CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2704 din 27 mai 2018        Toate Articolele Autorului

PAUL CIPRIAN SURUGIU-FUEGO, STELA ENACHE, MARINA FLOREA, Un TRIO MUZICAL UNDAT DE LUMINĂ…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Concordanţa primăvară-iubire, apoi inserţia muzicii calde, poetice într-un turneu naţional de spectacole desfăcut, ca repartiţie zonală, şi prelungit în două etape pe parcursul lunii albului pur şi fragedului ghiocel şi lunii celei mai încărcate de flori şi iubire, martie şi mai, cu o verbalizare a esenţelor spirituale într-un generic mirabil – „Tu eşti primăvara mea” – a dominat viaţa sufletească a României centenare, ce-ncepe cu aceste spectacole să-şi omagieze admirabil pe firul istoriei muzicale a anilor şaptezeci-optzeci, mai frumos ca niciodată! Ceea ce s-a întâmplat pe scenele multor oraşe româneşti în primăvara anului 2018, ce-a debutat capricios şi confuz, învălmăşind două anotimpuri în măsură să nu definească nici iarna, nici primăvara, nicio epică de suprem merit cărturăresc nu este în puterea oglindirii mai curat, măreţ şi inspirat ca singurul cuvânt egal cu universul: „iubirea”!  
Dacă pragul anului 1990 a coincis cu pragul alunecării muzicii superbe în subdiviziuni decadente ale managementului infiltrat în nucleul culturii spectacolului muzical, turneul naţional muzical „Tu eşti primăvara mea” construieşte, negreşit, un prag cu treptele întoarcerii spre văzduhul clasicismului genial al colorismului inegalat în frumuseţe şi melodicităţii certamente gemene cu ecoul bătăilor inimii, ca forme perfecte ale fericirii! Este vorba despre timpul solar al marilor compozitori, textieri şi interpreţi ai muzicii uşoare româneşti cuprinse între coordonatele celei de a doua jumătăţi a veacului trecut.  
Multe tendinţe lacunare s-au ivit pe scenele noastre, mai ales pe cele stradale, dar artiştii zburători prin prezentul scurt mai mult au alterat muzica, preluând capodopere patrimoniale de melodii, spoindu-le cu smalţul artificialului, lipsei de talent şi tupeului nelimitat. Ceea ce a condus la devierea muzicii uşoare româneşti, unice şi grandioase într-o varietate minoră de cântec, fără vigoare muzicală, formă şi conţinut emoţional! Dar, pentru că odată şi odată trebuia să se curme această soartă lugubră a infectării muzicii cu falsitatea întruchipată în artişti făuriţi în stare brută pe aceeaşi matriţă a mediocrităţii, la poarta timpului prezent au izbucnit în primăvara anului 2018 un melod fermecător, unul dintre artiştii români romantici cei mai expansivi la inimi, din toate timpurile şi două zâne, una cu ochi de cer şi susur adânc de melancolie, iar cealaltă cu inimă de soare şi spirit de vulturiţă, frumoase amândouă să le iubeşti cu inima pe jar, talentate să le culegi glasul de pe gură ca pe fragi dulci, el şi ele având voci undate de lumină şi înflorite din polenul grădinilor scăldate în apa unei fântâni cu izvor în rai! Sunt Paul Ciprian Surugiu-Fuego, Stela Enache, Marina Florea! Aceşti artişti frumoşi ca nişte arcade vii, brâncoveneşti, legând sub boltă pandantivii muzicii combinate pe un singur vitraliu de catedrală umană, au detronat un sobor de umbre ale portativului muzical şi au aprins lampadare melodice sufleteşti din oraş în oraş, în săli de spectacole gătite de gală a muzicii uşoare aurorale renăscute! Ei au cântat în timpul periplului de la Tomis la Voroneţ şi Cetatea Sucevei, de la Iaşiul unor mari iubiri în Ardealul neclintirii, de la sprâncenele Carpaţilor de sus, la oglinda Dunării curgătoare în tonalismul triumfal al Europei vestice până la intrarea în Dacia blândă şi blondă, unde se întruchipează în istoria neamului nostru, cele mai frumoase cântece de muzică uşoară compuse de mari muzicieni şi interpretate de guri hărăzite să trimită în zbor, spre public, păsări ce se-nchid apoi în intimitatea umană ca-n colivii…!  
Paul Ciprian Surugiu-Fuego, Stela Enache, Marina Florea au înflorit ţara în primăvara iubirii, a unei iubiri căreia acest trio muzical frumos i-a mărturisit că o veghează, o îmbracă luminos, vesel, magic în melodii. Graţia şi frumuseţea acestor melodii sunt în bună proporţie doar cu trecutul din care vin. Ele, prin cine le interpretează magnific, profund mişcător, Paul Ciprian Surugiu-Fuego, Stela Enache şi Marina Florea sunt închinătoare celor ce le-au dat viaţă întâi, marilor compozitori textieri şi interpreţi de altădată, făcând în acelaşi timp reverenţă în faţa bunului public de astăzi, ce rar este atât de frumos respectat şi căruia rar i se oferă daruri spirituale atât de bogate la rându-le de iubirea primitorilor (jurământul de credinţă necurmată, iubire şi preţuire răzbate cel mai înalt emoţional în oda primăverii, măiestrită de Paul Ciprian Surugiu-Fuego, din omagiul şi gratitudinea în act, neofilite niciodată în florile amintirilor artistei Stela Enache despre soţul ei, compozitorul neuitat şi măreţ cât istoria muzicii româneşti, Florin Bogardo, căruia-i cântă nesfârşit şi neîntrerupt piesele muzicale briliante)!  
Muzica, poezia cântecului, frumuseţea şi iubirea, pentru Paul Ciprian Surugiu-Fuego, Stela Enache şi Marina Florea nu sunt o proprietate a abstractului ci pur umană şi de aceea, din generozitate le dăruiesc oamenilor. Cu atât mai mult, cei mai frumoşi artişti români care au nuntit primăvara anului 2018 cu iubirea, au făurit un bine sufletesc fierbinte cât soarele unei iubiri prin turneul naţional de spectacole „Tu eşti primăvara mea”. Ceea ce s-ar putea declara ca o neîmplinire, în măsura în care în anii ce vin nu se va prevedea o îndreptare, este că acest spectacol magic trebuie să continuie la românii vecini cu România, precum şi în mijlocul comunităţilor de români de pretutindeni – de bună seamă că şi din America! Poate că în anul viitor turneul va începe mai devreme în România şi va continua într-o desfăşurare internaţională, căci iubirea, frumuseţea, binele, poezia, cântecul, etern nu se vor opri în faţa unor graniţe…! Iată de ce, legenda frumoasă a muzicii uşoare româneşti ar avea un spaţiu temporal steril dacă nu ar exista formidabilul trio muzical Paul, Stela, Marina!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
PAUL CIPRIAN SURUGIU-FUEGO, STELA ENACHE, MARINA FLOREA, Un TRIO MUZICAL UNDAT DE LUMINĂ…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2704, Anul VIII, 27 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!