CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 2665 din 18 aprilie 2018        Toate Articolele Autorului

ING. LUCIAN FLOREA. PRIVIŢI LIVADA, EA ESTE INGINERUL LUCIAN FLOREA…!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E primăvară, a-nflorit cerul…! Un bujor de soare trezeşte de-cu-zori Iteştiul cu livezi îmbrăcate-n ii, când mieii şi mânjii zburdă sub umbrele cocorilor…! Apoi, în creştetul zilelor, soarele se preface nufăr auriu pe lacul Bistriţei şi urcă-n oceanul ceresc din care ţinteşte cu suliţe calde fluturii de pe câmpia Iteştiului. Din epicentrul ovalului veşnic, de sus, coboară spre asfinţitul lumii şi, înserându-se, cade sub pământ, lăsând în urma lui Iteştiul învelit cu diamantele nopţilor de aprilie!  
Iteşti e un sat durat la o şchioapă distanţă de Bacău – de la Gherăieşti, cartierul de nord-est al municipiului, dacă arunci ochii peste Bistriţa, cad sub sprânceana priveliştilor naturii sălbatice a malurilor deasupra cărora se-ntinde în lung aşezarea aceasta cu nişte case mărunte şi nişte locuitori ce nu mai sunt ţărani, au şi uitat să mai fie, din 1989…! Din acest motiv nici satul nu e tocmai sat…, pare a fi o tabără cu pâlcuri de oameni la un grătar cu băutură, muzică dată tare, de factura aceea specifică delectării cu friptură pe cărbuni…!  
Dar, în capătul celălalt al satului, partea de nord, unde cândva erau ogoare prăşite pe zile-muncă de ţăranii aceia care au dispărut, este acum o mireasă de livadă, ca un ungher de crâng al raiului de frumoasă…! Primăvara, când e înflorită, merii înfloresc la rându-le panorama întregului sat, ca ornamentele bizantine frescele bisericilor voievodale ale Moldovei. Aerul satului Iteşti este undat de miresmele florilor livezii, livada e o parfumerie şi o carpetă cusută în milioane de splendori florale ale naturi, de la poalele pădurii de la Brad, până unde începe sfârâitul vesel rural…!  
Rare sunt locurile din ţară aşa de minunate, pentru că la fel de minunaţi sunt şi oamenii harnici, pricepuţi şi pasionaţi care le plantează cu meri, ca să culeagă roade cu seva dealului şi mierea soarelui – atunci când copacii sunt grei de fructe, de se rup, livada de la Iteşti e bogată de mere mari, aurii, verzi şi roşiatice, ca nişte pietroaie de topaz, jad şi mărgăritar, atârnate în carierele de pe crengi…!  
Frumoasă, proaspătă, îmbelşugată livadă cu nume fălos de-ţi lasă gura apă: „Mere de Iteşti”! De-ar trece pe aici clasicii, ce cronici catifelate cu gustul merelor de la Iteşti ar scrie…! Dar cum să treacă dacă sunt azi sub aroma ierbii?! Trecem noi, însă! N-om scrie slove asemenea – nu doar pentru că n-am putea, ci şi pentru că ne descurajează adevărul că puţini citesc –, însă vom bea „Fresh din mere de Iteşti” – ca să cunoaştem despre ce vorbim – şi ne-om arăta măcar strădania de a zugrăvi în cuvintele noastre minunea cu flori şi roade din frunzişul merilor…!  
Deocamdată să spunem că livada aceasta e averea familiei Florea, Gheorghe-seniorul şi Lucian-fiul, titularii ei paterni fiind. Primăvara timpul liber e scurt ca iubirea pe furiş pentru lucrătorii livezilor…! Cu atât mai scurt acesta al anului 2018, în care primăvara a pierdut cursa cu sine şi a luat-o iarna în braţe, a adus-o legănată de vânt, ninsori şi ploi şi a lăsat-o jos brusc, în toiul căldurii de anotimp capricios, nici primăvară, nici vară, una şi cealaltă zorind împreună să-ncurce rosturile legumicultorilor. De aceea, nu am reuşit cu inginerul Lucian Florea, gospodarul junior al livezii de la Iteşti, decât să lămurim prin patru discuţii la telefon, patru amânări succesive de fixare a unei întâlniri! Numai şi numai de dragul personalizării ca pe o fiinţă a unei pante de pământ împodobite cu pomii fructului plăcerii buzelor chiar din clipa în care zadarnic a fost interzis conştiinţei, voiam şi vrem să purtăm până la capăt o formalizare a întâlnirii noastre…! Însă, inginerul Lucian Florea îmi dădea impresia că în timp ce vorbeşte cu mine fuge contra anotimpului, năruindu-şi toate forţele omeneşti pentru recuperarea a ceea ce a pierdut din lucrările de primăvară ale livezii, întârziate de prelungirea iernii anului în care ne aflăm.  
Până când vom reveni la livada de la Iteşti, în vizită, nu doar pe un schimb de vorbe grăbite, aninăm acum în text portretul inginerului Lucian Florea, mai reliefat în adevăr decât s-ar zugrăvi în cuvânt, de însăşi lucrarea minţii, mâinilor şi inimii sale: livada mândră, mireasă a primăverii, bogată, grea de topaze, jad şi mărgăritare agonisitoare a toamnei! Priviţi livada, ea este inginerul Lucian Florea…!  
  
Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  
  
Referinţă Bibliografică:
ING. LUCIAN FLOREA. PRIVIŢI LIVADA, EA ESTE INGINERUL LUCIAN FLOREA…! / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2665, Anul VIII, 18 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!