, rară plăcere de a făuri costumaţii pentru femei frumoase – căci Monalisa Basarab, trebuie ştiut, şi-a îmbrăcat frumos câteva prietene, atât de frumos încât poate aduna din ce a creat o garderobă princiară!  
O cunoaştem pe actriţa Monalisa Basarab din filme ori din spectacole fulminante revuistice, dar, câţi dintre noi am ştiut până acum că este făuritoare de vestimentaţie feminină în care sunt sintetizate propria-i gingăşie, propriu-i spirit, propria-i sensibilitate de floare de crin corpolentă, albă ca lumânările de nuntă?! Între ceea ce făureşte Monalisa Basarab, ca mirabilă creatoare de vestimentaţie şi ceea ce joacă în aura grandioasă actoricească este vorba despre o concordanţă spirituală, despre o fundamentare a spiritului frumos şi dividere filozofică a harurilor sale sensibile existenţiale şi aspiraţionale fenomenal…!  
 
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: Monalisa Basarab la Arena di Verona - vestimentația Monalisa Basarab)  
 
Referinţă Bibliografică:
MONALISA BASARAB. CONCORDANŢA HARURILOR SENSIBILE…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2772, Anul VIII, 03 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!