CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Atitudini >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2765 din 27 iulie 2018        Toate Articolele Autorului

JUDECĂTORUL MĂDĂLINA ELENA DÂRDECI. ABSOLUTIZAREA UNUI REPER UMAN DE VALOARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un tablou afectiv, fremătând de adevărul uman în act nu poate încununa azi pe un ziarist sau scriitor cu gloria deontologiei perfecte, pentru că s-ar opune exemplar modalităţii expresive prezente, propuse cititorului dedat cu sete unei pasiuni electrice de a muşca din oameni cu „graţia” şi „farmecul” hămesitului…! Să mai şi zugrăvească astfel pe un judecător, ziaristul şi scriitorul ajunge a însufleţi diferenţa cea mai conturată între concepţia critică de jurnalism şi întruchiparea ideală a profesionalismului de vânzare!  
Un portret în cuvinte, pe un ziar, pe o carte, cu punctul suprem de sinteză în afecţiune faţă de un protagonist, oricare ar fi el, şi momentul terminus în absolutizarea unui reper uman de valoare clatină însăşi ideea interioară de ziaristică actuală cu drepturi inegale în schema triadică: interes-jocul puterii-manipulare. Fireşte, tăişul de sabie al atacurilor şi şuvoaiele de otrăvuri din ziare sau cărţi, printr-o vervă acru nărăvită conţin sâmburele slăvirii părţii celeilalte.  
Dar, de ce să întemeiem un ziar ori o carte, literă cu literă, pe motivul zidirii din ruine deasupra conspiraţiei?! Mai ales ca să vorbeşti de rău pe cineva, la cea mai firavă timbralitate şi cel mai palid colorism trebuie să aduci la apogeu exerciţiul imaginaţiei vitrege conştiinţei, iar să vorbeşti de bine ai nevoie de prea puţină imaginaţie şi de măcar un strop de iubire soră a conştiinţei! Ca ziarist şi scriitor cu afinităţi afective în starea emoţională activată la polii răului, atragi dragostea oştenilor răului, nu încape nicio îndoială, iar în comuniune cu cei devotaţi binelui intri în tirul reproşurilor, al violenţelor, al trivialităţilor, ameninţării, blestemului, vulgarităţii… tot din partea celor răi…! Însă te iubeşte de această dată îngerul din tine! Iubirea aceasta e de aur curat pe lângă iubirea îngerului pământiu, de plumb greu şi fără preţ al vocaţiei urii!  
Mă străduiesc, în ce mă priveşte, să dovedesc pe cât îmi slujeşte cuvântul, în rândurile alcătuite acum, o afecţiune şi preţuire concretă, recentă şi definitivă pentru un om frumos şi-n acelaşi timp impresionant de bun, de blând, de vesel, de cumsecade – cum scriu eu adesea despre oamenii pentru oameni, ocolind termenul „personalitate” deoarece omul cumsecade nu are ca document de autentificare decât comportarea sa, dar unele zise personalităţi mai sunt şi nişte bomboane îndulcite ademenitor şi învelite în staniol fals, tăios de lucios şi iritant de scârţâitor. Este vorba despre judecătorul Mădălina Elena Dârdeci, preşedinte Secţia a VI-a Civilă a Tribunalului Bucureşti.  
În ambianţa contemporană cu obârşii culturale prea vechi pentru ca societatea românească să nu se delimiteze acum, în majoritate, de ele, să întâlneşti, să i te apropii şi să începi să cunoşti un astfel de om sub descrierea adjectivului „frumos”, ce în cazul său dobândeşte o mai profundă consacrare, ţine de excepţia unei şanse, de plăcerea şi onoarea de azi, ce mâine vor impregna propria-ţi biografie cu momente, întâmplări şi trăiri demne, estetice, luminătoare…! Imposibil pentru mine şi în lipsă de argument a spicui prin activitatea sa pecetluită, consfinţită şi aureolată profesional în solemnitatea robei, dar pot vorbi curgător şi cert despre nobleţea gesticii sale, lumina oglinzilor privirii, calmul feţei, tonul lin al vorbirii, modul generos de a respecta aproape ritualic sensul decent şi omenesc al unei întâlniri, unei conversaţii, unui schimb de păreri… acestea îmi pun la îndemână întreaga putere a adevărului pe care l-am acumulat în suflet din prima clipă în care am cunoscut-o. Întâlnirea pe seama căreia s-a fructificat această afirmaţie, la Bucureşti, în miezul unei zile toride de iulie a anului 2018 coincide cu o întrevedere cu părintele Chris Terheş şi cu alte uniform de afective întâlniri anterioare cu artistele Natalia Guberna şi Monalisa Basarab, ambele aşezate azi în graţia unor demersuri personale ziaristice şi scriitoriceşti – cu cele două artiste adorabile mă întâlnisem adeseori, e drept, de fiecare dată cu o plăcere proaspătă, dar am avut prima oară ocazia rară a unei dezbateri cu părintele greco-catolic Chris Terheş, stabilit în America şi, întâi şi întâi cu o doamnă atât de specială încât şi dacă îţi încuie cineva gura, tot ai oglindi cu lumina ochilor admiraţia ce ţi-o trezeşte!  
De aceea nu se sting soarele, luna şi stelele nopţii româneşti culturale, morale, principiale…, astfel de oameni sunt înşişi lampadarele astrale ale firmamentului morbid al României prezente…! Principiile libere, curajoase, clare, obiective ale judecătorului Mădălina Elena Dârdeci sunt lumini ce ard şi călăuzesc, e o plăcere şi o binefacere să le asculţi, să le faci loc în minte, în inimă, în gând. Cu toate acestea, însă, nimic nu e mai nedrept şi vătămător decât ce vezi aruncând o privire prin infinitul şi incontrolabilul Internet unde te întâlneşti cu nişte cuvinte ca apa, furtuna, gerul ce răbufnesc precum printr-o gură de monstru, înverşunate să usuce, să ardă, să îngheţe, să distrugă, să îngrozească, să carbonizeze bucuria, pacea, adevărul şi libertatea, cinstea, bunătatea, dreptatea, iubirea, omenia…! Sub expunerea a toate reflecţiile judecătorului Mădălina Elena Dârdeci, a toate articolele cu şi despre ea, a orice şi oriunde e numele ei, ca pe o ţarină neplivită de bălării se-ntinde o holdă de comentarii înspăimântător de subculturale, de vulgare, de violente! Ce arată aceasta?! Dreptul şi datoria mea şi a multora să o admirăm cu atât mai mult şi să afirmăm la rându-ne fidelitate cinstită, civilizată şi coerentă cu ea şi cu gândirea-i neîmpărţită între penumbră, umbră şi întuneric ci numai şi numai în lumina minunată a echilibrului, inteligenţei, seriozităţii şi, de departe, a valorii umane autentice şi solide…!  
 
Aurel V. Zgheran (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
Referinţă Bibliografică:
JUDECĂTORUL MĂDĂLINA ELENA DÂRDECI. ABSOLUTIZAREA UNUI REPER UMAN DE VALOARE / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2765, Anul VIII, 27 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!