CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2740 din 02 iulie 2018        Toate Articolele Autorului

Doina Păuleanu, Directorul Muzeului de Artă Constanța,  lansare de carte - eveniment la Galeria de Artă Senso din București
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Galeria de Artă SENSO București a găzduit evenimentul de lansare a cărții Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească, 1916 – 1946” (volumul II, Editura Monitorul Oficial 2018). Albumul este semnat de Doina Păuleanu, Doctor în Istoria Artei și critic de artă, director al Muzeului de Artă Constanța. Evenimentul a fost moderat de Otilia Ostroițki (Director Tonica Group) și prezentat de reputatul eseist, istoric și critic literar Dan C. Mihăilescu, alături de Anca Vlad, președinte Fildas Catena Grup și președinte Fundația Fildas Art și de Ioana Vlasiu, critic de artă.  
Au fost prezente numeroase personalități din domeniul artei și culturii, artiști plastici, scriitori, publiciști, critici literari și de artă, oameni de afaceri, editori. Printre aceștia s-a remarcat și îndrăgitul Paul Surugiu – FUEGO, el însuși pasionat de pictură, cu un „palmares” impresionant de vernisaje și expoziții în București și în țară, multe prezentate și curatoriate de Dr. Doina Păuleanu. În vara anului 2016, la Mamaia, cu ocazia vernisajului expoziției personale de pictură „Vitralii”, artistul a conferit Doinei Păuleanu Diploma de Membru de Onoare al proiectului ART BY FUEGO - ARTĂ PENTRU SUFLET (inițiativă care îi sprijină, cu fonduri obținute din vânzarea picturilor realizate de Paul Surugiu, pe marii artiști ai României, ajunși, din diverse motive, într-o situație dificilă, dar și tinerele talente), pentru regalitatea sa în arta românească, la mal de mare, fiind devotată profesiei și tratând cu maximă seriozitate cariera de succes ce a transformat-o treptat într-unul din eroii zilelor noastre”. În toamna aceluiași an, Doina Păuleanu, un exemplu de verticalitate și demnitate pentru activitatea și cariera sa, a vernisat și prezentat expoziția de pictură „Casa Părintească” a artistului (Palatul Parlamentului, Sala de expoziții „Constantin Brâncuși”). De remarcat faptul că în anul 2016 a fost lansat volumul I, al lucrării Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească”, ce făcea referire la perioada 1846 – 1916.  
Unul dintre cei mai pregnanți și integri oameni de cultură ai României, doamna Doina Păuleanu este un reper atunci când vorbești despre artă în țara noastră. Autoare a numeroase volume, critic reputat și intelectual rasat, domnia sa dovedește lumii că oamenii speciali nu au nevoie de prea mult pentru a face performanță – omenia, seriozitatea, cunoașterea, curiozitatea și înțelepciunea sunt suficiente. Este un simbol incontestabil, obiect de studiu, o enciclopedie...” – Paul Surugiu.  
Astfel, Volumul II al primei monografii a genului, publicată în România – semnată Doina Păuleanu, se referă la creația marilor noștri artiști care au realizat naturi moarte în perioada 1916-1946. Apărut în conditii grafice deosebite la Editura Monitorul Oficial, albumul este rezultatul unei susținute activități de documentare, dar, în același timp, un răsfăț vizual însoțit de comentariul unui apreciat cercetător în domeniu. În cele 312 pagini sunt cuprinse peste 200 de ilustratii ale tablourilor care se află atât în instituții publice de profil – Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Municipiului București, muzeele din Constanța, Arad, Bacău, Bârlad, Brașov, Brăila, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, Piatra-Neamț, Ploiești, Târgu Mureș, Tulcea, cât și în importante colecții private din țară. Este vorba despre o istorie a naturii moarte în pictura românească din 1916 – data morții lui Ștefan Luchian, cu care s-a încheiat volumul I și până în anul 1946 și analizează evoluția genului în pictura lui Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu și Ion Theodorescu-Sion. Iată titlurile capitolelor cărții: „Posteritatea lui Ștefan Luchian”, „Fuzee de culori - Nicolae Tonitza”, „Natură intelectualizată - Francisc Șirato”, „Înalta conștiință profesională a lui Ștefan Dimitrescu”, „Cheia picturii lui Pallady sunt naturile moarte”, „Somptuozitatea obiectelor tăcute – Gheorghe Petrașcu”, „Versatilitatea picturii lui Ion Theodorescu-Sion”.  
Un ultim volum se va referi la creația celorlalți autori de naturi moarte care au activat în perioada interbelică, pentru a alcătui o sinteză revelatoare asupra unui gen artistic care i-a atras și i-a pasionat pe cei mai importanți pictori români” – a spus Doina Păuleanu cu ocazia lansării găzduite de Galeria de Artă SENSO, unde toate vernisajele expozițiilor care au loc aici sunt prezentate de autoare.  
Doctor în Istoria Artei, Universitatea București și director al Muzeului de Artă Constanța din 1990, Doina Păuleanu a absolvit Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București (astăzi Academia Națională de Arte), secția Istoria și teoria artei. A publicat numeroase cărți și albume de artă – „Regalitatea și marea”, „Tonitza”, „Cazinoul din Constanţa. Boemă, loisir şi patrimoniu european la Marea Neagră”, „Pictori români la Balcic” ș.a.). Activitatea sa a fost recompensată cu distincții și premii speciale, dintre care amintim: Premiul pentru patrimoniul cultural naţional, Ministerul Culturii şi Cultelor și Premiul pentru critică al Uniunii Artiştilor Plastici din România - 2003, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer – 2004, Premiul „George Oprescu” pentru Istoria artei al Academiei Române - 2007 sau Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, Franţa – 2008.  
Evenimentul găzduit de Galeria de Artă SENSO, București a fost susținut de FILDAS Art şi Catena, prin Programul CATENA pentru ARTĂ.  
Aducem arta mai aproape de tine – este deviza galeriei noastre, în numele căreia ne-am propus să facem o selecție cât mai reprezentativă de autori și opere. Expozițiile organizate la Galeria Senso fac parte dintr-un program complex, deschis cu generozitate tuturor – Catena pentru artă – prin care sperăm să se manifeste, autentic și original, o vocație culturală asumată! Vom continua să organizăm și în 2018, cu același succes evenimente de referință în peisajul cultural al Bucureștilor”Galeria de Artă SENSO, București.  
Până pe 12 iulie 2018, la Galeria de Artă SENSO (Bd. Unirii nr. 15) pueti vizita expoziția „CREATURI ACVATICE” a artistei ILEANA DANA MARINESCU.  
Program de vizitare: luni – vineri: orele 11.00 – 18.00, sâmbătă: orele 11.00 – 16.00.  
  
DESPRE DOINA PĂULEANU  
  
Istoric și critic de artă;  
Absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu București (astăzi Academia Națională de Arte), secția Istoria și teoria artei;  
Doctorat la Universitatea București;  
Director al Muzeului de Artă Constanța (din 1990)  
Cărţile publicate:  
● Bimilenar Publius Ovidius Naso. Drumul exilului, Editura Monitorul Oficial, 2017;  
Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească. 1846 - 1916, Editura Monitorul Oficial, 2016;  
Regalitatea și marea, Editura Monitorul Oficial, București, 2015;  
Tonitza, Editura Monitorul Oficial, Bucureşti, 2014;  
● Muzeul de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă Topalu, Editura Arcade, Bucureşti, 2012;  
Grupul celor patru, Editura Monitorul Oficial, Bucureşti, 2012;  
Cazinoul din Constanţa. Boemă, loisir şi patrimoniu european la Marea Neagră, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2011;  
Spiritul Dunării. Actele Conferinţei organizate în cadrul proiectului transfrontalier româno-bulgar, Editura Universitară, Bucureşti, 2011, volum bilingv, coordonator;  
Singularitate şi reconstrucţie imaginară. Pictori români în Bretania 1878 – 1940, Editura Arcade, Bucureşti, 2010;  
Moscheea regală „Carol I” Constanţa, 1910 – 2010, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2010 (coautor Virgil Coman);  
● CatedralaSf. Apostoli Petru şi Pavel” Constanţa, Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanţa 2008 (coautor Virgil Coman);  
● Pictori români la Balcic, Editura Monitorul Oficial, Bucureşti, 2008, ediția a II-a, 2009  
● Constanţa 1878 – 1928. Spectacolul modernităţii târzii, 2 vol., Editura Arcade, Bucureşti, 2006;  
● Balcicul în pictura românească, Editura Arc 2000, Bucureşti, 2004, ediția a II-a, 2007;  
● Constanţa. Aventura unui proiect european, Ed. Ex Ponto, Constanţa, 2003;  
● Tranziție și identitate culturală, Constanța, 2002;  
● Axa est-vest. Istorie și dinamică interculturală, București, 2000  
Premii şi distincţii (selecție)  
● Premiul special Oamenii Timpului, 2016;  
● Premiul special Lt.col. de marină Mihail Drăghicescu, Clubul Amiralilor, 2016;  
Premiul C. C. Giurescu al revistei Magazin Istoric, 2016;  
Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, Franţa, 2008;  
● Premiul Remus Opreanu pentru Artă, Prefectura Județului Constanţa, 2008;  
● Premiul George Oprescu pentru Istoria artei, Academia Română, 2007;  
● Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, 2004;  
● Premiul Naţional de Muzeologie Margareta Sterian, 2004;  
● Premiul Salonului naţional de carte Ovidius, Constanţa, 2003;  
● Premiul pentru patrimoniul cultural naţional, Ministerul Culturii şi Cultelor, 2003;  
● Premiul pentru critică al Uniunii Artiştilor Plastici din România, 2003;  
● Premiul naţional de muzeologie Ion Frunzetti, Ministerul Culturii şi Cultelor, 2002  
(Sursa: Comunicat de presă)  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Doina Păuleanu, Directorul Muzeului de Artă Constanța,  lansare de carte - eveniment la Galeria de Artă Senso din București / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2740, Anul VIII, 02 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!