CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2717 din 09 iunie 2018        Toate Articolele Autorului

O ISTORIE ÎNTR-O NECROPOLĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
2 iunie 2018…! Ne aflăm în prag de vară fierbinte, expusă unei revelaţii cosmice unice anul acesta, pentru neamul românesc: eternitatea îl cheamă să i se alăture spre a-l comemora pios şi recunoscător pe cel care i-a fost rege, părinte şi erou, Mihai I al României!  
Au zburat ca o clipă şase luni din ziua despărţirii de bunul Rege şi-n pacea zilei de azi Familia Sa săvârşeşte serviciul rito-creştin al parastasului de jumătate de an de la trecerea în nefiinţă, la Noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş unde, în pridvor se află criptele odihnei de veci a Regelui Mihai I şi Reginei Ana.  
Slujba de pomenire de la tristul aşezământ funerar regal de la Argeş a avut un caracter privat şi a fost oficiată de către Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Calinic al Argeşului şi Muscelului. Au luat parte Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, Alteţa Sa Regală Radu Principele Consort al României, Alteţa Sa Regală Principesa Maria, nepotul Regelui, Nicolae Medforth-Mills şi doamna Medforth-Mills, angajaţi ai Casei Majestăţii Sale. În continuarea ceremonialului de pomenire, Înalt Preasfinţitul Episcop Calinic al Argeşului şi Muncelului a oferit Familiei Regale a României o masă de pomenire la Mânăstirea Robaia.  
Tristă, dar măreaţă zi a aducerii aminte şi a reculegerii la criptele Regelui şi Reginei…! Numele lor este scris cu lavă de aur la poarta timpului cu identitate glorioasă monarhică, iar în necropola regală de la Curtea de Argeş ele sunt rânduite pentru eternitate pe pietrele funerare sub care regii şi reginele României veghează de dincolo de timp la credinţa noastră: Carol I, Elisabeta, Ferdinand, Maria, Carol al II-lea, Elena, Mihai, Ana! O istorie într-o necropolă…!  
Într-un timp prezent hămesit de repeziciune ne luăm răgazul cuvenit al comemorării la parastasul de şase luni săvârşit azi, căci astfel şi în primul rând acum, bătaia inimii României e o extensie dincolo de veacuri, în eternitate şi infinitate, iar speranţa iubirea, credinţa, biruinţa noastră aici sălăşluiesc…!  
Când poporul român străpunge singurătatea şi descurajările propriei soarte tot mai adesea încercate, zăreşte dincolo de sine şi dincolo de graniţele ţării sale mereu asediate, cucerite şi redobândite,un chip blând, luminos, izbăvitor…! Este al bunului Rege Mihai I ce pe măsură ce trece timpul urcă deasupra perdelei opace a uitării şi veghează neclintit şi neîncetat în conştiinţa naţională purificată şi oţelită de faptele şi idealurile Regelui…!  
Fără doar şi poate, prin aceasta poporul român îşi arată măreţia spiritualităţii sale şi răspunsul la întrebarea cum, cu ce forţe şi resurse spirituale a putut să dăinuie aici de milenii…!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
O ISTORIE ÎNTR-O NECROPOLĂ / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2717, Anul VIII, 09 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!