CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2701 din 24 mai 2018        Toate Articolele Autorului

MARIUS ŢEICU. LANSARE EVENIMENT LA MAGAZINUL MUZICA DIN BUCUREŞTI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ar fi lipsă o pagină a povestei muzicii româneşti, aurită cu aur din minele culturii şi artei patrimoniale, dacă n-ar fi existat creaţia muzicală a compozitorului Marius Ţeicu! Înainte să fie încorporată în cântec fiecare notă muzicală compusă de acest muzician trece şi se-nnobilează prin topitoria auriferă a culegerii de cele mai frumoase cântece de muzică uşoară românească.  
Nici nu poate fi vorba despre a nu fi existat vreodată melodiile lui Marius Ţeicu! Maestrul a existat, există şi va exista! Până cam cu un sfert de veac în urmă nu era în România interpret de muzică uşoară căruia să nu i se încredinţeze de către acest compozitor măcar o melodie a sa, pe care interpretul să o primească lucitoare şi să o transmită mai departe urcată în glas! Ce frumoase şi cât de cunoscute melodii erau, sunt şi vor fi!  
Azi se compune mult şi de către oricine! Măcar de s-ar ţine la distanţă kitsch-ul, frate cu ţopismul...! Da, de unde?! Kitsch-ul şi ţopismul sunt fraţi buni cu aglomeraţia de cântece fără frână! În contra sa, oglinda acestei muzici ia umbre şi întoarce întuneric, în luptă cu sine, iar ecoul ei se naşte din scârţâit apoi piere în răcnet...! În perplexitate şi devastare a minţii, sentimentele sunt înăduşite, iar o mare parte a muzicii actuale denotă o zădărnicie a creării unui bine pentru sufletul omului, spectacolele, emisiunile tv şi radio, muzicale nemaiavând în ele nimic din ce-au avut cândva!  
Ascultă-se o singură melodie compusă de Marius Ţeicu şi inima-şi revine la locul ei, ieşind din spaimele osândirii la acomodarea cu gălăgia demonească! Nu toată lumea poate avea aceeaşi concepţie idealistă despre muzică, dar, cândva, nu exista un singur om speriat de cântecele de-atunci, pe când azi tresărim câteodată prin somn din cauza câtorva câncece la modă! Şi-atunci, cum scăpăm de coşmare? Întorcându-ne, fireşte, la linele melodii ce-au fost, la mirabilele melodii ce mai sunt! În ele trăieşte puritatea ideii de muzică, suprema aspiraţie de fericire sufletească, mătăsoasa alinare a fiecărei fărâme corporale, dulcea moleşire a inimii încălzite de mângâierea sunetului sublim!  
Nu este un singur cântec al maestrului Marius Ţeicu neluminat de aceste farmece ale muzicii! Toate sunt o formă de confidenţă cu oricare om, măcar într-un singur moment din viaţa sa! Tema principală a fiecăruia dintre aceste cântece, deopotrivă melodic şi textual are o dublă reflectare a omului în muzică şi a muzicii în om. Această răsfrângere secondează iubirea, optimismul, verva vieţii. Compoziţiile maestrului Marius Ţeicu au un ritm foarte însufleţitor şi voios! Pe deasupra, au o rară luciditate a expresiei, în ele palpită trăirile, în ele viaţa e în act, deasupra visului, iar visul nu se rupe de viaţă! Aceasta, sigur, analizat în proporţiile dominante din întreaga operă componistică a maestrului Marius Ţeicu, o operă în care se încorporează tot ce înseamnă muzică (solistică vocală, solistic-instrumentală - oboi şi instrumente cu clape -, compoziţie, orchestraţie, dirijare, predare lecţii de muzică...) În majoritatea melodiilor compuse de Marius Ţeicu există un foarte bine conturat gen descriptiv prin ritmul în care se poate percepe chiar compozitorul, trăind în ele. Rar este total în detaşare de sine compozitorul, în vreuna din piesele sale! Este, poate, numai în luptă cu propria energie, personajele cântecelor pe care le compune (când este vorba despre personaje, nu despre stări), fiind atât de animate încât nici cel care le dă viaţă nu pare încărcat de o energie atât de puternică.  
Compoziţiile maestrului Marius Ţeicu sunt, cu alte cuvinte, foarte, foarte fremătătoare, cu mult spirit, emoţie, acţiune. De altfel, toate realizările artistice ale maestrului Marius Ţeicu trepidează de energie inepuizabilă.  
Profunzime, înălţime, cuprindere! Ele-s coordonatele acestora. Succesul şi satisfacţia se pot evalua şi în aprecierile de care se bucură maestrul din partea publicului său de toate vârstele. Două drumuri uniforme al său şi al admiratorilor săi descriu de la început până azi zilele însorite, zilele înfrigurate, surâsurile, suspinele, binele, nebinele destinului muzicii uşoare româneşti de ieri şi de azi. Ce indicii de perspectivă se proiectează spre şi dinspre viitor în legătură cu ea este greu de observat, dar speranţa nu moare câtă vreme mai există la noi muzicieni ca Marius Ţeicu!  
Miercuri, 23 mai 2018, la orele 16.00, la Magazinul MUZICA de pe Calea Victoriei – Bucureşti îndrăgitul compozitor MARIUS ŢEICU, a lansat trei albume cele mai îndrăgite şlagăre, musicaluri şi melodii din filme şi show-uri de televiziune celebre, ale atât de îndrăgitului compozitor: „Autobiografie muzicală”, „Melodii din filme” şi „Melodii din filme, musicaluri şi show-uri tv”. Albumele sunt produse de Casa de Discuri EUROSTAR, iar lansarea a fost prezentată de OCTAVIAN URSULESCU.  
L-am numit cândva un campion al topurilor, un veritabil hit-maker, aşa cum spun anlgo-saxonii: aproape tot ce atinge, muzical vorbind, se transformă în şlagăr. A compus peste 400 de cântece (...) şi reprezintă acea stirpe rară de creator care reuşeşte performanţa de a fi şi pe gustul marelui public şi al criticii muzicale. (...) A scris muzică de film, de teatru, pentru televiziune, musicaluri, dar muzica uşoară este cea care l-a consacrat de la prima sa melodie, în 1970. A fost cântăreţ, actor şi prezentator cu har... Eu însumi am preluat onoranta postură de amfitiron al concursului TV «Steaua fără nume» pentru care compusese «cortina muzicală», convingându-ne că muzica este «a 8-a minune a lumii»” îl prezintă pe muzician, unic, inteligent şi pastelat prezentatorul Octavian Ursulescu care semnează şi câte o documentată prezentare în booklet-urile albumelor.  
La splendidul eveniment de la „Muzica” au fost prezenţi numeroşi interpreţi, reprezentanţi din show-biz, colegi de breaslă ai compozitorului, colaboratori, prieteni dragi ai celebrului cantautor.  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
MARIUS ŢEICU. LANSARE EVENIMENT LA MAGAZINUL MUZICA DIN BUCUREŞTI / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2701, Anul VIII, 24 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!