CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2767 din 29 iulie 2018        Toate Articolele Autorului

The Red Army Choir - Corul Armatei Roşii revine la Bucureşti
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Rusia este singularizată în sensul suprem vocaţional între toate tărâmurile lumii, de oglindirea grandioasă prin muzică, balet, pictură şi literatură, a culturii, tradiţiilor şi frumuseţilor ei! Ruşii, din îndepărtate timpuri şi până azi au creat şi creează o magnifică operă artistică. Excomunicând fapte pe care istoria le înfierează, expansive cu forţa armelor, Rusia a fost dintotdeauna cuceritoare prin arta ei cea mai efervescentă, de o monumentalitate impresionabilă deopotrivă profund şi ascensional spiritual! În arealul vastei şi preţioasei spiritualităţi ruse, cabotinii artelor s-ar scufunda ca pietrele în ocean! Nu există niciun argument în lumea întreagă, ca muzica rusească să fie decăzută de la înălţimea supremaţiei artei…!  
Chiar dacă în maiestuoasa muzică a ruşilor au pătruns, prin fluctuaţile vremilor, şi cântece de mesaj înfiripat odată cu steaua de pe Kremlin, ea a avut întotdeauna capacitatea de a releva lumii o creaţie de dominaţie a universului sonor prin valoare melodică, în primul rând. Nici tunetul mării în furtună nu spintecă văzduhul muzicii mondiale aşa cum o fac ciclopeanurile coruri ruseşti, măiastre. Incredibile aceste coruri, acapela ori cu acompaniament de orchestre ample, olimpiane, s-ar putea zice, de un electism impunător în muzica mondială! În vechea sa istorie, muzica Rusiei denotă afinităţi afective cu nobilitatea mesajului artei: pacea, iubirea, bunătatea. Pod magistral peste primejdii, ea a avut şi are braţe întinse pentru îmbrăţişare, dar, uneori, şi mâini încleştate pe arme! Nu sunt în lume coruri ca cele ruseşti, cu aşa amplitudine, acel fulger, acel tunet, acea poetică…!  
Numai ele se poate spune că sunt în raporturi de investigare a văzduhului, ca şoimii. Atât de înalt şi cu inocuitate străpung văzduhul, într-un zbor în care sunt angajate harul şi efortul titanic! Între corurile ruseşti şi mondiale, „The Red Army Choir” (Corul Armatei Roşii) nu semnifică doar un moment apoteotic muzical, deşi în respectul pentru adevăr, e dreptul lui de a fi considerat azi primul în lume! Lămurirea deplin adecvată a acestui fapt constă nu în efemeritatea unui curent al spectacolului muzical, ci în scrierea istoriei muzicii corale a aproape unui secol în care Rusia şi lumea au trecut prin evenimente fierbinţi, ce-au determinat transformări radicale pe toate coordonatele planetare! Între istoria Corului Armatei Roşii şi istoria Rusiei există o intercalare influenţabilă reciproc.  
De la spiritul asaltului asupra Palatului de Iarnă, culminat cu zisa revoluţie leninistă din octombrie, la spiritul socialismului sovietic, muzica interpretată de corul de bărbaţi militari ai Armatei Roşii reprezintă vocea postulatelor istorice ale ruşilor începând cu îndepărtarea şi execuţia sângeroasă a ţarului cu întreaga sa familie: război, foamete, îndoctrinare în spiritul sovietic… punctul terminus fiind vocea noii U.R.S.S. Dincolo de temele de glorificare a idealurilor Armatei Roşii, ceea ce edifică spectacolele realizate de „The Red Army Choir” dobândeşte cert excelenţa în muzică. Acest cor impozant îşi are sediul în Piaţa Roşie a Moscovei, în vecinătatea Teatrului „Balşoi” şi a turnurilor Kremlinului. Sub bagheta generalului dirijor Viktor Eliseev a susţinut spectacole magistrale în cele mai prestigioase săli de concerte din peste cincizeci de ţări, dintre care China, Japonia, Coreea, Australia, Germania, Franţa… Are dimensiunea unui vast ansamblu cu trei sute cincizeci de membri solişti, dansatori, muzicieni, coregrafi şi dirijori, (pentru spectacolele din străinătate se constituie dintr-un număr de aproximativ o sută de membri). A susţinut spectacole solemne cu ocazia investirii preşedinţilor Boris Elţîn şi Vladimir Putin, dar a cântat şi în faţa Papei Ioan Paul a II-lea, a cântat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Moscova în 1980 și în 2014, la Soci sau împreună cu Celine Dion, Mireille Mathieu, Ivan Rebroff, Dmitri Hvorostovsky, Vincent Niclo, Raffaella Carra, ceea ce edifică faptul că piesele pe care le interpretează fastuos vin în sprijinul ideii că nicio istorie nu se uită, cu toate umbrele şi luminile, cu rănile, gloria şi căderile ei.  
Astăzi, Corul Armatei Roşii are un repertoriu modernizat şi diversificat, din care nu lipsesc piese muzicale de paradă oficială cum ar fi cea de pe 9 mai, a sărbătoririi victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Protagonist al unui spectacol de muzică şi dans, la Sala Palatului din Bucureşti „The Red Army Choir” a adus, într-o zi, şi în România un spectacol nevăzut până atunci! A fost o regăsire cu istoria, de la care publicul român a simţit înălţarea spirituală inegalată de nicio muzică a lumii.  
A revedea istoria nu înseamnă şi a retrăi groaza care a marcat-o în răstimpuri. „The Red Army Choir“ avântează dinspre păturile istoriei un iureş de muzică impetuoasă, rusească. Interpretată falnic de către „The Red Army Choir”, muzica aceasta, exceptând retrezirile la faţa întunecată a istoriei, este o oglindă a trecutului luminat într-un spectacol unic. Un spectacol de însufleţire eroică, de revedere a Rusiei traversând vremile prin cumpenele ei şi ale umanităţii, razant sau intersectând lumea. Un astfel de spectacol este nerepetabil într-o viaţă! De aceea, românii au avut şi au din nou prilejul unei uimiri şi urcări la cosmosul muzicii corale ruseşti fără asemănare în lumea întreagă şi în istoria omenirii, aşteptate întotdeauna, parcă de o viaţă, pe braţele muzicii unui ansamblu fulminant, cunoscut anterior sub numele de „Red Army Choir MVD”, dar redenumit azi „Ansamblul Academic al Gărzii Roșii” („The Red Guard Choir”). „Am decis reluarea numelui „The Red Guard Choir”, purtat cu mulți ani în urmă, la înființarea acestuia, din dorința de a evita confuziile de nume permanente create cu Ansamblul Alexandrov”, precizează producătorul corului, Anna Vashchilina. Vorbim în acest context despre destinul magnificei muzici ruseşti ce poartă pe culmile istoriei sale şi o zi dramatică, ziua în care „The Red Army Choir” a tăcut…! 64 de membri ai Ansamblului Alexandrov au murit într-o tragedie aviatică deasupra Mării Negre. Emblemă diamantată a Rusiei muzicale, ovaţionat pe scenele lumii întregi, acest ansamblu coral, coregrafic, orchestral, unic şi irepetabil a pierdut în urma catastrofei aviatice cântăreţi, dansatori, componenţi ai orchestrei, inclusiv pe directorul şi dirijorul Valeri Khalilov, toţi pasageri ai unui avion militar rusesc având nouăzeci şi două de persoane la bord şi prăbuşindu-se în Marea Neagră, în zbor spre Siria. Cu toţii şi-ai pierdut viaţa…! Rănile de pe urma tragediei au fost absorbite în penumbrele istoriei. Azi, ansamblul s-a renăscut. Alcătuit din trei secţii vocale – tenor, bariton şi bas –, pe anumite pasaje divizându-se în până la opt linii vocale dinstincte, acompaniat de instrumente populare ruseşti – donara, balalaika şi acordeonul – combinate cu instrumente de suflat din metal şi lemn, aureolat de priveliştea feerică a dansurilor ample, falnice, somptuoase, monumentale ruseşti, sub fascinaţia împodobitoare a costumaţiei şi decorului scenic, el dăruieşte şi va dărui din nou publicului spectacole fascinante.  
Începând cu 18 octombrie 2018, la Sala Palatului, apoi în alte mari oraşe din ţară, un nou spectacol al bijuteriilor muzicale şi euforiei vizuale, al bucuriei şi binelui sufletesc va survola firmamentul sufletesc al publicului românesc. „The Red Guard Choir” revine, „(re)Vin ruşii!”, scrie blând, emoţional cuceritor pe afiş! Condus de generalul rus Viktor Eliseev, noul „The Red Guard Choir”, grandios, al militarilor ruşi, se-ntoarce în România, după trei ani, într-un turneu naţional de concerte cu piese muzicale răsunătoare, celebre pe Mapamond, pe o varietate de stiluri, integrând melodii tradiționale din folclorul rusesc, patriotice, de război, arii din opere celebre, hit-uri pop internaționale…! „Katiusha”, „Kalinka” sau „Kernina…, dansuri fulminante, autentice ale corpului de balet, explozii de culori, delicateţea şi fantezia formelor costumelor, amploarea, vigoarea, spectaculozitatea, graţia dansului revin pe scenele româneşti cu o feerie cum numai marea şi admirabia Rusie culturală poate făuri…!  
„Legendarul ansamblu rus, înființat în anul 1939, transcende toate genurile muzicale și culturile și este singurul ansamblu ridicat la rang de Academie. Anual, esența culturii rusești este sărbătorită pe cele mai mari scene din lume în spectacole ce copleșesc spectatori de toate vârstele și culturile. Generalul Viktor Eliseev, maestru dirijor al corului încă din anul 1974 a susţinut, alături de faimoși muzicieni, show-uri în peste 50 de ţări ce au fascinat milioane de spectatori. Din cei peste 350 de artiști care compun baza acestui ansamblu, aproximativ 120 de soliști, instrumentiști și dansatori, de un profesionalism ieșit din comun, sunt selectați pentru a fi parte în producțiile artistice impresionante, prezentate la nivel internațional” – decupăm în citat concis şi cert acest fragment din prezentarea ansamblului, întrucâtva apt de o incitare a publicului nostru la o sărbătoare a spectacolului muzical. Iar pentru a încheia încă şi mai convingător, alipim şi o frază din Ziarul „Daily Telegraph”: „Spectacolele Corului Gărzii Roșii reprezintă, împreună cu cele ale teatrului Bolshoi, cele mai renumite spectacole rusești, fiind o comoară artistică mondială!”  
Surpriza absolută a spectacolului eveniment o constituie maestrul Gheorghe Zamfir, unul dintre cei mai îndrăgiți artiști, mesager al poporului român, care a străbătut ca-ntr-un zbor, asemănător ciocârliei, toate continentele globului pământesc, fiind deopotrivă sursă de inspirație pentru numeroși muzicieni de notorietate mondială El va adăuga un plus de culoare și emoție momentelor muzicale din programul spectacolului de la București, în calitate de invitat special.  
Cei care doresc să ia parte la spectacolul din data de 18 octombrie, de la Sala Palatului își pot procura biletele la prețuri variabile în funcție de categoria de loc, astfel: Cat.IV – 65 lei, Cat.III – 90 lei, Cat.II – 140 lei, Cat.I – 200 lei și VIP – 300 lei. Biletele pot fi achiziţionate online de pe www.ticketnet.ro, www.eventim.ro, www.bilet.ro, sau www.startickets.ro sau de la casa de bilete a Sălii Palatului şi din magazinele partenere Eventim - Orange, Vodafone, Germanos, Librăriile Cărtureşti, Humanitas, magazinele Carrefour și benzinăriile OMV.  
Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Spectaculis.  
Pentru o informare completă urmăriţi: Facebook: https://www.facebook.com/spectaculis.ro/  
Event page: https: //www.facebook.com/events/269325483873637/ Website: www.spectaculis.ro și www.ticketnet.ro  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
The Red Army Choir - Corul Armatei Roşii revine la Bucureşti / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2767, Anul VIII, 29 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!