CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2737 din 29 iunie 2018        Toate Articolele Autorului

DR. MARGARETA MIRON. SONETUL VICTORIEI INIMII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
În ţara noastră tristă, printre cei puţini care s-au legat cu jurământ de semeni şi se devotează în chipul cel mai uman jurământului sunt doar medicii – căci doctori e de ajuns a se vrea ca să şi fie, iar de aceea e plină vârf ţara de doctori pe hârtie…! Dar, în România prezentă, în care cetăţeanul a ajuns să fie în relaţii inamicale chiar şi cu sine, părându-li-se unora că ne pusesem prea multe nădejdi în medici s-a făcut descoperirea politică epocală a lovirii în naţiune lovind în medici! Numai şi numai aşa la noi putem viziona în direct episoade sarcastice cu medici încătuşaţi, deplasaţi în alai degradant, sinistru, stalinist pe ruta bătucită a carnavalului justiţiar politic destabilizator, ce numai luptă anticorupţie nu se cheamă că este…!  
  
Nicio altă dovadă decât aceasta nu e mai reliefantă că aşa cum nu e prea bine să fie cumva umanizaţi câinii, e devastator că omul este de un timp tot mai aproape de mârâitul şi răutatea câinelui! Prin urmare, azi când ne menţinem prin scandaluri ca entitate gânditoare şi construim viitorul copiilor noştri sub moto-ul „muşc, deci exist”, când unii dintre noi evaluează adevărul doar după ceea ce cred ei că este adevărat, în mod indubitabil real este nevoie ca iubirea să repătrundă în conştiinţa obiectivă.  
  
Cum se defineşte această conştiinţă? Prin simplul fapt de a înţelege că a exista înseamnă realism, iar realitatea supremă şi cauzatoare a sensului de a trăi este iubirea…! Nimic nu descrie mai fundamentat realitatea experienţelor umane senzoriale pozitive, decât iubirea. Şi-atunci, de ce ne poziţionăm prin gândire şi acţiune adversă iubirii, în categorii de dublură umană, de om în cursă decadentă cu sine?! Cum să nu respectăm medicul şi să nu iubim actele sale în slujba semenului, similare numai cu ce ne aşteptăm să ni se întâmple atunci când ne dedicăm ruga chipurilor din icoană?! Cum să rânjim cu ochi veseli privind spectacolul crucificării medicilor? În faţa lor – câţi mai sunt, ca îngeri de pază care ne ascultă cu urechea bătaia inimii, ne consultă, ne ajută, ne ameliorează, ne reclădeşte speranţa, ne vindecă, ne ridică de pe proprii genunchi vlăguiţi –, cum să nu facem reverenţă?!  
  
Un medic precum cardiologul Margareta Miron, de la Spitalul Judeţean Bacău, căruia, cu maximă percepere admirativă şi gratitudine îi sunt adresate reflecţiile de faţă, nu poate şi nu ar fi drept să nu fie oglindit ca o stea pe care nu cerul o face reală ci ochii, inima, mintea, sufletul de jos. Căci, acolo sus n-ar avea de ce să se afle dacă strălucirea ei n-ar coborî prin imensitatea întunecată la oameni! Este un medic în prezenţa căruia ştiinţele se decriptează din aura lor aparent intangibilă, în blândeţe, bunătate, răbdare şi grijă de oameni! Este un om frumos, deconectat de la impulsurile preamăririi de sine, stimulate de aroganţa cu efect invers, ce, pe cât e mai activă, ritmică şi intensă, pe atât face virtutea umană mai imobilă.  
  
Este un medic de înaltă valoare profesională şi un om admirabil! În mâinile sale e soarta inimilor…! Nu e puţin lucru! Cu toate acestea nu pare să aibă încuibărită în conştiinţă certitudinea personală că realitatea sa este singura realitate. A întors pe o parte şi pe alta, foaie cu foaie, atâtea şi atâtea cărţi medicale – nici ea n-o fi ştiind câte – şi cu toate acestea studiază neîntrerupt, este la curent cu noul în cercetare şi descoperiri ştiinţifice din domeniu. Nu dă impresia că, veghind la sănătatea inimii, se lamentează mecanicist sub baremele rutinei, ale siguranţei limitate în medicină şi pe o uniformitate de cazuri. Nu! Fiecare inimă este pentru ea o altă viaţă, nu o altă boală prezumată, fiecare pacient are din perspectiva înţelegerii sale o altă inimă, nicio diagnosticare nu aduce de la sine clasificări rigide între coordonate fixe, dar nici un optimism susţinut de verdicte pozitive iluzorii.  
  
Medicul Margareta Miron îşi proiectează foarte serios forma, sensul, fondul, scopul fiecărui cuvânt al său, aşa cum se pare că o face nu numai în relaţia medic-pacient ci şi aceea interumană, în orice companie de conversaţie s-ar afla.  
  
Este un om plăcut, ce conferă bucuria de a-l cunoaşte, de a-l întâlni, de a comunica mai familiar ori pur ocazional cu el – este onorant pentru oricine să aibă acest privilegiu; este un medic despre care se poate considera fără rezerve că inima, cu fiecare bătaie a ei îi spune murmurat sonetul victoriei propriei vieţi…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com) (foto: Dr. Margareta Miron , dr. Cristian Miron, dr. Ioan Miron, Aurel V. Zgheran)  
  
Referinţă Bibliografică:
DR. MARGARETA MIRON. SONETUL VICTORIEI INIMII / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2737, Anul VIII, 29 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!