CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2713 din 05 iunie 2018        Toate Articolele Autorului

„REGELE MIHAI I. LOIAL TUTUROR”, DOCUMENT LIVRESC
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Nu sunt rare evenimentele lansării cărţilor regale, dar, pentru că le definim prin propria bucurie şi plăcere, le acordăm semnificaţia unui prim scop al petrecerii cât mai dese şi armonioase a timpului acordat citirii şi privirii lor şi de aceea, oricât de multe ar fi, de fiecare dată am descoperi în ele o frumuseţe nouă…!  
La finele primăverii anului 2018, scurtate de o iarnă prelungită mult printr-un anotimp căruia nu-i aparţine, o carte frumoasă şi deopotrivă duioasă a fost lansată la Ateneul Român din Bucureşti, pe 30 mai: „Regele Mihai I. Loial tuturor”. Ea reliefează în scurte dar dense, exacte şi memoriale enunţuri precum şi în imagini fotografice cristalizate pe oglinzile cernite ale tristului decembrie 2017 firul desfăşurător al funeraliilor Regelui în secvenţe semnificative.  
Sunt puternic înrădăcinate în conştiinţa naţională astfel de momente de doliu, românii fiind dintotdeauna pios înlăcrimaţi în suflet la ziua rămasului bun de la domnii neamului ce i-au condus prin istorie pe făgaşul propriului destin…!  
Cartea părea a se înscrie pe coordonatele unui proiect de participare exclusivă a unora din marea mulţime prezentă la funeralii, după cum a fost recomandată iniţial. De aceea, foarte multe persoane au şi răspuns invitaţiei distinsei Dora Pătraşcu de a pune la dispoziţie fotografii şi texte, dar, odată apărută cartea relevă un cu totul alt adevăr: este prefaţată de către istoricul Adrian Cioroianu, cuprinde enunţuri făcute de Regele Mihai, Majestatea Sa Margareta, jurnalista Camelia Csiki, Ion Tucă, directorul Casei Regale a României, general maior Gelaledin Nezir, Dan Bădic. Fireşte, vorbim de o carte izbutită în ceea ce priveşte aspectul şi fondul, e o carte istorică, mărturisitoare a momentului despărţirii noastre de bunul Rege Mihai I, încărcat de adâncă tăcere şi nesfârşită supărare. Doar atât: contravine proiectului promis şi de aceea respinge speranţele de participare la zidirea prin voinţa şi lucrul oamenilor simpli a acestei cărţi ce va să poarte în viitor o clipă de istorie văzută cu proprii ochi, plânsă cu lacrimile inimii noastre…!  
În fond este, însă, vorba de o carte făurită – cinste lor - de apropiaţi şi membri ai personalului Casei Majestăţii Sale, ce s-a scos în standuri spre vânzare de către Editura Corint – nici prin aceasta nu s-a ţinut cont de prima făgăduială, căci s-au promis exemplare gratuite celor ce-au contribuit cu fotografii pentru alcătuirea cărţii.  
Dincolo de aceste amendamente, departe de a li se cuveni aprecierea ca jignitoare ori purtătoare de reproş, cartea este o nouă oglindă remarcabilă a unui fragment de istorie, din păcate dureroasă. Se va aşeza, pe bună dreptate, ca bijuterie livrescă pe rafturi, iar timpul o va metamorfoza în parte a fiinţei neamului românesc peregrin prin propria-i istorie împreună şi în năzuinţă cu eroii lui vrednici…!  
Evenimentul a fost însoţit de o sonoritate muzicală festivă la care şi-au dat concursul Orchestra Reprezentativă a Armatei şi Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazu”. De asemenea, a fost onorat de prezenţa Majestăţii Sale Margareta Custodele Coroanei române şi a Alteţei Sale Regale Radu Principele Consort al României. Au mai fost prezenţi invitaţi şi unele personalităţi cu afinităţi afective faţă de Familia Regală a României şi fidele formei de guvernământ a monarhiei constituţionale: istoricul Georgeta Filitti, jurnalista Camelia Csiki, jurnalista Sabina Iosub, reprezentanta Editurii „Corint”, Ion Tucă, directorul Casei Regale a României, general-maior Gelaledin Nezir, organizatorul funeraliilor Regelui, George Ivaşcu, ministrul Culturii, ÎPS Arhiepiscop Nifon, Mitropolit Onorific al Târgoviştei, pictorul Ştefan Câlţia, Simina Mezincescu, fostul Şef al Protocolului Casei Majestăţii Sale, senatorul Iulia Scântei, Ion Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roşii Române, Mugur Mărgărit Enescu, directorul Fundaţiei Principesa Margareta a României, istoricul Nicolae Pepene, Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, actriţa Monalisa Basarab, Cătălin Şerban, fostul preşedinte al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), membri ANRM etc…  
După lansarea cărţii în Sala mare a Ateneului s-a susţinut un concert simfonic în memoria Regelui Mihai I, în prezenţa Majestăţii Sale Margareta şi Alteţei Sale Regale Principelui Consort Radu. Din nou sincopele în organizarea evenimentului au fost din nefericire de natură a umbri întrucâtva elevanţa ce caracterizează în majoritate evenimentele regale, câţiva invitaţi prin email de către Dora Pătraşcu, unii dintre ei sosiţi de la sute de kilometri distanţă, neregăsindu-se şi în lista de la Ateneul Român şi prin urmare neavând acces la concert şi nebenificiind de locuri rezervate.  
Dorită a fi o culegere de texte şi fotografii realizate de marele public participant la funeraliile naţionale ale Regelui Mihai I, proiect iniţiat de către directorul Casei Majestăţii Sale Ion Tucă şi general-maior (r) Gelaledine Nezir, cartea „Regele Mihai I. Loial tuturor” parţial subsumată ideii iniţiale este neîndoios un dar frumos şi onorant atât pentru cei ce l-au făurit cât şi pentru primitori…!  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
„REGELE MIHAI I. LOIAL TUTUROR”, DOCUMENT LIVRESC / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2713, Anul VIII, 05 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!